Longreads

Zo verslaan Scandinaviërs hun winterdip

Deze longread van The Atlantic gaat na hoe Scandinaviërs in periodes met weinig licht gelukkig blijven.

Foto Olivier Morin/AFP

Terwijl in Nederland de zon weer voorzichtig begint te schijnen, moet Scandinavië vaak veel langer wachten. Dat zorgt in het Noorden voor winterdips en-depressies. Sinds de zesde eeuw is veel geschreven over “de wisselende gemoedstoestand met de seizoenen” van de Scandinaviërs. Een tiende van de inwoners van Zweden zegt last te hebben van een winterdip en nog eens 8 procent van een winterdepressie.

Scandinaviërs hebben dan ook van alles bedacht om de dip het hoofd te kunnen bieden. Zo kreeg het dorpje Rjurkan in 1928 een kabelbaan, om inwoners van de donkere vallei af en toe aan een uurtje zon op de top van de bergen te helpen. Later kreeg het dorp drie spiegels van elk zeventien vierkante meter, om zo zon het dorp in te laten schijnen.

Knus

Hoe mensen omgaan met dit gebrek aan licht is interessant. Onderzoek naar donkere dorpen in Scandinavië heeft de afgelopen jaren tot nieuwe inzichten geleid. Zo zou het kunnen dat families die generaties lang in het gebied wonen een resistentie ontwikkelen tegen weinig licht. Maar ook iets anders werd onderstreept in studies: de capaciteiten van inwoners om een donkere winter als “gezellig” te zien.

Ane-Marie Hektoen verhuisde 33 jaar geleden met haar man naar een van de donkerste gebieden van Noorwegen, Tromsø. Jarenlang vond ze het gebrek aan zonlicht deprimerend en probeerde dat op te lossen met lichttherapie, zonder resultaat. Uiteindelijk ontdekte ze een andere oplossing voor de winterdip:

“Met tijd veranderde mijn houding tegenover de donkere periode. Mensen hier zien het als ‘knus’. In het zuiden wordt de winter gezien als iets waar je je doorheen moet worstelen , maar hier waarderen mensen het verschil in licht dat je in deze tijd van het jaar krijgt.”

Lees hier deze longread van The Atlantic om meer te weten te komen over de winterdip (4300 woorden, leestijd: 17 min)