Afgezette Zuid-Koreaanse president gedagvaard

President Park Guen-hye werd vorige week afgezet nadat zij eerder beschuldigd werd van corruptie. Zuid-Korea heeft nieuwe verkiezingen op 9 mei aangekondigd.

Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters

Oud-president Park Guen-hye wordt volgende week ondervraagd over het corruptieschandaal wat vorige week tot haar afzetting leidde. Zuid-Korea kondigde woensdag ook nieuwe verkiezingen op 9 mei aan, meldt AP.

Guen-Hye moet 21 maart voor de rechter verschijnen. Zij kwam in november in de problemen na een inval bij Samsung. Samsung-topman Lee Jea-yong werd kort daarna aangeklaagd omdat het bedrijf illegaal steun zou hebben gegeven aan Choi Soon-sil, een zakenvrouw die nauwe banden heeft met Guen-Hye. De afgezette president wordt er nu van verdacht Soon-sil invloed in staatszaken te hebben geven en samen geld van bedrijven te hebben verduisterd. Verder beschuldigen aanklagers Guen-hye van chantage en afpersing.

Actievoerders protesteerden weken achter elkaar tegen het aanblijven van de eerste democratisch gekozen president. Zaterdag kwamen 500.000 mensen samen in hoofdstad Seoul om het oordeel van het parlement te vieren. Ze willen dat er een einde komt aan de corrupte bestuurscultuur in het land. Er ontstonden ook rellen tegen de afzetting van Guen-hye, waarbij twee mensen omkwamen.

Lees ook: Zuid-Korea wil schoon schip maken

Verkiezingen

Op 9 mei kiest Zuid-Korea een nieuwe president. Eerder werd verwacht dat voormalig secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, een gooi zou doen naar het presidentschap. Begin februari kondigde hij aan zich niet kandidaat te stellen, omdat hij zei teleurgesteld te zijn in “het egoïsme” van bepaalde politici in Zuid-Korea. Later werd bekend dat ook Ki-Moon zich moet verdedigen tegen beschuldigingen dat hij in 2006 steekpenningen zou hebben aangenomen.

Ban Ki-Moon behoort in Zuid-Korea tot de conservatieven, net als de afgezette Guen-hye. Volgens NRC-redacteur Floris van Straten zullen de conservatieven deze verkiezingen terrein verliezen aan de liberalen onder leiding van Moon Jae-in.

“Mocht Moon Jae-in inderdaad winnen, dan zou Zuid-Korea een ingrijpende draai kunnen maken, ingrijpender ook dan sommige betogers voor wenselijk houden. Niet alleen door een minder coulante houding jegens corruptie maar ook op het terrein van de buitenlandse politiek. Moon bepleit een veel verzoeningsgezinder beleid jegens Noord-Korea. Hij wil een dialoog beginnen en wil spoedig Pyongyang bezoeken. Bovendien wil hij Kaesong, de speciale economische zone op de grens van beide Korea’s, heropenen.”