Belastingen Trump 2005 naar buiten gebracht

Nadat MSNBC zei de documenten in handen te hebben, openbaarde het Witte Huis de cijfers. Trump weigerde altijd zijn aangiftes te openbaren.

Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

Donald Trump betaalde in 2005 zo’n 25 procent federale inkomstenbelasting. Dat komt neer op 38 miljoen dollar over een inkomen van ruim 150 miljoen dollar. Dat blijkt uit zijn belastingformulieren die MSNBC openbaarde.

Twitter avatar maddow Rachel Maddow MSNBC BREAKING: We’ve got Trump tax returns. Tonight, 9pm ET. MSNBC. (Seriously).

Tot nu toe heeft Trump altijd geweigerd zijn aangiftes openbaar te maken, hoewel dat voor presidenten en presidentskandidaten wel gebruikelijk is. Trump gaf op een persconferentie in januari aan dat het Amerikaanse volk er volgens hem niet op zat te wachten, hoewel peilingen aantonen dat een meerderheid dat wel wilde.

De formulieren laten ook zien dat Trump 100 miljoen dollar afschreef, volgens The New York Times om zijn belastingen te drukken. Het grootste deel van de belastingen moest Trump betalen vanwege een wet waar hij als president vanaf wil: de Alternative Minimum Tax. Die moet voorkomen dat rijke Amerikanen een zeer laag bedrag aan belasting betalen. Zonder de wet had Trump in 2005 maar 7 miljoen dollar belasting moeten afdragen.

Wettelijke verplichting

Het Witte Huis wachtte de uitzending van journalist Rachel Maddow uiteindelijk niet af en bracht dezelfde cijfers naar buiten, samen met een verklaring:

“Je weet dat je wanhopig op zoek bent naar hoge kijkcijfers als je de wet wilt overtreden om een verhaal te publiceren dat twee pagina’s van een belastingaangifte van meer dan tien jaar geleden betreft.”

Verder wees het Witte Huis erop dat Trump de “verantwoordelijkheid had naar zijn bedrijf, familie en werknemers om niet meer belasting te betalen dan wettelijk verplicht”. Trump zelf reageerde via Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Does anybody really believe that a reporter, who nobody ever heard of, “went to his mailbox” and found my tax returns? @NBCNews FAKE NEWS!