Reportage

‘Kuzu is de enige die echt opkomt voor de Turken in Nederland’

In de Transvaalwijk in Den Haag, waar veel Turkse Nederlanders wonen, is Denk populair.

Foto Jean-Pierre Geusens/ANP

Leerlingen van de openbare basisschool Het Galjoen spelen buiten in de zon, terwijl kiezers langslopen naar het stembureau in de gymzaal.
Dit is het meest ‘Turkse’ stembureau van Nederland. Het Galjoen ligt in het hart van de Transvaalwijk in Den Haag. Van de buurtbewoners is 39 procent van Turkse komaf. Heeft dat invloed op hun politieke voorkeuren? Op wie stemmen de kiezers die zich hier in de vroege middag melden?

Ali Akbulut (48), die zowel de Turkse als de Nederlandse nationaliteit heeft, komt binnen met zijn zoon Faruk (18). Die mag vandaag voor de eerste keer stemmen. „Ik heb, net als mijn vader, op Denk gestemd”, vertelt hij. „Kuzu is anders dan bijvoorbeeld Wilders, die zegt dat mensen geen dubbele nationaliteit mogen hebben. Hij is misschien wel de enige die opkomt voor de Turken in Nederland.”

Donderdag startte NRC een lezersonderzoek over de verkiezingsuitslag. Bent u blij of juist bezorgd? Geef hier uw mening. Het kost u ongeveer 5 minuten.

„Hij wil rechtvaardigheid en respect voor alle culturen”, voegt vader Ali eraan toe. „Anderen hebben het telkens over ‘ons land’, maar wat bedoelen ze dan precies met ‘ons’?”

Ook de 23-jarige Fatih Ahbulut kiest voor Denk. Bij eerdere verkiezingen stemde hij altijd strategisch, legt hij uit, maar dankzij de komst van de nieuwe partij Denk kan hij deze keer echt zijn gevoel volgen. „Ze gaan zorgen voor een beter Nederland, met gelijke kansen voor iedereen.”

Bekijk ook: Fotoserie: zo stemt Nederland

Maar niet iedereen in dit stembureau in de Transvaalwijk kiest voor Denk. „Alles begint bij onderwijs”, zegt Fonda Sahla (37). Voor haar is dat een reden om op D66 te stemmen. Op Ingrid van Engelshoven, die de afgelopen jaren wethouder was in Den Haag en nu op nummer vijf staat op de D66-lijst. „Zij heeft veel gedaan voor gelijke kansen in het onderwijs hier in de buurt. Als ze dat beleid nog verder kan voortzetten, zal ik haar daarin zeker steunen.”

Ze loopt weer door. Een paar kinderen glippen nieuwsgierig ‘hun’ gymzaal binnen. „Ik wil ook stemmen!”