‘Braziliaanse aanklager wil onderzoek naar ministers, senatoren’

De politici zouden betrokken zijn geweest bij het omvangrijke corruptieschandaal rond oliemaatschappij Petrobras.

Politieagenten staan buiten het Federale Hof waar ex-president Luiz Inacio Lula da Silva wordt verhoord.
Politieagenten staan buiten het Federale Hof waar ex-president Luiz Inacio Lula da Silva wordt verhoord. Foto Eraldo Peres/AP

Hoofdaanklager Rodrigo Janot, wil dat er een onderzoek wordt geopend naar 83 hooggeplaatste politici vanwege vermeende betrokkenheid bij het Petrobras-schandaal. Daarom stapt de aanklager naar het Hooggerechtshof, het enige Braziliaanse hof dat een dergelijk besluit kan nemen. Braziliaanse media melden dat het gaat om vijf zittende ministers, twee voormalige presidenten, een aantal senatoren en gouverneurs en andere kopstukken van de huidige regering. De namen van de verdachten zijn echter nog niet openbaar gemaakt.

“Dit is een hele belangrijke fase omdat het hooggeplaatste politici betreft. Dat het gaat om parlementsleden, gouverneurs en ministers maakt het erg bijzonder”, zegt NRC-correspondent Nina Jurna. Ministers en presidenten kunnen niet zo maar ontslagen worden in Brazilië - dit soort onderzoeken moeten via het Hooggerechtshof. Het kan dus nog een lange adem hebben, zegt Jurna.

“Maar het zet president Michel Temer onder druk en brengt zijn positie in gevaar als het echt vijf ministers betreft. Zijn positie is al zwak; hij is aan de macht gekomen omdat Dilma Rousseff uit haar ambt is gezet. Hij is daarom erg impopulair en zijn positie wordt nog wankeler.”

Petrobras-schandaal

Het massale corruptieschandaal rond staatsoliemaatschappij Petrobras sleept zich nu twee jaar voort. Vele politici bleken er al bij betrokken, inclusief de helft van het vijfhonderd-koppige parlement. Ze zouden onder andere smeergeld hebben aangenomen van het bedrijf.

Lees ook: Ook Temer wekt woede Brazilianen

Zes van president Temers ministers moest in de eerste zes maanden van zijn presidentschap opstappen, waarvan vier vanwege corruptiepraktijken. Ook werden er in het afgelopen jaar verschillende politici opgepakt vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het schandaal. Dat Janot met een nieuwe lijst naar de rechter is gestapt, is daarom niet verrassend.

Maar de lengte van de lijst is wel opzienbarend, zegt Jurna. “Het wordt een grote stap en het is afwachten of Temer dit kan sussen.” Wat niet helpt is dat de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva ook in juridische problemen verkeert.

De 71-jarige Lula moest op dinsdag opnieuw voor de rechter verschijnen op verdenking van het tegenwerken van een onderzoek naar het Petrobras-schandaal. Lula was van 2003 tot 2010 president van Brazilië en hoopt op winst in de aanstaande verkiezingen in 2018.

Rousseff

Naast de zittende politici wil de hoofdaanklager volgens de Braziliaanse pers ook dat er een onderzoek wordt gestart naar de voormalige president Dilma Rousseff, die vorig jaar werd afgezet. Waarom is nog niet duidelijk. Zij werd zelf niet eerder in verband gebracht met het Petrobras-schandaal. Lula was haar politieke mentor.