De muziek is het plaatje, het plaatje is de muziek

De Noorse Mari Lesteberg maakt muziek met een visuele component: de visuele weergave van de tonen van haar MIDI-nummers vormen een verhaaltje.

Youtube-still

Lang voor de hoogtijdagen van Spotify, zelfs voor de tijd van de MP3, kende het internet één echt betrouwbaar muziekbestandsformaat: Musical Instrument Digital Interface (MIDI). MIDI werd in de jaren tachtig ontwikkeld om digitale communicatie tussen synthesizers mogelijk te maken. Voor een MIDI nam je geen geluid op, maar registreerde je slechts welke toon wanneer werd aangeslagen. Het resultaat: een klein bestand dat gemakkelijk online kon worden geplaatst.

Toen het mogelijk werd om ‘echt’ geluid vast te leggen in een klein bestand - de MP3 - verdween de MIDI weer naar de achtergrond. Maar een kleine groep enthousiastelingen blijft tot op de dag van vandaag knutselen met het bestandsformaat. Zo ook de Noorse Mari Lesteberg, die sinds kort MIDI-kunst maakt op haar YouTube-kanaal.

Ze arrangeert haar nummers op zo’n manier dat er naast muzikale ook visuele kunst ontstaat. Met haar reeks ‘The Adventures of a Little Girl’ probeert ze een verhaal te vertellen over een jong meisje dat bevriend raakt met een draak.

MIDI-kunst is niet nieuw. De eerste voorzichtige pogingen om op deze manier een afbeelding te maken die ook af te spelen is, doemden rond 2009 op op YouTube. De zogenoemde Black MIDI-artiesten maakten complexe figuren met hun muziek. Maar Black MIDI stoelt minder op afbeeldingen en meer op de gedachte dat er zoveel mogelijk noten in één nummer moeten.

Lesteberg schrijft dat ze geïnspireerd raakte door muziekvlogger Andrew Huang. Huang probeerde in februari dit jaar om een nummer te schrijven dat niet alleen goed klonk, maar ook op een eenhoorn leek. Het werk van Huang is overigens vrij statisch; Lesteberg onderscheidt zich omdat ze verhalend werkt. Haar MIDI-stukken zijn lange platen waarin een simpel verhaaltje zich langzaam ontvouwt.

De aanhoudende populariteit van nostalgische games wekt al jaren nieuwe interesse op voor het oude bestandsformaat. Muziek in oude games bestond vaak uit simpele tonen: perfect om in een MIDI te vangen. Retrogames maken er gretig gebruik van om de sfeer van games uit de jaren tachtig en negentig aan te dikken. Games als Minecraft bieden mogelijkheden om zelf simpele muziek te maken. Er staan duizenden video’s online waarin bijvoorbeeld filmmuziek wordt nagespeeld.

Onder de MIDI-tekeningen die tien jaar geleden online begonnen te verschijnen waren dan ook vaak odes aan favoriete oude spellen zoals Super Mario. De afgelopen maanden lijkt de populariteit van MIDI-kunst toe te nemen. De muzikant Savant zette in februari een eerste stuk MIDI-art online. Kort daarop volgde Huang. Twee weken geleden begon Lesteberg aan háár MIDI-project, dat al door verschillende Amerikaanse websites is opgepikt.

Ze maakte natuurlijk óók een ode aan Super Mario Bros.