Opmars Iraaks leger om laatste IS-bastion in Irak te heroveren

Mosul is de laatste grote stad in Irak die in handen is van IS. In januari heroverde het Iraakse leger met internationale hulp al het oosten.

Een Iraakse familie vlucht weg uit Mosul in de wijk al-Sumood.
Een Iraakse familie vlucht weg uit Mosul in de wijk al-Sumood. Foto Thaier Al-Sudani/Reuters

Het Iraakse regeringsleger is woensdagochtend begonnen aan een offensief om het westelijk deel van de stad Mosul, in handen van Islamitische Staat, te heroveren. Woensdagochtend heeft het leger al een belangrijke brug ingenomen, die het oosten van Mosul verbindt met de oude binnenstad. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de lokale politie.

Rond het middaguur, Nederlandse tijd, waren de Iraakse regeringstroepen 800 meter verwijderd van de al Nuri-moskee, waar leider Abu Bakr Al-Baghdadi in de zomer van 2014 het kalifaat uitriep. Mosul is de laatste stad in Irak die in handen is van IS.

Oosten al heroverd

In januari heeft het Iraakse leger met hulp van de Amerikaanse luchtmacht Oost-Mosul heroverd. Sinds half februari is een offensief aan de gang om ook het westen weer terug te nemen. Na de herovering van de brug deze woensdag, heeft het leger drie van de vijf bruggen over de rivier de Tigris, die Mosul doorkruist, in handen.

Kijken: zo werd Oost-Mosul op Islamitische Staat veroverd

Half februari bevonden zich nog zo’n 750.000 mensen in het westen van Mosul. Bijna 100.000 van hen zijn de afgelopen drie weken gevlucht, volgens cijfers van de aan de VN gelieerde Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) woensdag. Zij passeerden checkpoints die deze aantallen registreerden.

Het IOM beschouwt nu 238.000 personen als ontheemd in Mosul-gebied. Zij zijn veelal opgevangen in kampen rondom de stad.

Bekijk ook onze fotoserie: Burgers ontvluchten gevechten Mosul

In totaal vechten er zo’n 100.000 Iraakse manschappen, Koerdische strijders en sjiitische milities tegen IS in Irak, die gesteund worden door een internationale coalitie. Nederland voerde met deze coalitie tot juni 2016 luchtaanvallen uit, maar geeft nu enkel training en advies met 150 militairen ter plaatse.

Reportage uit Oost-Mosul

In Oost-Mosul pakken inwoners langzaamaan hun oude leventje weer op, zo merkte NRC-correspondent Gert van Langendonck tijdens een bezoek aan de stad.

Lees de uitgebreide reportage van Gert van Langendonck: Zo was het leven in Mosul onder Islamitische Staat