Fraudeonderzoek Fillon verder uitgebreid om giften

De presidentskandidaat voor de Republikeinen zou van een vriend enkele kostuums gekregen hebben.

Begin dit jaar raakte Fillon in opspraak toen het weekblad Le Canard enchaîné onthulde dat hij met publiek geld zijn vrouw in dienst had als parlementair assistent.
Begin dit jaar raakte Fillon in opspraak toen het weekblad Le Canard enchaîné onthulde dat hij met publiek geld zijn vrouw in dienst had als parlementair assistent. Foto David Vincent/ AP

Het fraudeonderzoek naar de Franse presidentskandidaat François Fillon is uitgebreid. De kandidaat van de Republikeinen zou mogelijk ook dure giften hebben aangenomen onder meer van een vriend. Dat meldt persbureau Reuters, na eerder nieuws van de Franse krant Le Parisien.

De Fransman zou van de desbetreffende vriend enkele chique kostuums gekregen hebben. Fillon gold als een van de belangrijkste kandidaten om dit jaar François Hollande op te volgen als president van Frankrijk nadat hij in november de voorverkiezingen van de Republikeinen won.

Begin dit jaar raakte hij in opspraak toen het weekblad Le Canard enchaîné onthulde dat hij met publiek geld zijn vrouw in dienst had genomen als parlementair assistent. Het is onduidelijk wat zij in die functie, waarvoor in totaal 680.000 euro werd ontvangen, precies had gedaan. Ook bleek dat hij eerder, als lid van de Senaat, zijn twee kinderen in dienst had.

Lees ook: Fillon hoopt met betoging in Parijs kandidatuur te redden

Eerder deze week werd Fillon door het Parijse financiële parket in officiële staat van beschuldiging gesteld. Fillon zei dat als dat zou gebeuren hij zou opstappen, maar daar kwam hij eerder deze maand op terug.

Nadat Fillon in het financiële schandaal verstrikt raakte, belandde de Republikeinse partij in een diepe crisis. Het campagneteam is al opgestapt en tientallen parlementsleden hebben hun steun in Fillon opgezegd. De Franse ex-premier Alain Juppé werd gezien als een geschikte vervanger, maar hij liet weten daarvoor te passen.