Duitse justitie valt kantoren Audi binnen

De rol van Audi, een dochterbedrijf van Volkswagen, in het dieselschandaal zou groter zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

Foto Lukas Barth/Reuters

In het strafrechtelijke onderzoek naar sjoemelsoftware is de Duitse politie op woensdag binnengevallen bij verschillende kantoren van autofabrikant Audi. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. De politie bezocht met in totaal zo’n tachtig man het hoofdkantoor in Ingolstadt, en locaties in Niedersachsen en Baden-Württemberg. Ook werden er woningen van privépersonen binnengevallen.

Audi is een dochteronderneming van Volkswagen, de automaker waarbij het dieselschandaal begon. Hoewel er ook auto’s van Audi zijn ontdekt met veel hogere uitstootwaarden dan door het bedrijf werd aangegeven, heeft het onderzoek zich voornamelijk op Volkswagen gericht. Bij Audi ging het om de modellen A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 en Q5.

Van dat bedrijf zijn tientallen leidinggevenden aangeklaagd, van Audi niet een. Ook trof Volkswagen een miljardenschikking met justitie in Amerika. De kern van de huidige verdenking is niet gericht tegen individuele managers bij Audi, maar op de activiteiten van het bedrijf in de Verenigde Staten.

Jaarlijks perspraatje

De verdenkingen aan het adres van Audi kregen vorm tijdens het onderzoek van de Amerikaanse justitie naar Volkswagen. Daarbij werden zes managers van Volkswagen aangeklaagd en een feitenrelaas opgesteld, in overeenstemming tussen Volkswagen en de autoriteiten. In dat relaas wordt onder meer de rol van Audi belicht, die groter zou zijn dan tot nu toe bekend.

De inval kwam voor Audi op een vervelend moment. Later op de dag stond de jaarlijkse persconferentie van de autofabrikant gepland.