NRC checkt: ‘Bij het CDA krijgt bankier 10 keer zoveel erbij als postbode’

Dit zei Jesse Klaver (GroenLinks).

De lijsttrekker van GroenLinks zei in het een-op-eendebat met CDA-leider Sybrand Buma onder meer dat „mensen die meer dan een ton verdienen – bijvoorbeeld een bankdirecteur – er bij het CDA tien keer zoveel bij krijgen als een postbezorger of iemand die in de thuiszorg werkt, of een conciërge”.

Uit de door het CPB berekende ‘mediane koopkrachteffecten’ blijkt inderdaad dat de CDA-maatregelen die de koopkracht raken voor mensen met een laag inkomen minder positief uitpakken dan voor mensen met een midden- of hoog inkomen.

De groep met inkomens van 35.875 euro of lager gaat er in de periode van 2018-2021 bij het CDA 0,1 procent per jaar op vooruit. De hoogste inkomensgroep (vanaf 102.500 euro) stijgt bij het CDA gemiddeld 1,1 procent per jaar.

Wij beoordelen deze stelling daarom als waar.