Stefan Hertmans genomineerd voor Man Booker-prijs

Zijn boek Oorlog en terpentijn staat op de longlist voor de internationale versie van de prestigieuze literaire prijs.

Stefan Hertmans in 2014 bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs.
Stefan Hertmans in 2014 bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs. Foto Bas Czerwinski/EPA

Stefan Hertmans is met zijn roman Oorlog en terpentijn genomineerd voor de Man Booker International Prize, een tweejaarlijkse literaire prijs voor werk dat in het Engels beschikbaar is en buiten het Gemenebest en Ierland is geschreven. Hertmans’ roman, vorig jaar als War and Turpentine verschenen, werd snel na verschijning al enthousiast besproken in de Britse pers.

In The Guardian bijvoorbeeld prees recensent Neel Mukherjee de overtuigende dichtheid van details en stelde dat de roman alle kenmerken had van een ‘future classic’. In Nederland won Hertmans met de bewerking van het verhaal van zijn grootvader over de Eerste Wereldoorlog al in 2014 de AKO Literatuurprijs. Over het algemeen werd de roman ook in Nederland positief ontvangen.

Of Hertmans de shortlist haalt van de Man Booker International Prize wordt 20 april duidelijk. Hij moet het opnemen tegen onder meer Amos Oz (Judas), David Grossman (Komt een paard de kroeg binnen), Ismail Kadare (Regentrommen, een roman uit 1970) en de Chinese auteur Yan Lianke, die al vier keer eerder op de shortlist van de Man Booker International Prize stond. Het is gezien het enthousiasme waarmee de recente Engelse vertaling van De avonden van Gerard Reve werd ontvangen verrassend dat deze titel er niet op staat.