50Plus versterkt zich, maar winst valt tegen

50plus Ouderenpartij 50Plus behaalde vier zetels, twee meer dan in 2012. Partijvoorzitter Nagel had er al voor gewaarschuwd: een grotere winst zou ‘heel moeilijk worden’.

Henk Krol wordt toegezongen door het Amsterdams Volkskoor tijdens de 50Plus verkiezingsavond na de Tweede Kamerverkiezingen.
Henk Krol wordt toegezongen door het Amsterdams Volkskoor tijdens de 50Plus verkiezingsavond na de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Martijn Beekman/ANP

Er was een aanmoediging van partijvoorzitter Jan Nagel voor nodig om de ongeveer tweehonderd 50Plus-leden die zich woensdagavond in Hilversum hadden verzameld te laten juichen. Hoewel de partij, volgens de definitieve prognose, twee zetels meer behaalde dan in 2012, was er op meer gehoopt bij de partij van lijsttrekker Henk Krol.

Nagel had er eerder op de avond al voor gewaarschuwd: een grote winst zou „heel moeilijk worden”. De hoge opkomst, vooral onder jongeren, de diplomatieke rel met Turkije in het weekend; het maakte dat Nagel „onder deze omstandigheden” met elke winst tevreden zou zijn.

Terwijl een Amsterdams koor liedjes als ‘Op en neer’ en ‘Bij ons in de Jordaan’ zong, waren veel van de partijleden die bijeen waren gekomen in het deftige Gooiland Hotel in Hilversum tevreden noch teleurgesteld. Lang stond de partij op grote winst in de peilingen, halverwege februari peilde 50Plus nog rond de tien zetels in de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van zes peilingen. Aan de andere kant: de vier zetels zijn een verdubbeling ten opzichte van 2012.

,,Vier is bier”, zei nummer zeven op de lijst Simon Geleijnse dan ook. Nummer vier Corrie van Brenk was niet tevreden: „Ik had op meer gehoopt.”

Dat de partij minder scoorde dan gehoopt, en op basis van de peilingen misschien verwacht, komt volgens voorzitter Nagel in een speech kort na de definitieve prognose door „de bizarre aantrekkingskracht die de diplomatieke rel met Turkije had”. Veel partijleden wijzen vooral naar „die ene rotweek in februari”, zoals Geleijnse het noemt. Tegen het einde van februari begon 50Plus te dalen in de peilingen na een serie ongelukkige media-optredens van lijsttrekker Henk Krol en onduidelijkheid over het AOW-standpunt van de partij.

Net als veel andere partijleden neemt de 75-jarige Coen Rijsdijk, sinds drie jaar lid van 50Plus, het Krol niet kwalijk. „Maar de daling ten opzichte van de peilingen komt denk ik wel door zijn vergissingen. Hij werd daarna van alle kanten aangevallen. Vier zetels, dat valt toch tegen.”