’28 doden en 43 kinderen ontvoerd in Ethiopië’

Zuid-Soedan wordt geteisterd door een burgeroorlog en hongersnood. Buurlanden vrezen dat het geweld overslaat.

Een jongetje in Zuid-Soedan eet uit een pollepel. In zijn regio deelt de Noorse Vluchtelingenraad voedsel uit, om de heersende hongersnood te bestrijden.
Een jongetje in Zuid-Soedan eet uit een pollepel. In zijn regio deelt de Noorse Vluchtelingenraad voedsel uit, om de heersende hongersnood te bestrijden. Foto Albert Gonzalez Farran/AFP

Zuid-Soedanese rebellen hebben 28 mensen gedood en 43 kinderen ontvoerd in het naburige Ethiopië. Dat heeft een regionale functionaris bekendgemaakt aan persbureau Reuters.

De aanval vond afgelopen zondag en maandag plaats in de oostelijke regio Gambella (districten Gog en Jor). Deze regio grenst aan Zuid-Soedan. Het Ethiopische leger is op zoek naar de kidnappers, volgens de functionaris.

In Zuid-Soedan is een sluipende burgeroorlog gaande, die eind 2013 begon. Het daaropvolgende conflict dwong drie miljoen mensen te vluchten. Eén miljoen vluchtelingen vonden onderdak in buurlanden als Ethiopië, Oeganda, Kenia en Soedan. Regionale overheden vrezen wel dat daardoor het Zuid-Soedanese conflict tot over de landsgrenzen uitdijt.

Jaar na vergelijkbaar drama

De laatste reeks moorden en ontvoeringen vinden bijna een jaar na een vergelijkbaar drama plaats. Toen werden in de districten Jikawo en Lare, ook in de regio Gambela, meer dan 200 mensen gedood en 160 kinderen ontvoerd, schrijft persbureau Reuters. Honderd van hen lukte het om terug te keren naar Ethiopië, maar de rest is nog in handen van de ontvoerders.

Ruim tien jaar geleden vonden ook grootschalige moord- en kidnappartijen plaats in Gambela, maar dan door Ethiopische soldaten. Ze hadden het toen vooral gemunt op leden van de Anuak-stam om controle te krijgen op de olie- en goudreserves in het gebied.

Voedsel als wapen

Sinds een maand heerst officieel een hongersnood in Zuid-Soedan. Meer dan 100.000 mensen hebben acuut voedsel nodig. Voedsel wordt in het conflict gebruikt als wapen. Afgelopen weekeinde gijzelden rebellen in het noordoosten van het land acht lokale werknemers van de Amerikaanse hulporganisatie Samaritan’s Purse. Ze eisen losgeld en een groot deel van de hulpgoederen.

Lees over de hongersnood in Zuid-Soedan: Hongersnood in Afrika vaak schuld van de mens