Nederlandse honkballers naar halve finale

Nederland won met 14-1 van Cuba en Japan versloeg Israël. De halve finales van de World Baseball Classic worden in Los Angeles gespeeld.

Het Nederlands honkbalteam viert de overwinning op Cuba.
Het Nederlands honkbalteam viert de overwinning op Cuba. Foto Kazuhiro Nogi/AFP

Het Nederlands honkbalteam heeft de halve finale van de World Baseball Classic, het officieuze WK, bereikt. Zelf won de Nederlandse ploeg woensdag zonder enkele moeite van Cuba, een paar uur daarna versloeg Japan concurrent Israël. Bij winst van Israël had er een berekening aan te pas moeten komen welke ploegen er naar de laatste vier zouden gaan.

De ontmoeting tussen Oranje en Cuba eindigde in 14-1, een uitslag waardoor de wedstrijd al na zeven innings ten einde was. In totaal wist Nederland vier homeruns te slaan. Dat begon in de eerste inning. Omdat er al twee mannen op de honken stonden toen Balentien de bal over de boarding sloeg, stond het gelijk 3-0. In de derde inning sloeg Balentien zijn tweede homerun. Ook Yurendell de Caster en Kalian Sams wisten een homerun te scoren.

Japan had weinig te duchten van Israël, dat met een selectie die voornamelijk uit van oorsprong Amerikaanse Joden bestaat verrassend zo ver wist te komen. Het werd 8-3. Nederland verloor eerder in de tweede groepsfase van Japan (8-6 na elf innings), maar won ruim van Israël (12-2, acht innings). Daarom eindigde Nederland tweede in de groep achter Japan, maar voor Israël en Cuba.

LA

Door het bereiken van de halve finale, zet de wereldreis van het Nederlandse team zich voort. De ploeg begon in Seoul in Zuid-Korea, waar het in de eerste groepsfase tweede werd. De tweede groepsfase speelde de ploeg in de Japanse hoofdstad Tokio. De halve finales (20 en 21 maart) en finale (22 maart) vinden plaats in Los Angeles, in het stadion van de Amerikaanse Major League-ploeg LA Dodgers.

Dan sluit ook topwerper Kenley Jansen van diezelfde Dodgers zich aan bij Oranje. Hij sprak met zijn team af niet in actie te komen in de groepsfasen, maar wel beschikbaar te zijn voor de halve finale en eventuele finale van het toernooi. De tegenstander van Nederland in de halve finale komt uit de andere poule in de tweede groepsfase, waarin honkbalgrootmachten Amerika, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Venezuela strijden om twee plekken.