Bekijk deze indrukwekkende beelden van kernwapentesten

De beelden die sinds vorige week op Youtube te bekijken zijn, tonen de enorme kracht van de wapens.

Foto: screenshot Youtube

In de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog voerde Amerika 210 nucleaire testen uit in de meest afgelegen gebieden. Die testen werden op meer dan 10.000 filmpjes vastgelegd. Toen de wapenwedloop met de Sovjet-Unie in rustiger vaarwater terecht kwam, raakten ook de filmpjes vergeten.

Twitter avatar charliecm Charlie Chao Declassified nuke test footage. This one is just crazy. https://t.co/ijsDIjwiVw

Het Lawrence Livermore nationaal laboratorium van de VS heeft de beelden gered. De filmrolletjes zijn van organisch materiaal gemaakt en waren volgens onderzoekers in kasten op geheime locaties “aan het verrotten”. De Amerikaanse overheid heeft de beelden openbaar gemaakt en de indrukwekkende video’s zijn door het laboratorium ingescand en sinds vorige week te bekijken in een afspeellijst op Youtube.

Bekijk ook: Hoe een atoomaanval werd voorbereid - beelden van de ‘Fat Man’ bom

Het team van het nationale laboratorium ontdekte dat veel van het materiaal in de jaren ’50 niet of nauwelijks was geanalyseerd. Ook was de techniek om de beelden te onderzoeken beperkt: 20 tot 30 procent van de data over de video’s bleek onjuist. Het team doet nu nieuw onderzoek aan de hand van de beelden.

Onderzoeker Greg Spriggs vertelt aan CNN dat volgens hem de beelden van groot maatschappelijk belang zijn:

“Ik denk dat als we de geschiedenis kunnen bewaren en we kunnen laten zien wat de kracht van deze wapens is en hoeveel verwoesting het kan opleveren, dat mensen dan misschien terughoudend zullen zijn om ze te gebruiken.”

Lees ook: Een kernoorlog is zo uitgebroken