Fed blijkt voorzichtiger dan gedacht

Monetair beleid VS Op de beurs was gerekend op vier rentestappen in de VS in 2017. Het worden er drie, want de Fed vindt de toekomst te onzeker.

Fed-voorzitter Yellen noemde het effect van Trumps beleid nog ‘onduidelijk’.
Fed-voorzitter Yellen noemde het effect van Trumps beleid nog ‘onduidelijk’. Foto Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is voorzichtiger over de vooruitzichten voor de economie dan verwacht. Woensdag verhoogde de ‘Fed’ zoals verwacht de rente op de geldmarkt met een kwart procentpunt. Maar de centrale bank versnelde het tempo van toekomstige verhogingen niet.

De Fed kwam met de mededeling na afloop van een tweedaagse vergadering. Met de rentestap streeft de centrale bank nu naar een rente van tussen 0,75 en 1 procent, in plaats van tussen 0,5 en 0,75 procent.

Op de financiële markten was de stap vrijwel unaniem verwacht. Maar de informatie over de volgende stappen die dit jaar worden genomen viel de financiële markten tegen. In december bleken de Fed-bestuurders nog drie rentestappen omhoog te verwachten in 2017. Analisten die hadden gerekend op een besluitvaardiger Fed die in 2017 vier stappen omhoog zou gaan, werden woensdag teleurgesteld. De centrale bank hield zich aan de eerdere prognoses voor economische groei en inflatie. Het bestuur liet weten te wachten op nieuwe data over de economie die moeten helpen bij beslissingen over het verdere pad omhoog.

Fed-voorzitter Yellen zei na afloop van de vergadering, in een nauw verholen verwijzing naar het economische en budgettaire beleid van president Trump, dat de onzekerheid nog groot is.

„Veranderingen in het economische beleid kunnen de vooruitzichten beïnvloeden, en het is onduidelijk hoe die zich ontvouwen.”

Op de obligatiemarkt daalden in reactie op de voorzichtigheid van de Fed de effectieve rentes op Amerikaanse staatsleningen. Ook de dollar, gevoelig voor het toekomstige pad van de rente, gaf terrein prijs.

Reden voor de renteverhoging van woensdag is dat de inflatie in de Verenigde Staten dichtbij het doel is waar de Fed haar graag ziet: op 1,9 procent. Omdat de centrale bank een dubbel mandaat heeft – ze moet streven naar prijsstabiliteit én de werkgelegenheid bevorderen – let zij ook sterk op het werkloosheidscijfer. De werkloosheid daalde, zo bleek eind vorige week, in februari naar 4,7 procent van de beroepsbevolking. Eind 2009, ruim een jaar na de Lehman-crisis, piekte de werkloosheid nog op 9,9 procent.

Yellen legt de stap van de centrale bank uit:

Dat is gunstig, maar Yellen liet weten dat de voorspellingen van de Fed voor de komende drie jaar – een gemiddelde van wat de bestuurders denken – niet zijn veranderd ten opzichte van afgelopen december. De economische groei wordt volgens die prognoses 2,1 procent in het huidige en het volgende jaar, om in 2019 iets af te zwakken naar 1,9 procent. De werkloosheid daalt naar 4,5 procent en blijft op dat peil. En de inflatie wordt in 2017 1,9 procent en in de twee jaar daarna 2,2 procent.

Op de financiële markten stegen de aandelenkoersen al licht in afwachting van de beslissing. Dat bleef zo, met koerswinsten van gemiddeld 0,5 procent. Is een renteverhoging doorgaans slecht voor de koersen, de laatste tijd wordt zo’n besluit juist gezien als een bevestiging van de kracht van de Amerikaanse economie.