ING wil Balkenende en Wijers als commissaris

Op dit moment is Balkenende hoogleraar in Rotterdam en adviseur van EY. Hans Wijers moet voorzitter van de toezichthoudende raad worden.

Jan Peter Balkenende op archiefbeeld.
Jan Peter Balkenende op archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ANP

Oud-premier Jan Peter Balkenende treedt zeer waarschijnlijk toe tot de raad van commissarissen van ING. De bank heeft hem samen met oud-D66-minister van Economische Zaken Hans Wijers en de Oostenrijkse Margarete Haase, financieel topvrouw bij machinefabrikant Deutz, voorgedragen voor de toezichthoudende raad. Op 8 mei moeten de benoemingen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering worden bekrachtigd.

Op dit moment is Balkenende, premier namens het CDA tussen 2002 en 2010, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en extern adviseur bij accountantsfirma EY, waar hij vijf jaar partner was.

Voorzitter

ING wil dat Hans Wijers voorzitter van de raad van commissarissen wordt. Als zijn benoeming wordt goedgekeurd wordt hij in september dit jaar commissaris en in 2018 voorzitter. Hij moet dan voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer opvolgen, zo is het plan. De bank wil Van der Veer voor een “soepele overgang” voor een jaar herbenoemen als commissaris. Zijn termijn loopt dit jaar af.

Eerder was Wijers topman van chemieconcern AkzoNobel. Hij vervult ook commissariaten bij Heineken, HAL, het Concertgebouw en GlaxoSmithKline en is bestuurder van Shell en voorzitter van Natuurmonumenten.