Reportage

Een beetje Piraat wantrouwt exitpolls, klinkt het nog lang

Piratenpartij Géén zetel voor de Piratenpartij – dat wordt op hun feestje nauwelijks geloofd. Er is een internationale beweging, is de troost.

Het begon zo optimistisch, het verkiezingsfeest van de Piratenpartij woensdagavond in het Haagse café Millers. De aanwezigen verwachtten steevast: „Minstens één zetel.” Campagneteamlid Wiel Maessen: „In alle jaren dat ik bij de partij zat heb ik nog nooit zo veel interesse en enthousiasme voor ons gezien als de afgelopen maanden.”

Lijsttrekker Ancilla van de Leest rekende ook „op een vreugdevolle avond”, zei ze een half uur voor het sluiten van de stembussen. „We hebben gezien dat peilingen er de afgelopen jaren vaak naast zaten. Dat pakte dan vaak goed uit voor de anti-establishmentpartijen, waar wij natuurlijk ook onder vallen.”

Hoopvolle piraten

Teleurstelling is er dan ook als de Piratenpartij zetelloos uit de exitpoll komt. Het rumoer in de zaal verstomde tot geroezemoes. „Dit is erg jammer, want er is enorm veel behoefte aan politici met kennis van het digitale domein. De Kamer zit vol digibeten, dat is gevaarlijk”, zegt Lot Oostveen. „Ik vind het vooral raar dat we helemaal niet genoemd worden. Hopelijk levert de definitieve uitslag betere resultaten op.”

Toch blijven de piraten hoopvol. „Het zijn maar exitpolls”, aldus lijsttrekker Van de Leest – en velen met haar. „Die polls worden gegenereerd op basis van enquêtes”, zegt Jonathan van Dijken, die wijst op het belang dat de aanhangers hechten aan privacy. „Een gemiddelde piraat die je vraagt naar wat hij gestemd heeft zegt: gaat je niks aan.”

Internationale beweging

In lijn met de internationale oriëntatie van de partij („het internet heeft ook geen grenzen”) zijn er woensdagavond veel buitenlandse piraten aanwezig. Een groep Duitse partijleden blaast oranje ballonnen in de vorm van zwaarden „om de oude politiek mee te lijf te gaan”. Ook Magnus Andersson, leider van de Zweedse Piratenpartij is aanwezig. „Ik ben hier om te laten zien dat de Piratenpartij een internationale beweging is. Ancilla heeft veel gedaan om naamsbekendheid voor de Piraten te genereren.”

Mochten de polls ernaast zitten en komt Van de Leest toch in de Kamer, wat gaat ze dan als eerste doen? „Ik wil mij hardmaken voor het beschermen van gevoelige data van burgers”, aldus de lijsttrekker. „Zo lazen we vandaag dat de Belastingdienst toegang heeft tot ov-chipkaartgegevens. Ook heb ik al wat Kamervragen geformuleerd over data van kinderen van iPad-scholen die wordt doorverkocht.”

Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen Veel enthousiasme en optimisme op de uitslagenavond van de @Piratenpartij #tk17 https://t.co/UkgAXTtRXh

Zweden was het eerste land waar een Piratenpartij werd opgericht, in 2006. Inmiddels is die uitgegroeid tot een internationale beweging met partijen in ruim veertig landen. De IJslandse afdeling haalde vorig jaar tien van de 63 zetels in het parlement. De Nederlandse Piratenpartij zag in 2010 het levenslicht.