CDA-raadslid Rotterdam stapt tijdelijk op door bedreigingen

De spanningen in de Turkse gemeenschap hebben grote impact op Yazir en zijn gezin.

Foto: screenshot Youtube

Turan Yazir trekt zich tijdelijk terug als CDA-raadslid in Rotterdam om bedreigingen uit Turkije. Hij wordt daar sinds de coup zwartgemaakt. Door de Turkse krant Daily Sabah is hij aangewezen als een van de aanstichters van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Volgens CDA-fractievoorzitter Rotterdam Sven de Langen zetten de spanningen in de Turkse gemeenschap sinds de coup grote druk op Yazir en zijn gezin. Hij staat bekend als Gülen-sympathisant en wordt daarom gezien als landverrader door Turkije en in delen van de Nederlandse Turkse gemeenschap.

In het artikel van Daily Sabah staat een foto van Yazir onder een foto van Wilders. Hij wordt een “vijand van Turkije” genoemd, net als Wilders. Ook zou hij Europese Turken onder druk zetten om tegen Erdogan te stemmen in het Turks referendum in april.

Lees ook: ‘Soms is Nederland slechts een zogenaamd vrij land’

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma reageerde via Twitter op het vertrek:

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Diep getroffen door terugtreden CDA raadslid Turan Yazir. Gevolg van onaccaptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen.

Ook Ronald Buijt, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam sprak steun uit.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Yazir wordt gezien als aanhanger van Gülen, en is sinds zaterdag weer bedreigd door Erdogan-aanhangers. Buijt; aanval op een van ons, is 1/2
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Aanval op de democratie. Aanval op de hele gemeenteraad

Een maand na de Turkse coup werd Yazir op een lijst met Gülen-aanhangers gezet. Die werd gemaakt en verspreid door de Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi. Zelf zegt Yazir “geen Gülenist” te zijn. Sindsdien ontvangt Yazir bedreigingen, waarvoor hij meerdere keer aangifte heeft gedaan. In een interview met AD in september zegt hij dat de intimidaties zijn leven ontregelen:

“Alle emoties spoken voortdurend door mijn hoofd. Ze belemmeren mij niet alleen in mijn rol als raadslid, maar ook als vader. Hoe moet ik deze gebeurtenissen uitleggen aan mijn kinderen? Er zijn straten waar mensen niet meer met elkaar praten, er zijn kinderen die niet meer met elkaar spelen, op last van hun ouders. Dit moet je kinderen niet aandoen.”

Lees ook: Met open ogen in Erdogans val getrapt

Yazir heeft zich uitgesproken tegen de Turkse coup in juli. In een interview met RTV Rijnmond zei hij nog zich zorgen te maken over de impact op de Turkse gemeenschap in Nederland: “We moeten oppassen om een probleem vanuit Turkije hier naar toe te brengen en hier verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten.”

Yazir wordt tijdelijk vervangen door Christine Eskes. Fractievoorzitter De Langen zegt dat Yazir “100 procent zeker weer terugkomt” en verwacht dat dit voor de zomer gebeurt.