Deze slimme Belle van Disney redt zichzelf wel

Emma Watson speelt Belle in de remake van Disney-sprookje The Beauty and the Beast. “Dit is géén typische prinses. Het is een meid die zelf haar lot wil bepalen.”

Emma Watson als Belle in Dan Stevens als The Beast.
Emma Watson als Belle in Dan Stevens als The Beast. Foto Disney/AP

Als kind wilde Emma Watson (26) eindeloos naar The Beauty and the Beast kijken. “Mijn ouders werden er gek van”, zegt de Britse actrice wanneer we haar spreken in Beverly Hills.
Toen haar een paar jaar geleden werd gevraagd of ze in de nieuwe Disney-musical de hoofdrol van Belle wilde spelen, moest ze toch even nadenken. “Ik voelde me verantwoordelijk naar mijn jongere zelf toe. Ik wilde het originele DNA van deze jonge progressieve vrouw bewaken. Dit is géén typische prinses. Het is een meid die zelf haar lot wil bepalen.”

De Disney-prinses is aan het moderniseren, zoals NRC laatst in beeld bracht. Bij de meiden gaat het steeds meer om hersenen en wilskracht. Met stevige benen en diverse huidskleuren vechten ze voor hun naasten en zichzelf - het tijdperk van de kirrende witte deerne die dringend redding behoeft, ligt achter ons.

Lees ook: Dertien Disneyprinsessen langs de feministische meetlat

Belle was nooit letterlijk een prinses, zoals Watson zei. In het oorspronkelijke Franse sprookje, de eerste verfilming van Jean Cocteau uit 1946 en die van Disney uit 1991 stond ze al stevig in haar schoenen: uiterlijkheden wogen minder zwaar dan moed. Maar ze was wel wat we een Disney-prinsesje noemen. In de nieuwste musical-remake (23 maart in de bioscoop) is Belle zelfstandiger dan ooit. Geen wonder: Watson speelde ook al het slimme, vastberaden karakter Hermione in de Harry Potter-serie.
De trailer van The Beauty and the Beast.

De nieuwe Belle is uitvinder. “Dat hebben we ons toegeëigend”, zegt Watson. “We vonden dat ze moest weten waar ze mee bezig was voordat ze naar het kasteel ging om Beast te ontmoeten.” Uit de passie waarmee Watson erover praat, blijkt dat de geruchten vermoedelijk waar zijn: ze zou de hoofdrol in La La Land hebben afgewezen om Beauty and the Beast te kunnen maken.

Lees ook de column van Joyce Roodnat Belle wil seks, laat het Beest leveren

Voor een remake van een remake van een eeuwenoud sprookje doet de film het al goed voor het première-weekend in Amerika. Volgens de voorspellingen zal de film in het eerste weekend meer dan 200 miljoen dollar ophalen. De eerste recensies voeden de vroegtijdige hype. De film is “meer dan plichtmatig”, schreef The New York Times. “De film ziet er goed uit, is gracieus en laat een schone, frisse nasmaak achter. Ik herkende de smaak bijna niet: ik meen dat het vreugde is.”

Of Watson de erfenis van Linda Woolverton and Paige O’Hara - eerdere actrices in de rol van Belle - heeft gerespecteerd? Ze haalt haar schouders op. “Ik zie mezelf als de fiere beschermer van de originele Belle.”