Dit wordt de Tweede Kamer, en deze coalities zijn nu mogelijk

De VVD verloor zetels, maar werd toch de grootste. De PVV volgt op ruime afstand. Het CDA en D66 staan gelijk.

Stemmentellers in Den Haag, woensdagavond.
Stemmentellers in Den Haag, woensdagavond. Foto Marten van Dijl/ANP

Later dan normaal heeft ANP op basis van de getelde stemmen een zogenoemde definitieve prognose van de verkiezingsuitslag gemaakt. De VVD loopt uit naar 33 zetels en blijft de grootste partij. De nummer twee, Geert Wilders’ PVV, doet het met 20 zetels iets beter dan de partijen die op een gedeelde derde plek staan: CDA en D66.

Op links staan GroenLinks en SP met 14 op gelijke hoogte. De PvdA is hard onderuit gegaan, en blijft hangen op 9 zetels. Nieuwkomer DENK haalde drie zetels. Forum voor Democratie komt met 2 zetels in de Tweede Kamer. Partij voor de Dieren en 50PLUS verdubbelen beide in grootte. SGP en ChristenUnie bleven gelijk, maar lijken wel kans te maken op kabinetsdeelname. Mogelijk blijken zij in de formatie onmisbaar voor een stevige meerderheid.

De prognose van het ANP is gebaseerd op de daadwerkelijke resultaten die de stembureaus aan het persbureau doorgeven. In enkele gemeenten worden nog stemmen geteld, maar die zullen geen invloed meer hebben op de zetelverdeling. De definitieve prognose volgt normaal gesproken in de nacht na de verkiezingen, maar door het grote aantal partijen en de tijdrovende manier van stemmentellen, liet die dit jaar enige uren langer op zich wachten. De officiële uitslag wordt vastgesteld door de Kiesraad, en volgt over enkele dagen.

Bekijk voor de meest actuele uitslagen per gemeente onze uitslagenkaart.

De verkiezingsuitslag, campagnebeloften en de praktische en politieke werkelijkheid lijken ruimte te laten voor een beperkt aantal coalities, zegt politiek columnist Tom-Jan Meeus. We zetten met hem de mogelijkheden op een rij.

Donderdag startte NRC een lezersonderzoek over de verkiezingsuitslag. Bent u blij of juist bezorgd? Geef hier uw mening. Het kost u ongeveer 5 minuten.

De motor: VVD, CDA en D66

De winst van de VVD betekent hoogstwaarschijnlijk dat Mark Rutte opnieuw een coalitie mag smeden. Aangezien hij eerder de PVV heeft uitgesloten, ligt het voor de hand dat hij die samenwerking zal zoeken met de gedeelde nummers drie van deze verkiezingen: CDA en D66. Om de combinatie VVD-CDA-D66 aan te vullen tot een meerderheid, zijn er drie mogelijkheden: met GroenLinks, met de ChristenUnie of met de ChristenUnie en de SGP. En die hebben voor Rutte allemaal zo hun voor- en nadelen.

Lees ook: Iedereen kijkt nu naar GroenLinks


Een coalitie zonder VVD, CDA of D66 lijkt vrijwel onmogelijk. Toch ziet Tom-Jan Meeus nog een andere mogelijkheid.