Istanbul verbreekt stedenband met Rotterdam

Volgens de gemeenteraad van Istanbul is het niet meer mogelijk samen te werken na de incidenten van zaterdag.

Een campagneposter voor het Turkse referendum in Istanbul
Een campagneposter voor het Turkse referendum in Istanbul Lefteris Pitarakis/AP

De gemeenteraad van Istanbul heeft woensdagmiddag ingestemd met het opheffen van de stedenband met Rotterdam. Dat schrijft de gemeente Istanbul op haar website.

Volgens de gemeente is het niet meer mogelijk om samen te werken met Rotterdam na de incidenten die daar afgelopen zaterdag plaatsvonden. President Erdogan had de stad eerder op woensdag al opgeroepen om daarom de band stop te zetten. De Turkse minister Kaya werd die dag staande gehouden en bij protesten van de Turkse gemeenschap vielen meerdere gewonden onder agenten en betogers. Eerder werd het vliegtuig van minister Cavusoglu al niet toegelaten tot Nederland. De ministers kwamen campagne voeren voor een Turks referendum over machtsuitbreiding voor president Erdogan op 16 april.

Lees ook deze reconstructie die NRC maakte: Waarom laten ze die vrouw niet gewoon binnen?

Volgens de gemeenteraad van Istanbul heeft Rotterdam zich schuldig gemaakt aan “geweld uit het nazi-tijdperk” en heeft het onnodig vijandig opgetreden tegen onschuldige Turkse burgers. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam liet aan ANP weten dat er geen sprake is van een formele stedenband tussen Rotterdam en Istanbul, maar dat er wel veel officiële samenwerkingscontacten zijn.

Diplomatieke rel

Het opzeggen van de band markeert een volgende stap in een steeds verder escalerende diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Sinds de incidenten van zaterdag zijn de relaties op een dieptepunt beland en is er geen diplomatiek contact meer op het hoogste niveau.

Erdogan herhaalde woensdag ook zijn verwijt van de dag ervoor dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van 8.000 moslimmannen in Srebrenica in 1995. “Ze hebben niks te maken met de beschaafde wereld; ze hebben niks te maken met de moderne wereld.” Rutte noemde dat dinsdag al “walgelijke geschiedsvervalsing”. In werkelijkheid werden de moorden gepleegd door Bosnisch-Servische soldaten onder leiding van Ratko Mladic.

Nazi-praktijken

Eerder sprak Erdogan al, net als in de verklaring van de gemeenteraad van Istanbul, van nazi-praktijken in Nederland. Die uitspraken werden woensdag hard veroordeeld door Donald Tusk, de president van de Europese Raad. Hij zei in het Nederlands tegen het Europese Parlement dat wie in Rotterdam fascisme ziet, losgekoppeld is van de realiteit.

De Turkse minister van EU-zaken Omer Celik zei op woensdag wel dat het conflict geen Nederlandse bedrijven zal treffen. Hij verminderde daarmee de angst voor economische sancties die eerder was ontstaan. Volgens Celik richt Ankara zich bij sancties alleen op de politiek.

Lees ook: Turkse minister: geen economische sancties Nederland