Voorlopig wil Jan Roos nog geen nieuwe baan zoeken

Voor Nederland Jan Roos had op een zetel gerekend voor zijn nieuwe partij VNL. Die kwam er vooralsnog niet. Maar: „Wilders was ook een flop: die stond pas nog op 31 zetels.”

Foto Wouter van Dijke

Kandidaten en leden van VoorNederland (VNL) verzamelden zich op de verkiezingsavond in een Wassenaarse strandclub. Grote afwezige aan het begin van de avond: lijsttrekker Jan Roos.

In de strandclub was het optimisme in eerste instantie groot. Partijvoorzitter Laurence Stassen sprak de aanwezigen toe: „Ik weet zeker dat we minimaal één zetel halen!”

Ook nummer twee op de lijst Joram van Klaveren (voorheen PVV, daarna Groep Bontes/Van Klaveren) had goede hoop. Hij verwachtte dat de omstandigheden voor VNL gunstig waren: „Er zijn veel zwevende kiezers, ik verwacht dat wij daar een aantal van hebben binnengehaald. Ook een hoge opkomst is positief voor een nieuwe partij als de onze.”

Verwarring bij exitpoll

Bij het bekendmaken van de exitpoll om negen uur was er eerst verwarring: VNL werd niet genoemd. Dan blijkt dat de partij in de poll geen zetels heeft gehaald.

Snel relativeerde Van Klaveren het resultaat: „Dit is natuurlijk ook nog een peiling. Er kan nog van alles gebeuren. Maar leuk is het niet. Het zou fijner zijn als er wel een zetel achter onze naam stond.”

Die kwam er vooralsnog niet. Jan Roos kwam rond half twaalf aan op de verkiezingsavond van VNL. Hij sprak de aanwezigen kort toe: „Het ziet er anders uit dan gehoopt, ik had nu al aan de drank willen gaan. Maar het gaat om tienden van een procent: het kan zomaar overslaan naar tóch een zetel. De exitpoll is ook gewoon een peiling, net als al die peilingen waar we zo om hebben gelachen. We zijn er nog lang niet, als het goed is kunnen we straks gewoon die zetel gaan vieren.”

‘Geen andere baan’

Tegen NRC vertelt Roos teleurgesteld te zijn door het resultaat. „Voor een nieuwe partij is het lastig om in de Kamer te komen, tenzij je zo’n grote achterban hebt als Denk.”

Wat er met VNL moet gebeuren als er geen zetel komt, weet Roos nog niet. „Ik kan lastig lijsttrekker zijn van een partij zonder zetels. Dat is als het Nederlandse leger – dat werkt ook niet. Maar ik ben nog niet op zoek naar een andere baan.”

Andere partijen hebben het ook slecht gedaan, vindt Roos: „De PvdA bestaat bijna niet meer, van de linkse partijen heeft alleen GroenLinks iets gepresteerd. Wilders was ook een flop: die stond pas nog op 31 zetels.”