Wie zijn de mensen die online haat verspreiden?

Een Noorse documentairemaker ging wereldwijd op zoek naar online ‘activisten’ en internettrollen.

Beeld YouTube
Beeld YouTube

Reacties zoals “Rijd over de klootzakken heen!”, wanneer er gesproken wordt over migranten in een vluchtelingenkamp. Of “Ik denk dat als Hitler zijn aandacht had gericht op moslims, de wereld dan een betere plek zou zijn vandaag”. Maar net zo goed haatvolle tweets over een popster of politicus. Of een commentaar waarin oproepen wordt tot homodiscriminatie of rassenhaat.

Het internet staat vol met dit soort reacties van zogeheten ‘trollen’. Wat bezielt mensen om van achter hun computer onbezorgd hun haat te spuien?

De Noorse filmmaker Kyrre Lien ging voor Britse krant The Guardian drie jaar lang wereldwijd op zoek naar deze trollen die niets liever doen tweets versturen of Facebookreacties geven. Het resultaat is de documentaire The Internet Warriors. Wie zijn deze ‘gewone’ burgers die graag commentaar leveren op het internet? Waarom nemen zo velen de moeite om anderen te beledigen, of in sommige gevallen zelfs te bedreigen?

Bekijk hier de documentaire over internettrollen (ongeveer twintig minuten):

‘Activisme’

De filmmaker laat weten dat hij gegrepen werd door het onderwerp jaren geleden. Hij zag hoe vaak en veel er haatvolle reacties gedeeld werden. Daarom besloot hij uit te zoeken wat voor mensen hier achter zaten. Tegen The Guardian zegt hij over het project:

“Ik begon de profielen van mensen te onderzoeken, om uit te vinden wie ze waren. Velen zagen er normaal uit. Ze hadden families, en leken aardige mensen te zijn. Maar de reacties die ze schreven waren zo extreem.”

De redenen voor het online ‘activisme’ verschillen sterk, blijkt uit de documentaire. Sommigen geven eerlijk toe extreme politieke visies erop na te houden. Voor anderen is het simpelweg een uitlaatklep voor hun frustraties en emoties.

Lees ook: Van eenzame sadisten heb ik niets te vrezen

Of de boodschap van de documentaire helemaal overkomt is nog maar de vraag. “Haatvolle online trollen zijn precies zoals ik verwachtte. Losers in het dagelijkse leven”, reageert een van de kijkers op YouTube paradoxaal.