NRC checkt: ‘Toestroom vanuit Turkije nam met meer dan 90 procent af’

Dat zei premier Mark Rutte (VVD).

VVD-leider Mark Rutte prees in het slotdebat het vluchtelingenakkoord dat Europa sloot met Turkije, waardoor het aantal migrantenboten naar Griekenland sterk afnam.

Op 20 maart 2016 ging deze Turkijedeal in. De maanden daarvoor kwamen er steeds tienduizenden migranten aan op Griekse eilanden, blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In november 2015 waren dat er 122.228, in december 99.874, in januari 59.902 en in februari 55.222. Sinds april 2016, na de deal, zijn er in geen enkele maand meer dan 3.500 migranten aangekomen op de Griekse eilanden, volgens deze cijfers. Meestal zijn het er duizend tot drieduizend: een daling van meer dan 90 procent. In Nederland is de daling minder sterk, maar omdat de uitspraak is gedaan in de context van de Turkijedeal, beoordelen we de stelling als waar.