VN-organisatie beschuldigt Israël van apartheidsregime

Volgens ESCWA heeft Israël een apartheidssysteem gevormd dat het Palestijnse volk vervolgt.

Op de achtergrond de Israëlische nederzetting Metzad.
Op de achtergrond de Israëlische nederzetting Metzad. Foto Hazem Bader / AFP

ESCWA, een VN-organisatie voor economische en sociale projecten in westelijk Azië, heeft Israël woensdag beschuldigd van het voeren van een een apartheidsregime. Dat stelt de organisatie in een rapport. Volgens de ESCWA is het voor het eerst dat een VN-organisatie een dergelijke beschuldiging maakt.

Twitter avatar ESCWACIU ESCWA #Tilley: it has become entirely clear that we’re longer talking about risk of Apartheid but practice of #Apartheid

Rima Khalaf, onder-Secretaris-Generaal van de VN, zei in het persbericht dat Israël “een apartheidssysteem heeft gevormd dat het Palestijnse volk vervolgt.”

Khalaf benadrukte dat het geen eenvoudige zaak was voor de organisatie maar dat Israël een apartheidsregime voert op twee niveaus. Volgens de onderzoekers worden de Palestijnen onderdrukt door verschillende wetten en beleidsmaatregelen. En daarnaast verzwakt “de politieke en geografische fragmentatie van het Palestijnse volk het vermogen tot oppositie en maakt dit het voor de Palestijnen bijna onmogelijk om de omstandigheden te veranderen.”

VN-woordvoerder Stephane Dujarric benadrukte dat het rapport werd gepubliceerd zonder voorafgaand overleg met de Verenigde Naties. “Het verslag komt niet overeen met de standpunten van de secretaris-generaal”.

Reacties

Israël reageerde fel op de conclusies. Volgens persbureau Reuters vergeleek een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de publicatie met het nazi-blad Der Stürmer. NRC-correspondent Derk Walters zegt dat de vergelijking met de apartheid opmerkelijk is omdat deze in Israël niet snel wordt gemaakt.

Israël heeft de afgelopen tijd vaker kritiek geuit op de Verenigde Naties. Zo voelde het land zich op een oneerlijke manier behandeld nadat de VN-Veiligheidsraad een einde had geëist aan de bouw van nederzettingen in Palestijns gebied.

Lees ook: Israëlische presentator in laatste aflevering: ‘Apartheid is hier’

In maart maakte de Israëlische cabaretier en presentator Asaf Harel al een vergelijking met de apartheid. Hij sloot de laatste aflevering van zijn Late Night-programma af met de mededeling dat de apartheid “al jaren hier in Israël is”. Het leidde tot veel discussie op social media.