ChristenUnie in centrale positie met vijf zetels

ChristenUnie Dankzij een stijging van vijf naar zes zetels positioneert de ChristenUnie zich als mogelijke partner in een centrum-rechts kabinet.

Partijleden tijdens de verkiezingsavond van de ChristenUnie in Grand Cafe de Tijd na de Tweede Kamerverkiezingen.
Partijleden tijdens de verkiezingsavond van de ChristenUnie in Grand Cafe de Tijd na de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Wanneer de exitpoll op het scherm verschijnt, krijgt de ober een paar lege flesjes in zijn gezicht. Iemand is uit euforie tegen zijn dienblad aangestoten. De ChristenUnie viert dan nog feest omdat die exitpoll een zetel winst aangeeft. ’s Nachts wordt duidelijk dat de ChristenUnie toch op vijf zetels blijft, waarmee de partij nu ook al in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd.

Op de verkiezingsbijeenkomst in het Haagse café De Tijd zijn zo’n tweehonderd leden en bestuurders van de partij bij elkaar gekomen onder blauwe en witte ChristenUnie-ballonnen.

Onder Gert-Jan Segers, sinds 2015 partijleider, werd een succesvolle campagne gevoerd, zo zien ze het hier. Het kan de ChristenUnie in een sleutelpositie brengen: de partij kan een centrum-rechts kabinet aan een meerderheid helpen. „We moeten Gert-Jan een groot applaus geven, ongeacht het zetelaantal. Hij heeft het fantastisch gedaan”, zegt nummer twee Carola Schouten.

‘Op hoop van zegen!

Volgens de leden is de achterban van de ChristenUnie de afgelopen jaren verbreed. „Tien jaar geleden mochten we in de media alleen wat zeggen over euthanasie en abortus, nu heeft men door dat wij ook over andere thema’s iets in te brengen hebben, zoals het woonakkoord”, zegt de 50-jarige Gert Stam. Bovendien zijn katholieken enthousiaster geworden over de ChristenUnie, zegt Nino Eliana Gerritsen (45), zelf katholiek. Dat komt omdat de partij haar grondslag in 2015 aanpaste, waar voorheen in stond dat de rooms-katholieke mis „vervloekte afgoderij” is.

Toch boekt de ChristenUnie „net geen zetelwinst”, twitterde Segers vanmorgen. „Ook de komende tijd willen we met onze vijf zetels weer het goede doen. Op hoop van zegen!”