Eerste prognose: VVD grootste partij, historisch verlies PvdA

De liberalen zouden 31 zetels krijgen, een verlies van tien. De PVV krijgt volgens de exitpoll 19 zetels, net als het CDA en D66. De PvdA leidt een historische nederlaag en zou op negen zetels komen.

Ivo Opstelten is blij met de exitpoll die van de VVD de grootste partij maakt.
Ivo Opstelten is blij met de exitpoll die van de VVD de grootste partij maakt. Foto ANP / Jerry Lampen

De VVD wordt ondanks negen zetels verlies veruit de grootste fractie in de Tweede Kamer. De partij van premier Mark Rutte lijkt na de verkiezingen van woensdag op 32 zetels te kunnen rekenen. Dat blijkt uit de eerste prognose van persbureau ANP, die woensdagnacht om 1.00 uur is gepubliceerd, op basis van 28,5 procent van de stemmen.

De PvdA leidt volgens de exitpoll een historische nederlaag: de sociaal-democraten zouden terugzakken naar 10 zetels (38 in 2012). Dat zou de grootste nederlaag in de politieke geschiedenis van Nederland. De opkomst is volgens de laatste cijfers van Ipsos uitgekomen op 82 procent, tegen minder dan 75 procent in 2012.

De PVV krijgt volgens de exitpoll 19 zetels, een winst van vier. Het CDA zou zeven zetels winnen (van 13 naar 20) en daarmee afstevenen op de tweede plek. D66 zou zes zetels winst pakken en ook naar 18 gaan. GroenLinks behaalt een grote overwinning volgens de exitpoll: van de huidige vier zetels naar 14, wat het hoogste aantal zetels sinds de oprichting in 1990 zou zijn. De SP zou een zetel verliezen en eveneens op 14 komen.

Door het flinke aantal middelgrote partijen gaat Nederland vermoedelijk een moeizame formatie tegemoet. Naast de VVD zijn er nog zeker drie partijen nodig om een coalitie te vormen die op een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen rekenen.

Drie zetels voor Denk, twee voor FvD

Denk en Forum voor Democratie komen als nieuwe partijen in de Tweede Kamer: Denk zou drie zetels krijgen, Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet twee. Als die prognoses kloppen betekent dit de intrede van strafrechtadvocaat Theo Hiddema in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie krijgt er volgens de exitpoll één zetel bij en stijgt van vijf naar zes. De SGP zou stabiel blijven op drie zetels, de Partij voor de Dieren zou drie zetels winnen (van 2 naar 5). 50Plus wint ten slotte twee zetels volgens de exitpoll: van twee naar vier.

VNL, de PVV-afsplitsing geleid door Jan Roos, raakte zijn twee zetels kwijt. Ook Artikel 1 van Sylvana Simons, GeenPeil en de Piratenpartij kunnen het Binnenhof vooralsnog vergeten.

De zetelverdeling voor de Tweede Kamer op basis van de eerste prognose: