Grootste jaarverlies voor E.on ooit: 16 miljard euro

Dat megaverlies van het Duitse energieconcern komt vooral door afboekingen op kolen- en gascentrales.

Bestuursvoorzitter van E.ON Johannes Teyssen.
Bestuursvoorzitter van E.ON Johannes Teyssen. Foto Marius Becker/EPA

Het Duitse energieconcern E.on heeft in 2016 zijn grootste verlies ooit geboekt. Het bedrijf meldde vrijdag een verlies van 16 miljard euro over afgelopen jaar. De omzet komt uit op bijna 64 miljard, een daling van 44 procent ten opzichte van 2015.

Het megaverlies komt vooral door afboekingen op kolen- en gascentrales. E.on wil versneld af van deze vormen van energiewinning en focust sterker op hernieuwbare energie. De winstgevendheid van traditionele energiecentrales staat onder druk door Duits overheidsbeleid dat gericht is op nieuwe energiebronnen. De waarde van de centrales is daardoor sterk gedaald.

De kolen- en gasactiviteiten, ook de Nederlandse, heeft E.on ondergebracht in een nieuw bedrijf, Uniper, dat sinds september een eigen beursnotering heeft.

Lees ook: E.on splitst, fossiele tak wint op eerste beursdag

E.on is het grootste Duitse energiebedrijf en het eerste dat zich heeft opgesplitst in twee delen om het hoofd te bieden aan de veranderende markt en de lage elektriciteitsprijzen.

Ook zette E.on in 2016 grote stappen naar het opruimen van nucleair afval. Duitsland heeft besloten af te stappen van kernenergie.

Bezuinigingen

Afgezien van deze afschrijvingen noteert E.on een ”onderliggende winst’ van 904 miljoen euro. Voor komend jaar verwacht het bedrijf dat die winst stijgt naar 1,2 tot 1,45 miljard euro.

Niettemin gaat dat gepaard met grote ontslagrondes. Het bedrijf wil vanaf 2018 400 miljoen euro per jaar besparen door 3 procent van zijn personeelsbestand te schrappen. Dat betekent het ontslag van 1.300 medewerkers, van wie 1.000 in Duitsland. Momenteel werken 43.000 mensen bij E.on.