Dodental vuilstortplaats Ethiopië loopt op tot 115

Een eerder dodental lag rond de veertig. Er worden nog altijd tachtig mensen vermist na een grootschalige verschuiving van afval.

Politie en reddingswerkers proberen slachtoffers onder het afval vandaan te halen.
Politie en reddingswerkers proberen slachtoffers onder het afval vandaan te halen. Foto Tiksa Negeri/Reuters

Het dodental door een grootschalige verschuiving van afval op een vuilstortplaats in Ethiopië afgelopen weekend is opgelopen tot 115. Dat melden de Ethiopische autoriteiten volgens persbureau Reuters. In het weekend lag het voorlopige aantal slachtoffers rond de veertig, al werd gevreesd voor veel meer omdat er nog tientallen mensen vermist waren.

Er zijn 75 vrouwen onder de doden. De kans bestaat dat het dodental een stuk verder oploopt. Volgens omwonenden zijn er nu nog zeker tachtig mensen vermist. Ethiopië heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen.

Bruikbaar afval

Op de vuilnisbelt wonen honderden mensen en lopen dagelijks honderden rond op zoek naar nog bruikbaar afval. Ethiopië heeft gezegd er werk van te maken om alle mensen die er wonen naar andere plekken te laten verhuizen.

De vuilstortplaats aan de rand van hoofdstad Addis Abeba is ongeveer vijftig jaar oud. Er werd al jaren gewaarschuwd dat er geen ruimte meer was voor nieuw afval. Een aantal jaar is er inderdaad geen afval gestort, maar door protesten van boeren tegen de locatie van een nieuwe vuilstortplaats werd deze plek toch weer in gebruik genomen. Bij eerdere kleinschaligere verschuivingen van afval vielen enkele doden.