Reportage

Bij de SGP rekende al niemand op een stunt

SGP Vier zetels was de hoop, drie zetels waren het resultaat. Intussen was de SGP allang blij dat het huidige zetelaantal behouden blijft.

„We zitten hier in Madurodam, dat geeft al aan dat we onszelf niet hoger aanslaan dan nodig is.” Zo opent ceremoniemeester Menno de Bruyne de uitslagenbijeenkomst van de SGP. De toon van de avond is gezet. Overal zijn oranje en witte ballonnen en cakejes te zien, en dan maar met z’n allen in spanning afwachten tot de stemmen geteld zijn.

Vier zetels. Dat is waar ze hier vanavond heimelijk op hopen, maar ze durven het bijna niet hardop te zeggen. „Zo’n grote opkomst als vandaag is nadelig voor de SGP”, zegt woordvoerder Arnoud Proos. „Onze achterban is hondstrouw. Of het nu regent of hagelt, die komen toch wel opdagen. Wij profiteren dus bij een lagere opkomst.” Een stunt zoals het vorige verkiezingssucces – ze behaalden toen drie zetels – daar rekenen ze hier vandaag dus niet op.

Ook SGP-leider Kees van der Staaij heeft bescheiden wensen: „Wij hebben even uitgerekend dat we 15.000 stemmen extra nodig zullen hebben om ons zetelaantal van de vorige verkiezingen te behouden. Ik ben vanavond al een blij mens als we met drie zetels eindigen.”

Kandidaat voor het kabinet?

En dan zijn ze er eindelijk: de exitpolls. De SGP zou drie zetels halen. Behalve een applaus wanneer de partij wordt genoemd als kandidaat voor het volgende kabinet, is het stil in de zaal. „Voor ons blijft het altijd spannend tot op het einde, het zal erom spannen”, verklaart Van der Staaij het uitblijven van een reactie.

Samen in een kabinet met de VVD, zou dat iets zijn waar de lijsttrekker over na wil denken? „Wij sluiten niets op voorhand uit. Het liefst zitten we natuurlijk met het CDA en de ChristenUnie aan tafel.”

Er is vanavond meer dan 400 man aanwezig. Leden en sympathisanten, maar ook mensen die een rol hebben gespeeld in de campagne. „Dan zijn we nog ergens groot, he,” klinkt het grappend.