Kopman of knecht, de winnaar is Colombiaan

Wielrennen Colombia heerst. Na Sergio Henao in Parijs-Nice won Nairo Quintana de Tirreno-Adriatico. Een opmars van de Zuid-Amerikanen.

Sergio Henao (links) en Nairo Quintana smaken het zoet der overwinning.
Sergio Henao (links) en Nairo Quintana smaken het zoet der overwinning. Foto’s Philippe Lopez/AFP en Dario Belingheri/AP

Wát een week voor het Colombiaanse wielrennen. Op zondag won Sergio Henao (29) de Franse rittenkoers Parijs-Nice en twee dagen later was Nairo Quintana (27) voor de tweede keer in zijn carrière de beste in de Tirreno-Adriatico. Toeval, of is de sport in Colombia aan een opmars bezig?

Voor Henao was het pas de eerste overwinning in een rittenkoers, een hele nipte bovendien. Op de streep in Nice hield de renner van Team Sky twee seconden over op Alberto Contador. Henao won etappes in de Ronde van Utah, in die van Polen en vorige maand was hij de beste op het nationale kampioenschap van Colombia – allemaal koersen van één dag. Maar Henao rijdt eigenlijk nooit voor eigen kansen, is in de grote ronden knecht, vaak van Chris Froome.

Het zegt vooral iets over de kracht van Team Sky in de breedte. Veel renners zouden als kopman in een grote ronde niet misstaan, heeft Henao weer bewezen. Hij werd trouwens al eens negende in de Giro d’Italia, en vorig jaar nog twaalfde in de Tour. Maar in tegenstelling tot zijn twee jaar jongere landgenoot wint hij weinig.

Quintana, sinds dinsdag dubbelwinnaar van de Tirreno-Adriatico, en al winnaar van zowel de Vuelta als de Giro, is Colombia’s sterkste klassementsrenner aller tijden. Hij is gezichtsbepalend in de wielersport, zonder ooit de Tour te winnen.

Lees ook: Twee jaar geleden gingen we langs in het geboortedorp van Nairo Quintana.

De overwinning van Henao is toch vooral een bonus na hard werken voor een ander. Quintana zet met zijn overwinningen in grote ronden het Colombiaanse wielrennen op de kaart. „In Colombia worden alle koersen uitgezonden. De mensen daar verwachten niet anders dan dat ik win”, zei Quintana, kalm als altijd, op de afsluitende persconferentie.

Golfbeweging

Colombiaanse topwielrenners komen en gaan, in een golfbeweging die soms een decennium duurt. In de jaren tachtig beleefde het Colombiaanse wielrennen al eens hoogtijdagen met de Vuelta-overwinning van Luis Herrera. Dat was in 1987. Een opvolger diende zich lange tijd niet aan, tot Santiago Botero, die na de eeuwwisseling ritten won in de Tour de France en de Ronde van Spanje. Maar het was wachten op een Colombiaan die weer een grote ronde kon winnen. Quintana is de eerste die aan die verwachtingen kan voldoen.

Maar met de huidige generatie toprenners uit Colombia is de top breder dan ooit: Rigoberto Uran, achtste deze Tirreno, werd twee keer tweede in de Giro en Esteban Chaves werd vorig jaar ook tweede in de Giro. En niet te vergeten Fernando Gaviria, de Colombiaanse sprinter die maandag nog Peter Sagan versloeg en de vijfde etappe van de Tirreno won.

Volgens de Colombiaanse journalist Héctor Urrego is de huidige generatie wielrenners sterker dan die van de jaren tachtig, omdat er in Europa getraind wordt, en niet meer uitsluitend in Zuid-Amerika.