Opinie

Huisarts is geen Superman

Meer tijd, niet nóg meer eisen, vragen en .

Foto iStock

K unnen we de huisarts nog wel vertrouwen?Je vraagt het je af als je de media volgt. Gedurende twee jaar verzamelde de Landelijke Huisartsen Vereniging artikelen over wat de huisarts meer, minder, anders of beter zou moeten doen.

Vooral de kennis van de huisarts lijkt tekort te schieten. Hij weet volgens onderzoekers te weinig over huidkanker, autisme, weefseldonatie, de ziekte van Bechterew én over de behandeling van patiënten na trombose. Om nog maar te zwijgen van mannelijke borstkanker, vrouwenbesnijdenis en oudere verstandelijk gehandicapten. Bovendien herkennen huisartsen moeilijk ziektebeelden als dementie, zaadbalkanker en ontstekingsrugpijn.

Toch willen we vooral dat de huisarts méér doet. Meer e-health en meer gebruik maken van de stethoscoop. Want dat voorkomt dat huisartsen hartafwijkingen missen. Maar bovenal moet de huisarts meer zorg leveren in de eigen praktijk, die bij voorkeur dezelfde openingstijden als de supermarkt heeft. En dat dan het liefst met nog meer empathie.

Het beter doen is ook een belangrijk thema. Medische dossiers moeten beter worden bijgehouden, recepten moeten beter worden uitgeschreven. Patiënten moeten we minder lang laten wachten op de spoedeisende hulp. Bovendien moeten huisartsen beter de weg kennen naar collega-zorgverleners. Minderen moeten huisartsen vooral met onnodig verwijzen en voorschrijven van slaappillen en antidepressiva. Ze moeten vaker ‘bewegen’ en ‘goede voeding’ adviseren.

Maar wat verwachten we dan van de huisarts? Een superspecialist op iedere hoek van de straat?

Dat belangenclubs, patiëntenorganisaties of politici graag willen dat de huisarts ‘overal van is’, is niet vreemd. Ondanks alle berichtjes over wat ze anders of beter zouden moeten doen, blijft de huisarts de zorgverlener dichtbij. Die bovendien een enorme hoeveelheid zorg levert voor een fractie van het zorgbudget. Maar als we steeds meer werk, taken en verwachtingen richting de huisarts schuiven, dan ondermijnen we wel waar die zo goed in is: het leveren van persoonlijke zorg in de buurt.

Voor velen van ons is de huisarts die man of vrouw bij wie je al jaren komt en die je vertrouwt. Die jou kent, je medische voorgeschiedenis. Bovenal is het een generalist. Iemand die juist van heel veel kwalen precies voldoende weet. En met succes. Nederlanders waarderen hun huisarts gemiddeld met een 8,2.

Als we méér vragen van de huisarts, moeten we ook méér tijd bieden. Meer tijd voor de patiënt. Bijvoorbeeld door het aantal patiënten per huisarts verder omlaag te brengen.