John de Mol en TMG voor de rechter: volg het hier live

Talpa wil een nieuwe beoordeling van zijn bod op TMG afdwingen.

Illustratie: Lex van Lieshout/ANP

John de Mol staat vandaag tegenover de commissarissen van Telegraaf Media Groep (TMG), in de uitzonderlijk harde strijd om de overname van het mediabedrijf. Hij wil dat de Ondernemingskamer, de rechter voor het bedrijfsleven, een onafhankelijke commissaris benoemt die zijn bod opnieuw beoordeelt. Ook wil De Mol dat de Ondernemingskamer een onderzoek instelt naar het beleid van de commissarissen.

Anderhalve week geleden hebben de commissarissen van TMG een overname-akkoord gesloten met het Belgische Mediahuis, tevens eigenaar van NRC. Zowel Mediahuis als het bedrijf van De Mol, Talpa, willen TMG overnemen. Mediahuis heeft een belangrijke troef: de steun van de aandeelhoudersfamilie Van Puijenbroek. Samen met deze familie bezit Mediahuis al 60 procent van de aandelen van TMG.

De commissarissen hebben geredeneerd: zonder de Van Puijenbroeks kan De Mol TMG toch niet overnemen. Een deal met Mediahuis was daarmee de enige realistische mogelijkheid. De Mol bezit ruim 25 procent van de aandelen.

De geschorste bestuurders van TMG, Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp, hebben zich aangesloten bij De Mol en vechten hun schorsing aan. Zij wilden wél dooronderhandelen met De Mol. Omdat de bestuurders een overname door Mediahuis in de weg zaten, zijn ze door de commissarissen begin deze maand geschorst.

NRC-redacteuren Teri van der Heijden en Reinier Kist zijn bij de zitting: