Albert Heringa

Hoger beroep in euthanasiezaak moet opnieuw, oordeelt Hoge Raad

Het hoger beroep in de strafzaak tegen Albert Heringa, die in 2008 hielp bij de zelfdoding van zijn 99-jarige stiefmoeder, moet opnieuw worden behandeld bij het hooggerechtshof in Den Bosch. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

Heringa gaf zijn stiefmoeder Moek negen jaar geleden op haar verzoek malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel. Heringa filmde het complete zelfdodingproces, inclusief een gesprek waarin Moek haar stervenswens bevestigde. Hij werd vervolgd voor hulp bij zelfdoding. De rechtbank bevond hem schuldig, Heringa kreeg echter geen straf opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daarom in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Arnhem Heringa ontsloeg van vervolging. Die uitspraak heeft de Hoge Raad na cassatie van tafel geveegd. (NRC)