Reportage

Trump betaalde in 2005 belastingtarief van 25 procent, blijkt uit gelekte aangifte

Trump wilde voorheen zijn belastingaangiftes nooit openbaar maken – het Amerikaanse volk zou het toch niet willen zei hij – maar nu is toch een klein deel naar buiten gekomen.

Foto Michael Reynolds/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in 2005 ongeveer 38 miljoen dollar (35,7 miljoen euro) aan belastingen betaald over meer dan 150 miljoen dollar aan inkomsten. Dat blijkt uit twee pagina’s van zijn belastingaangifte over dat jaar, die dinsdagavond openbaar zijn gemaakt door de televisiezender MSNBC.

Uit de documenten, die een zeldzame blik geven op de belastingen van de president, blijkt dat hij een tarief betaalde van 25 procent. Dat is minder dan het tarief van 27,4 procent voor rijkere Amerikanen, omdat hij ruim 100 miljoen dollar aan zakelijke verliezen afschreef.

Trump betaalde het grootste deel van zijn belastingen volgens de zogenoemde ‘Alternative Minimum Tax’, een regeling die moet voorkomen dat rijke Amerikanen te weinig belasting betalen. Zonder die wet, die Trump wil afschaffen, zou hij in 2005 slechts 7 miljoen dollar hebben moeten afdragen.

De onthulling van de twee pagina’s, die door een onbekende bron zijn gelekt aan de journalist David Cay Johnston, auteur van een boek over Trump, leidde dinsdagavond tot grote opwinding in de Verenigde Staten. Trump heeft als eerste presidentskandidaat sinds 1976 geweigerd om inzage te geven in zijn belastingen – volgens critici omdat hij iets te verbergen heeft, bijvoorbeeld rond belastingontwijking of zakelijke banden met Rusland.

Volg het laatste nieuws via ons liveblog

De twee pagina’s van Trumps aangifte over 2005 bieden daar geen aanwijzingen voor. Het Witte Huis wees er in een reactie voorafgaand aan de openbaarmaking door de presentatrice Rachel Maddow van MSNBC op dat het openbaar maken van belastingaangiften illegaal is. Het betwistte de authenticiteit van de documenten niet.

Mogelijk is de gedeeltelijke aangifte van twaalf jaar geleden gelekt om de belastingen van Trump in een gunstig daglicht te stellen tegen verdachtmakingen. Don Trump Jr., de oudste zoon van de president, schreef op Twitter: „Dank je Rachel Maddow dat je aan Trumphaters bewijst hoe succesvol Donald Trump is en dat hij 40 miljoen dollar aan belasting betaalde!”