De Thuiskok: Poolse goulash met placek

Poolse goulash is meer een stoofpot dan de originele Hongaarse soep. In dit gerecht worden de aardappels er bovendien uitgelaten en wordt in plaats daarvan een aardappelcake, zogenaamde placek, bij geserveerd.

Maak eerst de goulash. Verhit de olie op laag tot matig vuur in pan met dikke bodem en bak de ui, bleekselderij en wortel 3 minuten. Roer af en toe. Roer het paprikapoeder erdoor en voeg snel het vlees toe. Bak 2 minuten, voeg de paprika’s toe en giet de wijn erbij. Laat het bouillonblokje oplossen in het hete water, giet het mengsel in de pan en laat het geheel op laag vuur 40-45 minuten sudderen.

Maak intussen de placek. Rasp de aardappel, ui en de wortel fijn zodat ze papperig zijn. Knijp het overtollige vocht uit het mengsel en doe het in een kom. Voeg de bloem en het ei toe en kruid het mengsel met flink wat zout en peper. Verhit de olie op matig tot hoog vuur in een grote ovenvaste koekenpan tot hij gloeiend heet is. Voeg het uitgerolde placek-mengsel toe en bak dit 10 minuten. Bak het daarna in een droge grillpan of onder de grill aan beide kanten goudbruin. Leg de placek half op een groot bord en schep de goulash erop, zodat de placek en het bord half bedekt zijn. Schep wat zure room op de goulash en vouw de placek eroverheen.