De boeken van de Obama’s verschijnen in Nederland bij uitgeverij Hollands Diep

De Obama's op weg naar Martha's Vineyard
De Obama's op weg naar Martha's Vineyard AP / Jacquelyn Martin

“Alles waar Obama op staat, verkopen we momenteel”, vertelt literair agent Paul Sebes enthousiast door de telefoon vanaf de Londen Book Fair. “Gisteravond was het dubbel feest: we hebben de rechten van de memoires van zowel Barack als Michelle Obama verkocht en we zagen dat Wilders niet de grootste was geworden.” Het is de grootste deal die Sebes ooit heeft afgesloten in zijn carrière, zonder dat hij mag zeggen om welke bedragen het gaat. The Financial Times meldde eerder al dat de Amerikaanse rechten voor waarschijnlijk 60 miljoen dollar waren verkocht aan Penguin/Random House.

Voor alle uitgeverijen was het blind bieden omdat er nog geen letter op papier staat. Het idee is dat ze wereldwijd tegelijk uitkomen in 2018. Gisteren zijn de Franse rechten al verkocht aan Fayard. De rechten voor Engeland, Brazilië, Duitsland en Spanje blijven binnen de Penguin/Random House groep in die landen. De Scandinavische landen hopen vandaag duidelijkheid te krijgen.

Het agentschap Sebes & Bisseling mocht voor Nederland de rechten verkopen. Aanvankelijk waren er acht uitgeverijen die meedongen. In de tweede ronde bleven er nog vier over, vertelt Sebes. Uiteindelijk is het dus Hollands Diep geworden, de uitgeverij is onderdeel van het concern Overamstel.

Robbert Ammerlaan van Overamstel laat in een persbericht weten: ‘Het is een zeer grote eer om president Barack Obama en First Lady Michelle Obama te verwelkomen bij Overamstel uitgevers en Hollands Diep. Het uitgeven van deze twee boeken, geschreven door twee buitengewone persoonlijkheden met hun unieke persoonlijke ervaringen, zal een heel bijzonder internationaal uitgeefmoment worden.’

Alles waar Obama op staat, verkoopt tijdens de Londen Book Fair enorm vertelt Sebes. “We hebben de rechten op de oudere titels opnieuw verkocht en mijn collega Willem Bisseling is op dit moment een boek aan het verkopen waar Obama op de foto staat met kinderen. Boeken over Trump – nadrukkelijk niet ván – doen het ook goed, mits ze kritisch zijn. De Clinton deal indertijd My Life was in 2002 al groot (15 miljoen dollar in de VS), maar niet zo groot als deze.”