Hack

Turkse propaganda op gekaapte Twitteraccounts

Duizenden gekaapte Twitteraccounts hebben woensdag in het Turks geschreven anti-Nederlandse en anti-Duitse propaganda verspreid. Onder de getroffen accounts zitten profielen met duizenden volgers, zoals die van de Duitse krant Die Welt, voetbalclub Borussia Dortmund, en BBC North America. Ook accounts van bekende Nederlanders als Caro Emerald en zelfs het Nederlandse account van Donald Duck werden tijdelijk overgenomen.

In de tweets stonden hashtags als #Nazihollanda en afbeeldingen van hakenkruisen. „Dit is een Ottomaanse klap voor jullie, we zien jullie op 16 april”, luidt de vertaling van een tweet. Op 16 april wordt in Turkije het referendum gehouden dat ervoor moet zorgen dat president Erdogan meer macht krijgt.

De hackers maakten gebruik van een beveiligingslek bij het Nederlandse bedrijf Twitter Counter. Twitter Counter is een wereldwijd veelgebruikte statistiekendienst voor twittergebruikers. Het lek stelde de hackers in staat de berichten via de accounts van bij de dienst aangesloten gebruikers te verspreiden.

Maandag werd een groot aantal bij hostingbedrijf Versio aangesloten Nederlandse sites gehackt. De gehackte sites toonden eveneens dreigementen die leken te refereren aan de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. (NRC)