Een eenzame verliezer

Lijsttrekker Lodewijk Asscher tijdens de verkiezingsavond van de PvdA in Amsterdam, kort na de eerste exitpolls.
Lijsttrekker Lodewijk Asscher tijdens de verkiezingsavond van de PvdA in Amsterdam, kort na de eerste exitpolls. Foto Bart Maat/ ANP

PvdA-leider Lodewijk Asscher om 21.17uur. Een kwartiertje eerder heeft hij kennisgenomen van de exitpoll: de Partij van de Arbeid is weggevaagd. Asscher heeft het huzarenstuk van Diederik Samsom in 2012 niet kunnen herhalen. De partij zakt terug naar een zetel of negen, geeft de exitpoll vlak na het sluiten van de stembureaus aan. Tijdens de campagne zei Asscher dat hij ook bij een groot verlies in de Tweede Kamer als fractievoorzitter van de PvdA wil plaatsnemen. Maar wil de partij wel de komende jaren onder zijn leiding de wonden gaan likken?