Uitspraak Europees Hof

Werkgevers morgen werknemers hoofddoek op werk verbieden

Werkgevers mogen werknemers verbieden religieuze symbolen zoals een hoofddoek te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag besloten, naar aanleiding van een rechtszaak die was aangespannen door twee islamitische vrouwen uit België en Frankrijk. Het besluit van het hoogste juridische orgaan van Europa is een volgende stap in een al jaren lopend proces over de vraag of het verbieden van een hoofddoek op het werk discriminerend is. Het hoofddoekverbod mag volgens het Hof alleen als andere religieuze uitingen ook verboden zijn. Het besluit geldt voor het dragen van alle religieuze kledingstukken of sieraden, zoals een rozenkrans. De vrouwen die de zaak aanspanden werden naar huis gestuurd omdat ze weigerden hun hoofddoek af te doen nadat hun werkgever daarom vroeg. (NRC)