Dit betekent de verkiezingsuitslag voor de verschillende partijen

Analyses verkiezingsuitslag Matte vreugde bij de VVD, de ‘patriottische lente’ van Wilders blijft uit, en GroenLinks mag dagdromen over regeringsdeelname. Een overzicht van analyses van de verkiezingsuitslagen per partij.

Mona Keijzer en Madeleine van Toorenburg tijdens de verkiezingsavond van het CDA.
Mona Keijzer en Madeleine van Toorenburg tijdens de verkiezingsavond van het CDA. Foto Lex van Lieshout/ANP

VVD

Bij de uitslagenavond van de VVD heerste een matte vreugde: ruim de grootste, maar wel 10 zetels kwijt. Bij de partij zijn ze al aan het rekenen: welke coalities zijn er mogelijk?

Lees de analyse van Derk Stokmans: VVD denkt al aan lastige formatie

PvdA

De sociaal-democraten leden het grootste verlies ooit. Of deze uitslag zonder personele gevolgen zal blijven, moet de komende dagen blijken.

Lees de analyse van Petra de Koning: Asscher kan ongekende klap PvdA niet afwenden

PVV

Na vier verkiezingsnederlagen op rij heeft de PVV weer gewonnen. De partij krijgt volgens de exitpolls 19 zetels, dat zijn er 4 meer dan bij de verkiezingen vier jaar geleden.

Lees de analyse van Enzo van Steenbergen: ‘Patriottische lente’ blijft uit na magere winst Wilders

GroenLinks

Langdurig gejoel in de volgepakte poptempel De Melkweg in Amsterdam, toen bijna 2.000 sympathisanten van GroenLinks om 21 uur de eerste voorlopige uitslag zagen. Zestien zetels, een verviervoudiging van het huidige aantal in de Tweede Kamer. „Een historische uitslag”, klonk het overal. De vorige recordscore dateert van 1998, toen lijsttrekker Paul Rosenmöller 11 zetels haalde.

Lees de analyse van Philip de Witt Wijnen: GroenLinks na recordwinst grootste partij aan linkerzij

FVD

Een flink aantal nieuwkomers probeerde zich voor deze verkiezingen te profileren als een alternatief voor de PVV. Kiezers die tegen open grenzen zijn, maar de PVV te radicaal vinden, konden terecht bij VNL, GeenPeil en het Forum voor Democratie (FvD). Met twee zetels in de exitpoll lijkt alleen laatstgenoemde partij van historicus en publicist Thierry Baudet erin geslaagd zetels van de PVV af te snoepen.

Lees de analyse van Andreas Kouwenhoven: Baudet snoept zetels af van PVV

D66

De negende achtereenvolgende verkiezingsoverwinning in negen jaar tijd. Dat kan geen toeval zijn, denkt D66-Kamerlid en campagneleider Sjoerd Sjoerdsma. „We zijn geen jojopartij meer. We waren vroeger nog weleens de favoriete tweede keus voor veel mensen, maar dat is nu voorbij.”

Lees de analyse van Arjen Schreuder: Kiezer beloont D66 voor ‘constructieve’ rol

ChristenUnie

Dankzij een stijging van vijf naar zes zetels positioneert de ChristenUnie zich als mogelijke partner in een centrum-rechts kabinet.

Lees de analyse van Floor Rusman en Andreas Kouwenhoven: Zetelwinst brengt ChristenUnie in een centrale positie

Partij voor de Dieren

Met minimaal een verdubbeling van het aantal zetels denkt partijleider Thieme nu vaker de doorslag te kunnen geven bij kabinetsvoorstellen.

Lees de analyse van Jos Verlaan: Thieme bouwt rol van dierenpartij gestaag uit

Denk

Het „nieuwe Nederland” heeft een stem gekregen in de Kamer, aldus Denk-leider Kuzu. Maar niet alle media waren welkom bij de partij.

Lees het verslag van Kim Bos: Denk breekt door als dé nieuwkomer

50Plus

Ouderenpartij 50Plus behaalde vier zetels, twee meer dan in 2012. Partijvoorzitter Nagel had er al voor gewaarschuwd: een grotere winst zou ‘heel moeilijk worden’.

Lees de analyse van Mark Lievisse Adriaanse: 50Plus versterkt zich, maar winst valt tegen

Artikel 1

Sylvana Simons knijpt haar vuisten samen als ze het hoort: Artikel 1 ontbreekt in de exitpoll. Ze herstelt zich snel. Het geeft niet, zegt ze tegen zo’n tweehonderd aanhangers in Amsterdam-Oost; vooral witte Nederlanders en Surinaamse Nederlanders. „We waren net een pact met elkaar aan het sluiten. Wat er ook gebeurt: we ain’t stopping.” Er is een boodschap afgegeven, zegt Simons. „Tegen afrofobie, xenofobie, homohaat. Nederland, je kan beter dan dit”.

Lees het verslag van Liza van Lonkhuyzen: Sylvana Simons: we hebben een boodschap afgegeven

Piratenpartij

Het verkiezingsfeest van de Piratenpartij begon optimistisch, maar eindigde in mineur. Géén zetel voor de Piratenpartij – dat wordt op hun feestje nauwelijks geloofd. Er is een internationale beweging, is de troost.

Lees het verslag van Casper van der Veen: Een beetje Piraat wantrouwt exitpolls, klinkt het nog lang

VNL

Kandidaten en leden van VoorNederland (VNL) verzamelden zich op de verkiezingsavond in een Wassenaarse strandclub. Jan Roos had op een zetel gerekend voor zijn nieuwe partij VNL. Die kwam er vooralsnog niet. Maar: “Wilders was ook een flop: die stond pas nog op 31 zetels.”

Lees het verslag van Wouter van Dijke: Voorlopig wil Jan Roos nog geen nieuwe baan zoeken