Turkse minister: geen economische sancties Nederland

Minister van EU-zaken Omer Celik zei dat Ankara zich slechts richt op politieke sancties. Hij herhaalde ook het dreigement de vluchtelingendeal stop te zetten.

Omer Celik tijdens het interview met Reuters
Omer Celik tijdens het interview met Reuters Umit Bektas/Reuters

De Turkse minister van EU-zaken Omer Celik heeft dinsdagavond in een interview met persbureau Reuters gezegd dat Nederlandse bedrijven in Turkije zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele sancties. Volgens Celik richt Ankara zich volledig op de Nederlandse regering en niet op Nederlanders of Nederlandse bedrijven.

Eerder zei de Turkse president Erdogan nog dat er mogelijk economische sancties zouden volgen. Celik herhaalde verder het Turkse dreigement dat het land de vluchtelingendeal die het heeft met de EU gaat “heroverwegen”. Het zou duidelijk zijn dat EU haar afspraken over visumvrij reizen niet gaat nakomen, aldus Celik.

De uitspraken van Celik zijn het nieuwste hoofdstuk in een hoogoplopend conflict tussen Nederland en Turkije. Er is op het hoogste niveau geen diplomatiek contact meer en de Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in het land. Turkije nam die maatregelen nadat Nederland twee ministers de toegang tot het land ontzegde omdat ze campagne wilden voeren voor een referendum in Turkije op 16 april.

Lees ook deze reconstructie van het conflict: Waarom laten ze die vrouw niet gewoon binnen?

Twitterhack

Woensdagochtend meldden verschillende media dat een groot aantal populaire Twitteraccounts, waaronder die van Amnesty, de BBC, het Europees Parlement en Unicef, kort door pro-Turkse hackers zouden zijn overgenomen. Er zou een bericht zijn uitgezonden waarin Nederland en Duitsland nazistisch worden genoemd. President Erdogan liet zich eerder deze week in soortgelijke bewoordingen uit over de landen. Het is onduidelijk hoeveel accounts er precies gehackt zijn en wie er achter de hack zit.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Vele Franse accounts, waaronder die van ministerie Financiën, gehackt met Turkse vlaggen en scheldkanonnades naar Nl https://t.co/iQFMROG2dp

Twitter avatar BBCNorthAmerica BBC North America Hi everyone - we temporarily lost control of this account, but normal service has resumed. Thanks.

Twitter zei tegen Reuters dat het zich bewust was van “een probleem dat een aantal accounts deze ochtend heeft geraakt”. In de loop van de ochtend werd duidelijk dat de hack plaats heeft gevonden door middel van een derde partij. Vermoedelijk is dat het Nederlandse bedrijf Twitter Counter, dat statistiekdiensten verleent voor accounts. Het bedrijf laat op Twitter weten dat het de functie om op andere accounts te posten onmiddellijk heeft uitgeschakeld.

Twitter avatar thecounter TheCounter Assuming this abuse is indeed done using our system, we’ve blocked all ability to post tweets and changed our Twitter app key.

EU-president Donald Tusk reageerde woensdagochtend voor het eerste op de nazivergelijkingen van Erdogan. Hij zei in het Europees Parlement - in het Nederlands - dat iedereen die fascisme in Rotterdam ziet zijn “realiteitszin” kwijt is en meldde dat Rotterdam zelf verwoest is in de Tweede Wereldoorlog.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk R’dam verwoest dr nazis. Nu olv burgemeester met Marokkaanse roots. Wie daar fascisme ziet is realiteitszin kwijt. We zijn Europeanen & fier