Opinie

Advocatuur is meer dan ‘groeien en geld verdienen’

Begin maart werden een aantal advocaten onderscheiden met vakprijzen. Waarin worden deze advocaten gewaardeerd? Mensenrechten of geld verdienen? De Togacolumn, van Britta Böhler.
Nawid Fakiri, advocaat in Den Haag
Nawid Fakiri, advocaat in Den Haag

Afgelopen maandag werd in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uitgereikt.  De penning is een Nederlandse onderscheiding die sinds 1987 elk jaar wordt toegekend aan personen of organisaties die zich in bijzondere mate verdienstelijk hebben gemaakt in de strijd tegen racisme en discriminatie.

Dit jaar ging de prijs naar Alice Nkom en Michel Togué, twee advocaten uit Kameroen die zich in hun thuisland al jaren inzetten voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. En dit ondanks het gevaar dat hun werk meebrengt voor hun veiligheid en de veiligheid van hun families. In zijn toespraak zei Boris Dittrich, de directeur van de lhbt-divisie van Human Rights Watch, dan ook terecht: “We weten hoe dapper deze advocaten zijn en hoe verdiend deze onderscheiding is.”

Het is overigens niet voor het eerst dat een advocaat deze prestigieuze onderscheiding heeft gekregen. In 2002 ging de penning naar Asma Jahangir, een Pakistaanse advocate en pleitbezorgster voor de rechten van de vrouw en in 2013 werd de prijs uitgereikt aan de Tunesische mensenrechtenadvocate Radhia Nasraoui.

Gouden Zandloper

Ook Nederlandse advocaten vielen begin van de maand in de prijzen: op 9 maart werden er in Amsterdam voor de 12e keer de Gouden Zandlopers uitgereikt. De prijs wordt toegekend door Advocatie.nl, de nieuwssite voor advocaten, opgericht en beheerd door uitgeverij Sdu. Maar anders dan bij de Geuzenpenning gaat het bij de Gouden Zandlopers vooral om groei en innovatie. Er zijn Zandlopers voor het snelst groeiend advocatenkantoor alsmede voor de advocaat die de meeste ‘fusiedeals’ heeft begeleid, en er zijn prijzen in de categorieën beste marketingcampagne, digitale innovatie, vernieuwende HRM, en - dit jaar voor de eerste keer - ‘Young Talent’.

Groter en meer

De uitreiking van de Zandlopers wordt, zoals elk jaar, begeleid door de publicatie De stand van de advocatuur, waarin de Nederlandse advocatuur in beeld wordt gebracht. En ook hier is er met name aandacht voor de criteria ‘groter en meer’. De Brauw Blackstone Westbroek staat met 310 advocaten opnieuw op nummer één van de Top 50 advocatenkantoren in Nederland, en de ‘snelste groeier’ was, even als vorig jaar, de rechtsbijstandsverzekeraar SRK Rechtsbijstand.

Als je dit ziet, zou je kunnen denken dat Nederlandse advocatenkantoren alleen maar begaan zijn met groter worden en met meer geld verdienen. Maar hoewel de Gouden Zandloper noch De stand van de Advocatuur hier oog voor heeft: ook in Nederland zijn er tal van advocaten die strijden voor mensenrechten en het behoud van de rechtsstaat.

Sprankje hoop

Wat de Gouden Zandlopers betreft is er wel een sprankje hoop. Want de prijs in de nieuwe categorie ‘Young Talent’ ging, zij het “na veel discussie” zoals uit het juryrapport blijkt, naar Nawid Fakiri (foto). Hij is, samen met zijn broer, de eigenaar van het kantoor Fakiri & Fakiri Advocaten in Den Haag en richt zich op strafrecht en arbeidsrecht. De jury benadrukte in haar rapport dat de keuze voor Fakiri mede was ingegeven door het feit “dat hij naast zijn drukke praktijk buurtbewoners in Den Haag één dag per week voorziet van gratis juridisch advies”.

Dus wie weet, misschien wordt er ooit nog een categorie toegevoegd aan de Gouden Zandloper: een prijs voor een advocaat die zich inzet voor mensenrechten.

 

 

De Togacolumn verschijnt wekelijks en wordt afwisselend geschreven door een rechter, een officier van justitie en een advocaat. Deze week Britta Böhler, advocaat en oud-hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam.