Fed verhoogt rente in de Verenigde Staten

De Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente op de geldmarkt met een kwart procentpunt. Deze stap werd al verwacht.

President van de Federal Reserve, Janet Yellen.
President van de Federal Reserve, Janet Yellen. Foto Yuri Gripas / Reuters

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is voorzichtiger over de vooruitzichten voor de economie dan verwacht. Woensdag verhoogde de ‘Fed’ zoals verwacht de rente op de geldmarkt met een kwart procentpunt. Maar de centrale bank versnelde het tempo van toekomstige verhogingen niet. De Fed kwam met de mededeling na afloop van van een tweedaagse vergadering. Met de rentestap streeft de centrale bank nu naar een rente van tussen 0,75 en 1 procent, in plaats van tussen 0,5 en 0,75 procent.

Op de financiële markten was de renteverhoging vrijwel unaniem verwacht. Maar de informatie over de volgende stappen die dit jaar worden genomen viel de financiële markten tegen. In december bleken de Fed-bestuurders nog drie rentestappen omhoog te verwachten in 2017. Analisten die hadden gerekend op een besluitvaardiger Fed die in 2017 vier stappen omhoog zou doen, werden woensdag teleurgesteld.

Vooruitzicht

De centrale bank hield zich aan de eerder prognoses voor economische groei en inflatie. Het bestuur zei te wachten op nieuwe data over de economie, die moeten helpen bij beslissingen over het verdere pad omhoog. Fed-voorzitter Yellen zei na afloop van de vergadering, in een nauwverholen verwijzing naar het economische en budgettaire beleid van de president Trump, dat de onzekerheid nog groot is.

“De vooruitzichten zijn hoogst ongewis. Veranderingen in economisch beleid kunnen de vooruitzichten beïnvloeden, en het is onduidelijk hoe die zich ontvouwen.”

Op de obligatiemarkt daalden als reactie op de voorzichtigheid van de Fed, de effectieve rentes op Amerikaanse staatsleningen. De dollar, gevoelig voor het toekomstige pad van de rente, gaf terrein prijs.

Inflatie

Reden voor de renteverhoging van woensdag is dat de inflatie in de Verenigde Staten dichtbij het doel is waar de Fed hem graag ziet: 1,9 procent. Omdat de centrale bank een dubbelmandaat heeft – het streven naar prijsstabiliteit én het bevorderen van de werkgelegenheid, let zij ook sterk op het werkloosheidscijfer. De werkloosheid daalde, zo bleek eind vorige week, in februari naar 4,7 procent. Eind 2009, ruim een jaar na de Lehman-crisis, piekte de werkloosheid nog op 9,9 procent.

Dat is gunstig, maar Yellen liet weten dat de voorspellingen van de Fed voor de eerstvolgende drie jaar – een gemiddelde van wat de bestuurders denken – niet zijn veranderd ten opzichte van afgelopen december. De economische groei wordt volgens die prognoses 2,1 procent in dit en volgend jaar, om in 2019 iets af te zwakken naar 1,9 procent. De werkloosheid daalt naar 4,5 procent en blijft daar. En de inflatie wordt in 2017 1,9 procent en in de twee jaar daarna 2,2 procent.

Op de financiële markten stegen de aandelenkoersen al licht in afwachting van de beslissing. Dat bleef zo, met koerswinsten van gemiddeld 0,5 procent. Is een renteverhoging doorgaans slecht voor aandelen, de laatste tijd wordt zo ’n besluit juist gezien als een bevestiging van de kracht van de Amerikaanse economie.