Amerika klaagt Russische FSB-agenten aan voor dataroof Yahoo

Het is het eerste Amerikaanse strafrechtelijke onderzoek naar Russische ambtenaren voor een cybermisdrijf.

Assistent procureur-generaal Mary McCord tijdens de persconferentie.
Assistent procureur-generaal Mary McCord tijdens de persconferentie. Foto Susan Walsh / AP

De Verenigde Staten hebben woensdag aangekondigd vier mensen aan te klagen, onder wie twee agenten van de Russische geheime dienst FSB, voor een grote hack in 2014. Dat meldt persbureau AP. Het is het eerste Amerikaans strafrechtelijke onderzoek naar Russische ambtenaren voor een cybermisdrijf.

De aanklacht omvat onder meer computerfraude en de misbruik ervan, samenzwering, economische spionage, diefstal van bedrijfsgeheimen en identiteitsdiefstal.

Tijdens de dataroof, een van de grootste tot nu toe, werden inloggegevens van een half miljard gebruikers van Yahoo gestolen. Naast de Yahoo-accounts zouden ook de gegevens van zeker achttien gebruikers van andere bedrijven, zoals Google, gestolen zijn.

Doelwit

Volgens Amerikaanse autoriteiten waren met name Russische en Amerikaanse ambtenaren, Russische journalisten en medewerkers van financiële bedrijven doelwit van de hack. Het strafrechtelijk onderzoek is niet gerelateerd aan de hack van e-mails van de Democratische Partij tijdens de strijd om het presidentschap vorig jaar.

Naast de twee FSB-agenten zijn ook twee hackers aangeklaagd onder wie Alexsey Belan, een van de meest gezochten cybercriminelen. Belan was in een land in Europa gearresteerd in juni 2013 maar vluchtte naar Rusland voordat hij kon worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De FSB-agenten zouden Belan gevoelige informatie hebben gegeven om opsporing door de Verenigde Staten of een ander land te helpen voorkomen.

Hack

Yahoo liet in september al weten het vermoeden te hebben dat de hack een sterke connectie had met Rusland. In die maand gaf Yahoo de roof van namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedatums en versleutelde wachtwoorden officieel toe.