Baudet snoept zetels af van PVV

Forum voor Democratie Thierry Baudet was succesvol waar VNL en GeenPeil faalden.

Lijstaanvoerder Thierry Baudet viert de behaalde zetels met partijleden in Level Eleven tijdens de uitslagenavond van Forum voor Democratie (FVD) na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen.
Lijstaanvoerder Thierry Baudet viert de behaalde zetels met partijleden in Level Eleven tijdens de uitslagenavond van Forum voor Democratie (FVD) na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Vincent Jannink/ANP

Een flink aantal nieuwkomers probeerde zich voor deze verkiezingen te profileren als een alternatief voor de PVV. Kiezers die tegen open grenzen zijn, maar de PVV te radicaal vinden, konden terecht bij VNL, GeenPeil en het Forum voor Democratie (FvD). Met twee zetels in de exitpoll lijkt alleen laatstgenoemde partij van historicus en publicist Thierry Baudet erin geslaagd zetels van de PVV af te snoepen.

Geen geringe prestatie: nog maar een half jaar geleden maakte FvD kenbaar mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. In dit korte tijdsbestek wist de partij bijna 5.000 leden aan zich te binden en, naar eigen zeggen, tienduizenden euro’s aan donaties op te halen. Ook versterkte de partij zich met de in PVV-kringen geliefde advocaat Theo Hiddema en de Leidse rechtsgeleerde Paul Cliteur.

Belangrijkste agendapunt: het openbreken van het „partijkartel”, zoals Baudet gevestigde politieke partijen noemt. De ‘elite’ heeft door immigranten toe te laten de Nederlandse identiteit in de uitverkoop gedaan, is de gedachte. Baudet wil de elite daarom vervangen door nieuwe leiders die de Nederlandse cultuur beter bewaken. Ook media zouden uitmaken van het kartel. NRC werd woensdagavond geweerd van de verkiezingsbijeenkomst van FvD, omdat het afgelopen maandag een onwelgevallig artikel over de partij had gepubliceerd.

Voorstellen FvD minder vergaand dan die van PVV

Op het gebied van asiel gaat FvD in haar voorstellen minder ver dan de PVV. De partij staat een asielbeleid voor naar Australisch model, waarin Nederland zelf zou kunnen beslissen over wie wordt toegelaten. Mensen met een dubbel paspoort verliezen hun Nederlandse paspoort bij ernstige misdrijven.

Een ander speerpunt van Baudet zijn bindende referenda: het zou de enige manier zijn om „de macht van de partij-elites te doorbreken”. Baudet was vorig jaar een van de drijvende krachten achter het Oekraïne-referendum. Zijn achterban is zeer teleurgesteld dat het kabinet niets heeft gedaan met de uitslag van dit niet-bindende referendum.

Lees ook Wie is deze ‘belangrijkste intellectueel van Nederland’?, een profiel van Baudet uit september 2016.

Ook concurrenten GeenPeil en VNL-lijsttrekker Jan Roos waren betrokken bij het referendum, maar hun partijen konden daar niet van profiteren, ondanks vele media-optredens van Roos. De jonge intellectueel Baudet leek meer aan te spreken als lijsttrekker. Bovendien voerde FvD veel krachtiger campagne via sociale media. Op Facebook heeft FvD 73.000 volgers, meer dan de andere partijen op de VVD na. Onder het motto „Pak je stem terug!”  werd tot op het laatste moment campagne gevoerd. Op verkiezingsdag sprak Thierry Baudet zijn kiezers nog toe via een livestream. „Het gaat er nu om: gaan we iets nieuws neerzetten? Willen we de grenzen weer controleren, willen we weer stoppen met massale immigratie?” Baudet noemde het „urgenter dan ooit”  dat er iets verandert aan het immigratiebeleid.