Trumpblog

Democraten vertragen aanstelling rechter Gorsuch

Donald Trump is bezig met zijn eerste honderd dagen als president van de Verenigde Staten. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Trump doneert eerste salaris als president aan organisatie voor natuurbeheer

President Trump gaat het salaris dat hij verdiend heeft in zijn eerste drie maanden als president doneren aan de National Park Service, een organisatie voor beheer van onder meer nationale parken. Het komt volgens Reuters neer op omgerekend zo'n 73.000 euro.

Trump, die steenrijk werd als vastgoedmagnaat, beloofde tijdens zijn presidentscampagne al dat hij zijn hele jaarsalaris als president zou doneren, mocht hij worden verkozen.

Democraten vertragen aanstelling Gorsuch bij Hooggerechtshof

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben maandag de aanstelling van rechter Neil Gorsuch bij het Hooggerechtshof vertraagd. Chris Coons uit Delaware was de cruciale 41ste senator die zijn steun uitsprak voor de vertraging. De Republikeinse Partij heeft vrijdag zestig stemmen vóór nodig in de honderd zetels tellende Senaat, maar nu bekend is dat 41 senatoren tegen de benoeming zullen stemmen, zal die meerderheid niet worden gehaald.

Dat de 49-jarige Gorsuch alsnog zal worden aangesteld lijkt echter een formaliteit: de Republikeinen zijn van plan de regels omtrent stemmingen te veranderen waardoor een simpele meerderheid in de Senaat (51 stemmen vóór) voldoende is om de benoeming later deze week te realiseren.

De Republikeinse Partij heeft een meerderheid van 52 tegen 48 zetels in de Senaat.

Lees ook: Het moet Gorsuch worden, desnoods veranderen ze de stemregels

Trump benadrukt steun aan Egypte tijdens bezoek Sisi

President Trump heeft zijn Egyptische collega Abdul Fatah al-Sisi maandag beloofd dat hij op de volledige steun van de Verenigde Staten kan rekenen. Nadat de leiders elkaar in Trumps Oval Office in het Witte Huis hadden gesproken, sprak Trump de pers toe:

"In het geval dat iemand er nog aan twijfelde: we staan heel erg achter president Sisi. Hij doet het fantastisch. [...] Hij heeft in de Verenigde Staten een geweldige vriend en bondgenoot, en in mij ook."

"I just wanna say to you...that you have a great friend and ally in the U.S., and in me," Trump tells Pres. al-Sisi https://t.co/J32jZS5U4u pic.twitter.com/hl4z1l1j2x

— CBS News (@CBSNews) 3 april 2017

Felicitaties

De vleiende woorden van Trump komen niet als een verrassing. Zijn relatie met Sisi is van meet af aan goed geweest. Nadat ze elkaar in september in New York voor het eerst hadden ontmoet, noemde Trump zijn Egyptische evenknie een "fantastische vent". Toen de vastgoedmagnaat twee maanden later de verkiezingen won, was Sisi de eerste wereldleider die hem opbelde met felicitaties.

Sisi is dan ook blij dat Trump president is geworden. Clinton, die hij in september eveneens sprak, wilde het voornamelijk met de Egyptenaar hebben over de mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land. Trump daarentegen was vol lof over Sisi's strijd tegen het terrorisme. Hij ziet Egypte als een belangrijke bondgenoot op dat gebied.

Lees ook: Waarom Trump in de Arabische wereld ook vrienden heeft

Kushner brengt bezoek aan Irak

Jared Kushner, schoonzoon en vooraanstaand adviseur van president Trump, is maandag in Irak gearriveerd. Dat meldt persbureau Reuters. Het is voor Kushner zijn eerste bezoek aan het land, waar regeringstroepen en andere bondgenoten van de Amerikanen momenteel bij de stad Mosul in gevecht zijn met Islamitische Staat (IS).

Dat is ook de reden dat Kushner naar Irak is gekomen, zegt generaal Joseph Dunford, de hoogste Amerikaanse militair. Hij nodigde Trumps schoonzoon naar eigen zeggen uit, zodat die met hoge Amerikaanse militairen en Iraakse officieren kan praten.

"Ik zei tegen hem: 'Hé, als je het leuk vindt, kan je meekomen als ik de volgend keer naar Irak ga. Dat zou interessant zijn.' Hoe beter je begrijpt wat er in het veld gebeurt, des te beter geïnformeerd je bent als je over strategische kwesties gaat praten."

Portefeuille

Kushner heeft als adviseur van zijn schoonvader een brede buitenlandse portefeuille gekregen. Zo moet hij een deal tussen Israel en de Palestijnen onderzoeken. Zijn bezoek aan Irak laat zien dat Kushner ook een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de Amerikaanse rol in de strijd tegen IS.

De echtgenote van Kusher, Trumps dochter Ivanka, trad vorige week officieel in dienst van haar vader. Ivanka gaat zonder salaris of duidelijk omgeschreven functie werken, vanuit haar eigen kantoor in het Witte Huis.

'VS kunnen ook zonder China actie nemen tegen Noord-Korea'

Donald Trump wil misschien wel handelsmaatregelen nemen om China te dwingen actie te ondernemen tegen Noord-Korea, maar als China daar niet op reageert, kunnen de Verenigde Staten het ook wel alleen. Dat zegt hij in een interview met The Financial Times (paywall) op maandag, aan de vooravond van een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan zijn huis in Florida. "China kan Noord-Korea beïnvloeden. Ze kunnen óf beslissen om ons te helpen, óf niet. Als ze het niet doen, is dat voor niemand goed", zegt Trump in het interview.

Trump bleef vaag in zijn uitleg over het hoe en waar van een dergelijke unilaterale actie van de Verenigde Staten tegen Noord-Korea. Ook over mogelijke maatregelen tegen China bleef hij vaag. "Over het douanetarief praten we nog niet." China voerde recentelijk wel de economische druk op Noord-Korea op, maar wilde nooit praten over verdere stappen tegen het land.

Ook VN-ambassadeur Nikki Haley sprak zich uit over China's invloed op Noord-Korea. "Ze moeten ons laten zien hoe bezorgd ze zijn", zei ze in een interview met ABC News. "Het enige land dat Noord-Korea kan stoppen is China."

Noord-Korea bouwt onder het beleid van dictator Kim Jong-un het nucleaire en raketarsenaal aanzienlijk uit, wat het een bedreiging maakt voor de regio. Op 19 maart voerde het opnieuw rakettesten uit. Kim sprak toen van een "wedergeboorte van de raketindustrie".

Rechtszaak tegen Trump mag voortgezet worden

De rechtszaak waarin Trump beschuldigd wordt van het aanzetten tot geweld, mag doorgaan. Daar heeft een federale rechter zaterdag toestemming voor gegeven, meldt persbureau AP.

De rechtszaak was aangespannen door drie demonstranten die vorig jaar een campagne bezochten voor het presidentschap namens de Republikeinse Partij in Louisville. Het drietal was daar met nog meer demonstranten, maar toen ze opgemerkt werden sommeerde Trump zijn eigen aanhang om ze "eruit te gooien".

Twee vrouwen en een man werden vervolgens hardhandig verwijderd. Dat is gedeeltelijk op video vastgelegd. De demonstranten raakten gewond. Het drietal klaagde Trump vervolgens aan voor het oproepen tot geweld.

De advocaten van Trump vroegen de rechter om de zaak niet verder voort te zetten, omdat het volgens hen helemaal niet de bedoeling was van Trump om samen met zijn aanhang aan te zetten tot geweld. De rechter heeft die verdediging zaterdag dus verworpen, omdat het volgens hem "aannemelijk is dat Trumps oproep het gebruik van geweld tot gevolg heeft gehad".

Trump vergeet decreet te ondertekenen

Het overkomt iedereen wel eens: dat je bij iemand langsloopt en opeens niet meer weet waarvoor je ook alweer kwam. Zelfs de president van de Verenigde Staten kan het gebeuren, zo bleek vrijdagavond tijdens een persbijeenkomst in het Witte Huis. Trump had daar journalisten uitgenodigd om de ondertekening van een beleidsmaatregel te aanschouwen. Maar aan het einde van zijn toespraak vergat hij om ook daadwerkelijk een krabbel te zetten.

Het decreet dat Trump zou ondertekenen was bedoeld om landen die de Amerikaanse handelsregels overtreden harder te kunnen aanpakken. Voorafgaand aan het tekenen houdt Trump een korte toespraak in de Oval Office waarin hij de maatregelen nader uiteenzet. Dan draait hij zich richting de uitgang en loopt weg.

Het lijkt erop dat vicepremier Mike Pence hem nog even probeert tegen te houden, maar Trump groet en loopt door. Pence moet daarna terug naar het bureau om het decreet op te halen. Volgens een zogeheten ‘pool report’ – een verslag opgesteld door een van de aanwezige journalisten voor collega's die niet aanwezig konden zijn – heeft Trump het document uiteindelijk alsnog getekend, buiten het zicht van de camera’s.

'Regering-Trump rijkste in geschiedenis VS'

Dat president Trump zijn regering en staf vooral vulde met steenrijke zakenlieden was al wel bekend, maar nu is ook duidelijk hóé rijk ze zijn. Het Witte Huis publiceerde vrijdagavond namelijk documenten over de omvang van het vermogen van zijn ministers en staflieden. Volgens persbureau Bloomberg is de regering-Trump de rijkste in de Amerikaanse geschiedenis.

Gezamenlijk bezitten de leden van het kabinet en alle adviseurs die Trump omringen ongeveer 12 miljard dollar (11 miljard euro), zo becijferde het financieel persbureau zaterdag. Zo ligt het vermogen van dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner – adviseur van Trump – ergens tussen de 240 en 740 miljoen dollar. Dat geld zit vooral in vastgoed.

Ook een andere adviseur van Trump, Gary Cohn, bezit volgens de documenten enkele honderden miljoenen dollars. Dat wordt ergens tussen de 253 en 611 miljoen dollar geraamd, schrijft The New York Times zaterdag. Alleen vorig jaar al had economisch adviseur Cohn, oud-topman van Goldman Sachs, een inkomen van 77 miljoen dollar.

Tillerson: in mei Europese defensieplannen

NAVO-lidstaten moeten op de NAVO-top in mei duidelijk maken hoe zij 2 procent van hun nationale inkomen aan defensie denken te gaan uitgeven. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vrijdagmiddag voor aanvang van het overleg met zijn NAVO-collega’s in Brussel.

Tillerson zei ook dat de Verenigde Staten blijven instaan voor de veiligheid van de NAVO-lidstaten, ook bij Russische agressie. Wel moet de NAVO actiever worden bij het bestrijden van Islamitische Staat, onder meer in Irak.

'Onrealistisch'
Het begrotingstekort voor defensie bij NAVO-landen is iets waar de regering van Trump erg op hamert. Op de top - op 25 mei - zal ook Trump aanwezig zijn. Slechts vier Europese lidstaten halen de 2 procentsdoelstelling voor 2024 nu. Nederland zit onder de 1,2 procent.

De Duitse minister Sigmar Gabriel noemde het "volstrekt onrealistisch" om te geloven dat Duitsland een militair budget van meer dan 70 miljard euro per jaar zal krijgen, zo schrijft persbureau ANP. De Britse minister Boris Johnson zei dat het Verenigd Koninkrijk zich onvoorwaardelijk zal inzetten voor het verdedigen en veilig houden van Europa.

'Flynn is bereid te getuigen over banden met Rusland'

Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van president Trump, is bereid in het Congres te getuigen over de contacten die hij tijdens Trumps presidentscampagne had met de Russen. Dat heeft Flynns advocaat donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

In ruil voor zijn getuigenis wil ex-generaal Flynn immuniteit, of bescherming tegen "oneerlijke strafvervolging", zoals zijn advocaat het noemt. Volgens de raadsman is Flynns verhaal de moeite waard:

"Generaal Flynn heeft zeker een verhaal te vertellen, en dat wil hij ook graag doen als de omstandigheden daar geschikt voor zijn."

Verkennende gesprekken

Flynn's advocaat zegt dat er al verkennende gesprekken hebben plaatsgevonden met onderzoekscommissies van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, de twee kamers van het Amerikaanse Congres. De commissies doen allebei onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van afgelopen november, en naar de banden van het team van Trump met Moskou.

In februari trad Flynn, slechts enkele weken in dienst, terug als nationale veiligheidsadviseur. Zijn positie werd onhoudbaar, nadat was gebleken dat hij vóór zijn benoeming contact had gehad met Rusland over mogelijke opheffing van de Amerikaanse sancties tegen dat land. Flynn had bovendien over dat contact gelogen tegen vicepresident Mike Pence. Wanneer Flynn inderdaad gaat getuigen voor het Congres, wordt mogelijk meer duidelijk over de inhoud van zijn gesprekken met Rusland.

Lees ook: Wanorde in regering-Trump na vertrek veiligheidsadviseur

Trump voorspelt 'zeer moeilijke' ontmoeting met Xi

President Trump verwacht dat zijn eerste ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, volgende week donderdag en vrijdag, een heel lastige zal worden. Op Twitter zei Trump dat het gedaan moest zijn met de negatieve handelsbalans die de Verenigde Staten hebben met China.

"De ontmoeting met China volgende week zal heel moeilijk worden, want we kunnen niet langer een groot handelstekort en banenverlies hebben. Amerikaanse bedrijven moeten bereid zijn te kijken naar alternatieven."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The meeting next week with China will be a very difficult one in that we can no longer have massive trade deficits...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...and job losses. American companies must be prepared to look at other alternatives.

Volgende week ontvangen de president en first lady Melania Xi en zijn vrouw Peng Liyuan op Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida. Eerder liet het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken al weten dat China moest beseffen dat er geen plek meer is voor economische spelletjes. "Als ze hun oneerlijke handelspraktijken doorzetten [...] zal dat serieuze consequenties hebben."

'Russische cyberaanvallen op campagneteam Marco Rubio'

Senator Marco Rubio, die bij de vorige verkiezingen een gooi deed naar het presidentskandidaatschap namens de Republikeinen, zei donderdag dat leden van zijn campagneteam te maken hebben gehad met cyberaanvallen uit Rusland. De aanvallen, die overigens niet succesvol waren, vonden volgens Rubio plaats in juli 2016 én tijdens de afgelopen 24 uur.

Twitter avatar ReutersPolitics Reuters Politics BREAKING: Senator Rubio says former members of his campaign team were targeted by unsuccessful cyber attacks from Russia in July 2016

De cyberaanvallen vonden plaats nadat Rubio al uit de race was om presidentskandidaat te worden. Dat werd Donald Trump, die de verkiezingen wist te winnen. De Democratische partij van Hillary Clinton werd ook het slachtoffer van Russische hacks en cyberaanvallen.

VN-ambassadeur VS: prioriteit in Syrië is niet langer Assad afzetten

Het is niet langer de prioriteit van de Verenigde Staten om in Syrië president Bashar al-Assad te verdrijven. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

"We kunnen ons niet richten op Assad zoals de vorige regering deed", zei Haley tegen een groep verslaggevers. "Onze prioriteit is om werkelijk te kijken naar hoe we dingen voor elkaar krijgen en met wie we moeten werken om een verschil te maken voor de bevolking van Syrië."

De Amerikanen richtten zich tot nu toe in Syrië op het bestrijden van terreurbewegingen als IS en Al-Qaeda, maar waren ook tegen het regime van Assad. Het gros van de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog vond de dood door militairen en strijders die trouw zweren aan Assad.

Senaat en Huis stemmen voor vervanging "wc-wet" North Carolina

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van North Carolina hebben donderdag gestemd voor het intrekken van een omstreden wet die het in North Carolina transgenders verbiedt om naar het toilet te gaan van het geslacht waarmee zij zich identificeren. Dat meldt persbureau Reuters. Later op de dag ondertekende gouverneur Roy Cooper de wet, waarmee die van kracht werd.

Woensdagavond bereikten Republikeinse politici al een akkoord met Cooper. Burger- en LHBT-rechtenorganisaties hadden kritiek op de wetswijziging, omdat de wet die het huidige beleid vervangt volgens hen de discriminatoire zaken niet oplost. Conservatieve Republikeinen willen juist dat de bestaande wet, die in maart 2016 werd getekend, van kracht blijft.

Twitter avatar ACLU ACLU National FACT: In its current form, #HB2 compromise bill leaves all LGBT North Carolinians unprotected from discrimination for nearly 4 years. #ncpol

Volgens burgerrechtenbeweging ACLU maakt de nieuwe wet het onmogelijk om nieuwe discriminerende wetgeving in te voeren, maar blijven de bestaande discriminatoire maatregelen intact. De staat mag immers blijven de regels voor toiletgebruik en -toegang blijven bepalen. In North Carolina gingen donderdagochtend enkele activisten de straat op om tegen de wetswijziging te protesteren.

Komt het nog goed tussen Turkije en Amerika?

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vandaag aan Ankara komt op een cruciaal moment. De relatie tussen de Verenigde Staten en NAVO-bondgenoot Turkije staat om meerdere redenen zwaar onder druk. Dat schrijft NRC-correspondent Toon Beemsterboer in een artikel donderdag.

Desondanks hebben beide landen elkaar hard nodig, niet alleen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, maar ook bij het vinden van een antwoord op de groeiende invloed van Iran en Rusland in het Midden-Oosten. Deze geopolitieke ontwikkelingen zullen tijdens het bezoek echter overschaduwd worden door de vele onderwerpen waarover onenigheid bestaat.

Lees hier het artikel: Komt het nog goed tussen Turkije en Amerika?

Trump opent de strijd met conservatieve 'Freedom Caucus'

Nog meer geruzie tussen Donald Trump en zijn eigen Republikeinse partij. Donderdag tweette de president dat Republikeinen het niet alleen moeten opnemen tegen de Democraten, maar ook tegen de zogeheten "Freedom Caucus", een conservatieve vleugel binnen de Republikeinse partij:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Freedom Caucus will hurt the entire Republican agenda if they don't get on the team, & fast. We must fight them, & Dems, in 2018!

Trump ligt overhoop met de Freedom Caucus, omdat leden hiervan de nieuwe zorgwet van de president niet wilden steunen. De wet moest het door Trump verachte Obamacare vervangen, maar de president schortte een stemming erover op toen bleek dat hij de benodigde meerderheid niet kon krijgen. Zowel gematigde als conservatieve Republikeinen waren tegen het voorstel.

Volgend jaar vinden in de Verenigde Staten verkiezingen plaats voor het Huis van Afgevaardigden. Trump riep donderdag Republikeinen op ervoor te zorgen dat "Freedom Caucus"-politici bij die stemming niet gekozen worden. De president vergeleek de "Freedom Caucus" met de oppositie.

Waarschijnlijk stopt het wantrouwen en gekibbel hier niet. De onenigheid dreigt ook voor problemen te zorgen bij het volgende punt op Trumps agenda: belastinghervorming.

Federale rechter Hawaï verlengt blokkade inreisverbod Trump

Een Amerikaanse federale rechter in Hawaï heeft woensdag de blokkade op de nationale invoering van het inreisverbod voor onbepaalde tijd verlengd. Dat meldt AP. Op 15 maart was er al een voorlopige blokkade afgekondigd nadat de staat Hawaï een zaak had aangespannen bij een lagere rechtbank.

Volgens de advocaat van de staat Hawaï is het een inreisverbod voor moslims en is de maatregel discriminerend. De advocaat van de Trump-regering beargumenteerde dat de maatregel nodig is om de nationale veiligheid te waarborgen.

In dat laatste argument ging rechter Watson niet mee. Volgens hem is het decreet van president Trump vooral bedoeld om moslims te weren uit de Verenigde Staten. Het inreisverbod zou volgens de rechter godsdienstvrijheid beperken.

Eerder inreisverbod

Het inreisverbod had moeten gelden voor burgers van zes moslimlanden: Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Door de opschorting van het inreisverbod kunnen mensen met deze nationaliteiten een visum aanvragen in de VS en mogen zij niet om hun nationaliteit geweigerd worden in de staat Hawaï.

In eerste instantie bestond de lijst uit zeven landen, maar Trump paste zijn plan iets aan nadat de eerste versie ook al door een federale rechter was opgeschort. Het oorspronkelijke inreisverbod gold ook voor inwoners van Irak en ontzegde Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd de toegang tot de VS.

Ivanka Trump formeel werknemer bij Witte Huis in adviseursrol

Donald Trumps dochter Ivanka zal in dienst treden bij de federale overheid. Dat bericht The New York Times op woensdagavond. Ze zal als onbetaalde adviseur optreden in het Witte Huis. Op die manier probeert ze ethische problemen te vermijden, zegt ze in een persverklaring.

Eerder deze maand werd bekend dat Ivanka haar eigen kantoor krijgt binnen het Witte Huis. Haar titel wordt nu 'assistent van de president'. Haar man Jared Kushner werkt al sinds het begin van het presidentschap van Trump als adviseur voor zijn schoonvader.

'Niet eerder voorgekomen hoeveelheid documenten boven tafel in Rusland-onderzoek'

Volgens de Republikeinse voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van de Amerikaanse Senaat Richard Burr is er in het onderzoek naar de Russische rol in de Amerikaanse verkiezingen een "niet eerder voorgekomen" aantal documenten boven tafel gekomen. Volgens Burr zal het analyseren van de documenten enkele weken in beslag nemen.

Er zijn door de commissie van de Senaat inmiddels twintig verzoeken gedaan tot het ondervragen van individuen die mogelijk meer over de zaak kunnen zeggen. De gesprekken zullen maandag van start gaan. Ook Trumps schoonzoon Jared Kushner zal worden ondervraagd. Volgens Burr wordt de datum van dit gesprek vastgesteld op het moment dat de commissie precies weet wat het Kushner wil vragen.

Volgens Burr is het doel van het onderzoek te kijken of Trump betrokken was bij de Russische bemoeienis met de verkiezingen. Naast de Senaat doen ook het Huis van Afgevaardigden en de FBI onafhankelijk van elkaar onderzoek.

Nederland probeert klimaatplan Trump te redden

De Nederlandse overheid probeert invloed uit te oefenen op het klimaatbeleid van de nieuwe Amerikaanse regering van president Donald Trump. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu, PvdA) organiseert – waarschijnlijk al in mei – in de VS een conferentie met de titel ‘Climate First’ – een knipoog naar Trumps campagneslogan ‘America First’.

Doel van de conferentie is om, zoals Dijksma het in een telefoongesprek formuleert, „te laten zien dat de trein die in december 2015 [met het klimaatakkoord van Parijs, red.] in beweging is gekomen, niet meer te stoppen is. Zelfs niet door de president van de Verenigde Staten.”

Lees ook: Nederland probeert klimaat te redden van Trump

Trump zet klimaatplannen Obama in de ijskast

Donald Trump heeft dinsdag een presidentieel decreet ondertekend waarmee hij Obama's aanpak van klimaatverandering grotendeels teniet wil doen. Het decreet geeft de Republikein de macht om het Clean Power Plan, waarin onder meer is opgenomen dat energiebedrijven de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen, te herzien.

"Mijn regering beëindigt de oorlog die gaande is tegen steenkool", zei de president bij ondertekening van het decreet op het hoofdkwartier milieuagentschap EPA. Hij werd daarbij geflankeerd door verschillende mijnwerkers en sprak van een "nieuwe tijd voor energieproductie".

"Ik onderneem historische stappen om de restricties op Amerikaanse energie op te heffen om overheidsbemoeienis op dit vlak terug te draaien en een eind te maken aan regelgeving die alleen maar banen kost. (...) Laten we Amerika weer welvarend maken."

Lees ook: Klimaatbeleid is weggegooid geld, vindt president Trump

Naast het terugdraaien van de maatregelen uit het Clean Power Plan heft de regering ook een moratorium op het delven van steenkool op federaal land. Dat moratorium was ingesteld door de regering-Obama in januari 2016.

Trump baarde eerder opzien door de opwarming van de aarde "een hoax" te noemen die bedacht is door de Chinezen.

Ook is het maar de vraag hoeveel Amerika's handtekening onder het nieuwe klimaatverdrag van Parijs nog betekent. Er zijn genoeg manieren om de toezeggingen van een land te omzeilen.

Trump werd bij het ondertekenen van het decreet geflankeerd door mijnwerkers. Foto Carlos Barria/Reuters

Paul Ryan: voorzitter inlichtingencommissie Congres kan aanblijven

De voorzitter van de inlichtingencommissie van het Congres, Devin Nunes, hoeft als het aan Paul Ryan ligt niet op te stappen. Nunes raakte vorige week in opspraak nadat hij het via een merkwaardige solo-actie opnam voor Donald Trump. FBI-directeur James Comey verklaarde in een hoorzitting voor het Congres dat er geen bewijs was dat Barack Obama Trump had laten afluisteren, zoals de Republikeinse president eerder beweerde.

Nunes belegde een dag later op eigen initiatief echter een persconferentie waarin hij beweerde dat hij "informatie" had gezien over "incidentele" spionage van mensen in het team dat Trumps overgang naar het Witte Huis moest begeleiden. De voorzitter van de inlichtingencommissie van het Congres moest hier vrijdag op terugkomen omdat hij deze bewering niet kon hardmaken.

Nunes bood de andere leden van de commissie zijn excuses aan, maar een vertrouwensbreuk was toen al geforceerd. De commissie doet, separaat van de FBI, onderzoek naar de banden van het campagneteam van Trump met Rusland. De Democraat Douglas Kriner zei in reactie dat door de actie van de voorzitter "de kans veel groter is geworden" dat er een "onafhankelijk onderzoek komt naar Trumps banden met Rusland". Ook andere Democraten roepen op tot het aftreden van Nunes.

Volgens Paul Ryan, Republikeinse voorzitter in het Huis van Afgevaardigden, is er geen reden voor Nunes om op te stappen. Ook de voorzitter zelf weigert te vertrekken. "Waarom zou ik", zei hij dinsdag in een reactie. "Het is altijd hetzelfde politieke spel hier. Mensen raken verhit, maar ik ga mij daar niet in mengen."

Donald Trump zelf weigerde dinsdag commentaar te geven op het voorval.

Trump tekent decreet tegen klimaatplannen

Trump zal dinsdag een decreet tekenen dat Obama's maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, grotendeels teniet zal doen of op z'n minst zal uitstellen. Onder andere zal het restricties op de uitstoot van kolencentrales opnieuw onder de loep nemen. Trump heeft klimaatverandering steevast een hoax genoemd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.

Druk op Nunes neemt toe

Nog meer gedoe rond het Ruslandonderzoek: verschillende kopstukken van de Democratische Partij eisen dat Devin Nunes, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, zich terugtrekt uit het onderzoek naar de banden tussen het Trump-team en Rusland.

Nunes zei eerder dat Trump of andere leden van het campagneteam waren afgeluisterd door het Witte Huis. Trump haalde Nunes' uitspraak onlangs aan om zijn eigen uitspraak te verdedigen, dat Obama opdracht had gegeven om Trump af te luisteren. Zowel Trump als Nunes moesten op de beschuldiging terugkomen.

Verschillende Democraten, onder wie voorzitter van de partij in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vinden dat Nunes hiermee zijn partijdigheid heeft getoond.

Senaatscommissie wil schoonzoon Trump ondervragen over Rusland

De Senaatscommissie die onderzoek doet naar de banden tussen Trumps campagneteam en Rusland wil de schoonzoon van de president ondervragen. The New York Times meldt maandag dat Jared Kushner, de man van Ivanka Trump, gevraagd is om voor de commissie te verschijnen. Kushner zou ingestemd hebben. Van alle personen die de commissie wil spreken zou Kushner het dichtste bij de president zelf staan.

De voorgenomen ondervraging heeft te maken met ontmoetingen die Kushner had op initiatief van de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak. Het was al bekend dat Kushner hem zelf een keer ontmoette, maar nu blijkt dat Kisljak ook aan Kushner heeft voorgesteld het hoofd van de Russische nationale ontwikkelingsbank, Sergej Gorkov, te ontmoeten. Dat gebeurde daarna ook, ondanks dat de bank op de sanctielijst van de VS staat sinds Rusland de Krim annexeerde. De bank - Vneshekonombank - heeft het nieuws bevestigt, meldt Reuters.

Trumps woordvoerder Hope Hicks heeft de ontmoeting ook bevestigd en gezegd dat er niks is besproken wat niet besproken mocht worden. Ze benadrukte volgens The New York Times ook dat medewerkers van Trumps team tijdens de transitie regelmatig met buitenlandse functionarissen hebben gepraat en dat dat niet ongewoon is.

De contacten tussen het team van Trump en Russische functionarissen liggen echter gevoelig. Amerikaanse inlichtingendiensten zijn het erover eens dat Rusland geprobeerd heeft de verkiezingen te beïnvloeden, en de FBI doet onderzoek naar het mogelijk samenspannen van medewerkers van Trump met Russische functionarissen.

Lees ook: Interactief: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

Trump zinspeelt op samenwerking met Democraten

Donald Trumps stafchef Reince Priebus heeft conservatieve Republikeinse politici laten weten dat zij zich achter de agenda van de president moeten scharen. Zo niet, dan laat Trump hen links liggen en gaat hij voor zijn verdere plannen, zoals belastinghervorming, steun zoeken bij gematigde Democraten. Dat zei Priebus in het programma Fox News Sunday.

Trump leed afgelopen vrijdag een gevoelige politieke nederlaag toen hij zijn ontwerp-zorgwet in moest trekken bij gebrek aan voldoende steun van zijn eigen Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden. In een tweet op zondagochtend schreef hij dat de conservatieven de "Democraten een glimlach" hebben bezorgd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Democrats are smiling in D.C. that the Freedom Caucus, with the help of Club For Growth and Heritage, have saved Planned Parenthood & Ocare!

Trump zei dat hij 'Obamacare' nu laat voor wat het is en met zijn andere plannen aan de slag gaat. De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, waarschuwde dat Trump ook met zijn belastingplannen op verzet van de conservatieven zal stuiten. Schumer:

"Hij zal hun moeten vertellen dat hij niet met hen kan samenwerken en dan zullen wij zijn voorstellen zeker bekijken. Maar onze waarden zullen wel leidend zijn."

'Trump overhandigde Merkel provocerende factuur van 345 miljard euro'

De Amerikaanse president Donald Trump zou bondskanselier Angela Merkel bij haar recente bezoek aan de Verenigde Staten een geprinte factuur hebben overhandigd met daarop een bedrag van 345 miljard euro. Dat zou volgens Trump de achterstallige contributie van Duitsland aan de NAVO zijn. Dat meldde de Britse krant The Times zondag op basis van anonieme Duitse bronnen. Merkel zou niet van plan zijn iets te doen met de factuur.

Een dag na hun, volgens diverse media, moeizaam verlopen ontmoeting twitterde Trump dat hij juist een geweldig gesprek had gehad met Merkel. Maar ook in die tweets vergat hij niet erbij te zeggen dat Duitsland nog wel grote sommen geld moet betalen aan de NAVO en de Verenigde Staten voor de "krachtige en zeer dure defensieservice die aan Duitsland geleverd wordt".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Despite what you have heard from the FAKE NEWS, I had a GREAT meeting with German Chancellor Angela Merkel. Nevertheless, Germany owes.....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...vast sums of money to NATO & the United States must be paid more for the powerful, and very expensive, defense it provides to Germany!

NAVO-lidstaten dienen minstens 2 procent van het bruto nationaal product aan defensie te besteden. Duitsland is - net als Nederland - een van vele landen die dat niet halen. Trump zou zijn medewerkers hebben laten berekenen wat Duitsland de afgelopen twaalf jaar te weinig heeft betaald. Met een flinke rente zou dat neerkomen op een bedrag van 345 miljard euro.

President Trump sprak dus weliswaar van een "geweldige ontmoeting", maar internationale media zetten stevige vraagtekens bij de chemie tussen de president en de bondskanselier. Want voor het oog van de camera's reageerde Trump niet op het voorstel van Merkel om elkaar de hand te schudden.

Het Witte Huis ontkent overigens dat Trump een factuur van 345 miljard euro zou hebben overhandigd.

De week dat voor Trump alles misging

Van het onderzoek naar zijn banden met Rusland tot de mislukking van ‘Trumpcare’: de president maakt een machteloze en kwetsbare indruk. Zijn regeerstijl brengt hem in toenemende problemen, schrijft NRC-correspondent Guus Valk in een analyse over de dramatische week die Trump de afgelopen dagen beleefde:

"Toen hij tien weken geleden aantrad als president, beloofde Trump een nieuwe politiek. (...) Trump was geen politicus, hij sloot ‘deals’, als een zakenman. Hij beloofde resultaten door zijn harde onderhandelingsstijl, die hij verwoord had in zijn boek The Art of the Deal. Juist deze beloftes brachten hem deze week in de problemen."

Lees hier de analyse van Guus Valk: De week dat voor Trump alles misging

Democraten: "Republikeinen hebben niets bereikt"

Ook de Democraten hebben, bij monde van Nancy Pelosi, gereageerd op het besluit van Trump het wetsvoorstel in te trekken. Zij is opgelucht dat Obamacare voorlopig in stand wordt gehouden:

"Het is een goede dag voor ons land...dit is een overwinning voor het Amerikaanse volk."

Pelosi wees er op dat de Republikeinen in haar ogen weinig bereikt hebben de afgelopen tijd, ondanks een meerderheid in het Congres:

"Ik dacht dat ze in ieder geval wel iets zouden bereiken in hun eerste maanden, maar ze hebben absoluut niets voor elkaar gekregen."

Twitter avatar NancyPelosi Nancy Pelosi Today was not the end of the war. We must continue to stand steadfast against GOP attacks on Americans' health care. #FightingForAll

Nancy Pelosi: “Today is a great day for our country," a "victory for the American people.” https://t.co/q8rVQmea3L https://t.co/BfGFkKMVaM

— CNN (@CNN) March 24, 2017

Trump: focus nu op belastinghervormingen

Ook Donald Trump een verklaring gegeven over het intrekken van de American Health Care Act (AHCA). Hij zegt dat de Republikeinen "tien tot vijftien" stemmen tekort kwamen om het zorgplan door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Hij waarschuwt ervoor dat de kosten van Obamacare "zullen exploderen".

Trump wijst niet Paul Ryan, maar de Democraten aan als verantwoordelijke voor het stranden van het wetsvoorstel.

"Hij heeft erg hard gewerkt maar de daadwerkelijke verliezers zijn Nancy Pelosi en Amy Schumer."

"Obamacare will explode," Pres. Trump says, reacting to GOP decision to pull the health care bill https://t.co/Okz2bwUl4f pic.twitter.com/rA5vTtQRMS

— CBS News (@CBSNews) March 24, 2017

De president zal zich nu "gaan focussen op sterke belastinghervormingen en -verlagingen". Hij lijkt daarmee een eerdere bewering tegen te spreken:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump vertelde zijn aanhang dat er pas belastingverlaging kan komen als er een nieuw zorgstelsel is. Is die belofte nu ook van de baan?

Paul Ryan bevestigt: voorstel Trumpcare ingetrokken

Donald Trump heeft het wetsvoorstel voor de American Health Care Act (AHCA), de vervanger van Obamacare, ingetrokken. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan bevestigde dat vrijdagavond in een verklaring. De partij is verdeeld over het voorstel en de benodigde meerderheid zou niet gehaald worden in het Huis. Om een "nee" tegen Trumpcare te vermijden, heeft de president zijn zorgplan teruggetrokken.

"Het is een teleurstellende dag voor ons. We zijn heel dicht bij de benodigde 216 voorstanders gekomen, maar het waren er uiteindelijk niet genoeg. Samen met Donald Trump ben ik daarom overeengekomen dat het beter is om het wetsvoorstel terug te trekken. We zullen komen met een beter voorstel. Dit is niet het einde van het verhaal."

Wat de Republikeinen precies gaan doen om Obamacare op termijn te vervangen en hoe die poging eruit gaat zien, is nog onbekend.Een alternatief voor Trumpcare is er niet, waardoor het er de president veel aan gelegen was het plan door het Huis te krijgen:

"We gaan bekijken wat onze volgende stappen zijn maar in de nabije toekomst zal Obamacare van kracht blijven."

Ryan benadrukte dat het afschieten van Trumpcare eerder voorgestelde belastinghervormingen "lastiger" maakt. Trump hoopte met de besparingen die hij met de nieuwe zorgwet zou realiseren, andere plannen te kunnen uitvoeren. Ryan wil desalniettemin "toch doorgaan" met de hervormingen.

Aanvankelijk zou het Huis van Afgevaardigden vrijdagavond rond 20.30 uur (Nederlandse tijd) stemmen over het voorstel.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wat een zeldzaam pijnlijke week voor Trump: - FBI-onderzoek naar Trump-Rusland
- 'Obama luisterde me af' ontkracht
- Geen nieuw zorgstelsel
Twitter avatar SenSanders Bernie Sanders The defeat of the disastrous Trump-Ryan health care bill is a major victory for working families and everyone who stood up in opposition.

Stemming uitgesteld, 'Trump trekt voorstel zorgplan in'

De stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de American Health Care Act (AHCA), de vervanger van Obamacare, is tot nader order uitgesteld. Bronnen melden aan verschillende Amerikaanse media dat Donald Trump het wetsvoorstel zelfs geheel zou hebben teruggetrokken. Een benodigde meerderheid leek te ontbreken in het Huis van Afgevaardigden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Einde. https://t.co/b7oEtNcLwZ

President Trump just called me. Still on phone.
"We just pulled it," he tells me.

— Robert Costa (@costareports) March 24, 2017

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dus:
- Er komt geen Trumpcare
- Er komt geen stemming over die gênant voor @SpeakerRyan zou zijn.

Paul Ryan, de Republeinse voorzitter van het Huis, geeft om 21.00 uur (Nederlandse tijd) een verklaring. Deze is te volgen via deze link.

Wat houdt de American Health Care Act ook alweer in?

Centraal in het Huis van Afgevaardigden staat vrijdag de stemming over de American Health Care Act (AHCA), het plan dat al de bijnaam Trumpcare heeft gekregen. De zorgwet moet een einde maken aan Obamacare, maar wat houdt het nou precies in?

Republikeinen zien Obamacare als een instrument van de federale overheid om macht over individuen uit te oefenen, terwijl zij traditioneel juist een terughoudende overheid voorstaan. De zorgwet helemaal afschaffen kan echter niet: miljoenen Amerikanen zouden daardoor hun zorgverzekering verliezen. Dus heeft Paul Ryan, Republikeins voorzitter van het Huis, gekozen voor een middenweg.

Onder Trumpcare kunnen patiënten nog altijd niet geweigerd worden door verzekeraars, net zoals bij Obama het geval was. Daarnaast blijft ook Medicaid nog even behouden, een programma voor de lage inkomens. Na 2020 moet dit vervolgens worden afgebouwd. Voor veel Republikeinse bestuurders in de afzonderlijke staten is dit juist een populair instrument: zij kunnen met federaal geld inwoners bijstaan.

Bovendien dreigt het systeem in te storten als de verplichte zorgverzekering wordt afgeschaft. Vooral gezonde Amerikanen, die een dergelijke verzekering niet nodig achten, zullen zich waarschijnlijk terugtrekken. Hierdoor blijven vooral de zorgbehoevenden over, waardoor de zorg onbetaalbaar dreigt te worden.

Ook hoeven bedrijven niet langer een zorgverzekering aan hun werknemers aan te bieden en mogen verzekeraars hogere premies rekenen voor wie zich na enkele onverzekerde jaren alsnog wil laten verzekeren.

Lees hier hoe de AHCA zich verhoudt tot Obamacare: Trump in het nauw door Obamacare-light
Twitter avatar CNNPolitics CNN Politics What's inside the Republican health care bill? https://t.co/huZ9WtH7f5 https://t.co/NBrjxvj0KE

Witte Huis wil stemming doorzetten

Nadat de stemming over Trumpcare donderdag al werd uitgesteld, zou Trump kunnen besluiten het Huis van Afgevaardigden daar ook vrijdag nog geen finaal oordeel over te laten vellen. De president is echter vastbesloten de stemming om half negen (Nederlandse tijd) door te laten gaan, zo verklaarde woordvoerder Sean Spicer zojuist. "We hebben er alles aan gedaan, maar we kunnen mensen niet dwingen om voor te zijn."

Sean Spicer says the House will proceed with the health care vote today at 3:30pm ET https://t.co/Zd2s7GyAwo pic.twitter.com/rzjD8KRvau

— Bloomberg Politics (@bpolitics) March 24, 2017

Ondertussen lijkt de Republikeinse meerderheid voor het zorgplan alleen maar te slinken. Zo spreken verschillende leden van het Huis van Afgevaardigden zich op Twitter uit tegen de vervanger van Obamacare:

Twitter avatar RepDaveJoyce Dave Joyce I am voting no on the AHCA - here is my statement. https://t.co/JbUwHNHPw6

Volgens de Washington Post hebben nu 36 Republikeinen laten weten tegen te gaan stemmen, terwijl dat er maximaal 22 mogen zijn. Bovendien neigen nog eens 15 partijgenoten naar een "nee".

Ryan bij Trump: zorgplan dreigt het niet te halen

Paniek in het Witte Huis: Trumpcare dreigt het niet te gaan halen. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de man achter het zorgplan, is volgens zender CNN met spoed naar president Trump vertrokken om hem te vertellen dat de benodigde meerderheid ontbreekt.

En dat is een probleem: Trump wil per se vrijdag stemmen over de zogeheten American Health Care Act (AHCA), de vervanger van Obamacare. Onder de AHCA wordt onder meer de verplichte zorgverzekering voor Amerikanen afgeschaft. Republikeinen liggen echter dwars. Er strijden binnen de partij twee stromingen: een conservatieve vleugel die het voorstel nog altijd teveel overheidsbemoeienis in zich vindt dragen en een gematigde vleugel die het voorstel dan weer veel te ver vindt gaan.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het lijkt voorbij voor Trumpcare. https://t.co/eZ7TnQ7rlK

Wow. @DanaBashCNN reporting Ryan is going to show Trump the votes and tell him they don't have them. He'll ask what Trump wants to do now

— MJ Lee (@mj_lee) March 24, 2017

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het voornaamste slachtoffer van een eventuele mislukking: Paul Ryan. https://t.co/OxIQYM5Mlo

For Trump to force a vote in this context is as close as you get in American politics to calling a no-confidence vote on the speaker

— Ezra Klein (@ezraklein) March 24, 2017

Volgens laatste berichten is Ryan nu bij Trump om hem te tonen hoe de kaarten liggen en te vragen wat nu te doen. Trump zou nu een pressiemiddel hebben ingezet: hij dreigt Republikeinen die tegen stemmen op een zwarte lijst te zetten. De uiteindelijke stemming zal naar verwachting rond half negen Nederlandse tijd plaatsvinden.

Als Trumpcare het niet haalt, zou dat een enorme nederlaag zijn voor Donald Trump. De stemming in het Huis van Afgevaardigden wordt gezien als een eerste grote test om te zien hoeveel draagvlak de president binnen zijn eigen partij heeft.

Trump geeft groen licht voor Keystone XL-pijpleiding

Donald Trump heeft vrijdag de vergunningen afgegeven waarmee de bouw van de Keystone XL-pijpleiding kan worden begonnen. Het volledig afronden van het project zal nog zo'n acht miljard dollar gaan kosten, meldt Reuters.

Eerder dit jaar tekende Trump al een zogenoemd executive order, waarmee hij de bouw aanmoedigde en nieuwe onderhandelingen over bouwcontracten mogelijk maakte. Met het nieuwe presidential permit geeft Trump het bedrijf TransCanada Pipelines, dat de pijpleiding gaat aanleggen, formele goedkeuring.

Milieuactivisten en inheemse bevolkingsgroepen verzetten zich al jaren fel tegen de plannen voor de 1.900 kilometer lange pijpleiding die van het Canadese Alberta naar Texas moet gaan lopen en dagelijks meer dan 800.000 vaten aan ruwe olie (van 159 liter) moet transporteren.

Trump maakt met de beslissing een besluit van oud-president Obama, die eind 2015 het project afblies, ongedaan. Volgens Obama kwam de pijpleiding niet tegemoet aan "nationale belangen". Trump denkt daar duidelijk anders over.

Later op vrijdag zal Trump het besluit nader toelichten, zo liet Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer weten via Twitter:

Twitter avatar PressSec Sean Spicer .@POTUS to make announcement on #KeystoneXL at 10:15am this morning

Trump zet partijgenoten onder druk over aannemen zorgplan

President Donald Trump stelt zijn Republikeinse partijgenoten voor de keuze: stem vrijdag over het plan om Obamacare, de verzekering voor gezondheidskosten van zijn voorganger, op te heffen en te vervangen, of Obamacare blijft bestaan.

Eigenlijk zou er donderdag al worden gestemd, maar de stemming werd uitgesteld omdat de Republikeinen niet zeker waren van voldoende steun. Trump wil dat het Huis van Afgevaardigden alsnog vrijdag stemt over 'Trumpcare', de wetgeving die Obamacare moet ontmantelen en vervangen.

Twitter avatar NBCPolitics NBC Politics BREAKING: President Trump issues ultimatum to House Republicans: Vote Friday or Obamacare stays

Zowel sommige gematigde als conservatieve Republikeinse afgevaardigden zijn het niet eens met de wet. Gematigden vinden de nieuwe wet te ver gaan en conservatieven willen dat Obamacare helemaal wordt ontmanteld.

De Democraten zijn unaniem tegen, maar kunnen de wet niet tegenhouden zonder de hulp van enkele Republikeinen. Om te worden aangenomen, heeft het wetsontwerp 215 stemmen van de 435 nodig.

Trump-effect op de beurs lijkt uitgewerkt

De verkiezing van Donald Trump bezorgde de aandelenbeurzen drie maanden lang records. Onder meer de belofte van Trump om 1.000 miljard dollar in de Amerikaanse economie te investeren en forse belastingverlagingen door te voeren, bracht de beurzen wereldwijd in extase. Tot afgelopen week. Mede door het achterblijven van snelle hervormingen staan de aandelenbeurzen in New York voor de vijfde handelsdag op rij op een verlies. Een dag eerder was de Dow zelfs voor het eerst sinds oktober met meer dan 1 procent gedaald.

Beleggers plaatsen vraagtekens bij de haalbaarheid en omvang van de plannen. Het opblazen van handelsakkoorden en de ruzie met handelsnaties zou zomaar tot minder groei kunnen leiden.

'Stemming over vervanger Obamacare toch uitgesteld'

Er wordt donderdag toch niet gestemd in het Huis van Afgevaardigden over de American Health Care Act (AHCA), de nieuwe zorgverzekeringswet die Obamacare moet vervangen. Bronnen binnen de Republikeinse partij verklaren tegenover persbureau AP dat de stemming wordt uitgesteld tot vrijdagochtend (lokale tijd).

Reden is dat als het voorstel nu voor stemming in het Huis van Afgevaardigden zou worden gebracht, de wet het waarschijnlijk niet zal halen. De Republikeinen zijn verdeeld over de AHCA, waarmee de verplichte zorgverzekering voor Amerikanen wordt afgeschaft. De Conservatieve vleugel vindt dat het voorstel niet ver genoeg gaat en nog altijd teveel overheidsbemoeienis in zich draagt. Andere Republikeinen vinden dan weer dat de nieuwe wet te ver gaat.

Trump zou nog ongeveer acht tot tien tegenstanders moeten overhalen om voor de AHCA te stemmen. Overleg daarover leidde niet tot de door hem gewenste uitkomst. De voorzitter van de Freedom Caucus, een verzameling ultraconservatieve Republikeinen, verklaarde eerder op donderdag dat de leden niet overtuigd zijn van het wetsvoorstel zoals dat er nu ligt.

Wel zei voorzitter Mark Meadows van de Freedom Caucus dat er vooruitgang is geboekt en dat hij optimistisch blijft over de kansen van de AHCA om alsnog door het Huis van Afgevaardigden te komen. Een belangrijk punt is de hoogte van de verzekeringspremie: die moet volgens hem omlaag.

Het uitstel van de stemming is een afgang voor Trump. De president maakte de vervanging van Obamacare tot een van de speerpunt van zijn campagne. De stemming over de AHCA zou een eerste test worden voor het draagvlak dat er binnen Trumps eigen partij is voor zijn beleid. Ook voor de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, uit wiens koker dit plan kwam, is de vertraging een gevoelige tik.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Oef, wat een afgang voor Trump en de Republikeinen. Er was geen Plan B, zei @PressSec vandaag nog. https://t.co/OVhVBtxO1h

BREAKING: AP Source: House GOP leaders delay vote on health care repeal bill, in setback for President Trump and Speaker Ryan.

— AP Politics (@AP_Politics) March 23, 2017

Meerderheid voor vervanger Obamacare nog altijd twijfelachtig

Er lijkt nog altijd geen zekere meerderheid voor de zorgverzekeringswet waarmee Donald Trump Obamacare wil vervangen. De president wil het Huis van Afgevaardigden hierover donderdag laten stemmen, maar niet alle politici in zijn partij zijn voor. In een uiterste poging de benodigde meerderheid te verkrijgen, ontmoette Trump donderdag onder meer politici van de conservatieve vleugel, de House Freedom Caucus.

Volgens laatste peilingen waren woensdag tussen de 26 en 28 Republikeinen nog tegen de American Health Care Act (AHCA). De bezwaarmakers zijn grofweg in twee kampen verdeeld. Conservative Republikeinen vinden het voorstel, waarmee de verplichte zorgverzekering voor Amerikanen wordt afgeschaft, niet ver genoeg gaan. Andere partijgenoten vinden het juist weer te ingrijpend en stemmen daarom tegen.

Een woordvoerder van de House Freedom Caucus stelt dat er geen overeenkomt is bereikt over aanpassing van het voorstel en daarmee over een positief advies van de ultraconservatieve Republikeinen. Volgens het Witte Huis wordt er vooralsnog volgens planning gestemd over de AHCA en is het aantal voorstanders de laatste dagen "toegenomen."

Lees ook: Trump in het nauw door Obamacare ‘light’

Leden van de Freedom Caucus na hun ontmoeting met Donald Trump donderdag. Foto J. Scott Applewhite/AP

Trump verdedigt foutieve claims in interview met Time

Is de Amerikaanse president Donald Trump wel eens bang dat hij aan geloofwaardigheid inboet? In een uitgebreid interview vroeg Time het hem deze week op de man af, net als de het hoe en waarom van enkele van de schijnbaar uit de lucht gegrepen beweringen die Trump de afgelopen tijd deed. Donderdag plaatste Time het volledige transcript van het twintig minuten durende interview online. Hoewel de vragen van Time, over het waarheidsgehalte van Trumps woorden, eenvoudig lijken, zijn Trumps antwoorden dat niet bepaald.

Eenvoudig om te lezen is het transcript daarom allerminst, met antwoorden die binnen enkele zinnen van Zweden via Obama en Hillary Clinton naar Brexit schieten. Wat wel duidelijk wordt: Trump voelt geen behoefte iets van zijn uitspraken terug te nemen. Hij gaat er prat op dat zijn politieke instinct uitmuntend is. En als een bepaalde uitspraak getwijfeld wordt verwijst hij graag naar de krant of het televisieprogramma waar hij het heeft opgepikt. "Zo slecht kan ik het toch niet doen", sluit Trump het gesprek af: "Want ik ben de president, en jij niet."

Lees het onnavolgbare Time-interview hier: Can President Trump Handle the Truth?

Afluisterbeschuldigingen: Trump voelt zich 'ietwat' in het gelijk gesteld

President Trump voelt zich 'ietwat' in het gelijk gesteld omtrent de afluisterpraktijken, waarvan hij zijn voorganger Obama heeft beschuldigd. "Ik waardeer zeer dat ze hebben gevonden wat ze hebben gevonden", zei de president.

De voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Devin Nunes, heeft de president op de hoogte gebracht van het feit dat communicatie van Trump opgevangen zou kunnen zijn in de maanden na de verkiezingen.

Mogelijk ging de verzamelde informatie over Trump en zijn teamleden. Nunes zei dat de informatie geen verband houdt met het lopende FBI-onderzoek naar vermoedelijke Russische banden van Trump en zijn directe betrokkenen, dat FBI-directeur James Comey twee dagen geleden bekendmaakte. Volgens Nunes is de informatie rechtmatig verzameld.

De communicatie is in november, december en januari opgevangen, in de maanden dus dat Trump met buitenlandse leiders belde, zijn kabinet samenstelde en zijn beleid vormgaf. Volgens Nunes is de informatie op grote schaal verspreid binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten, wat niet had mogen gebeuren.

Op 4 maart twitterde Trump dat zijn Trump Tower in New York was 'afgeluisterd' door de regering van Barack Obama. Hij gaf daar geen bewijs voor en Obama zelf en de FBI ontkende het. Nunes benadrukte dat na woensdag alsnog geen bewijs voor die beschuldiging is.

'Nauwe banden tussen voormalig campagnemanager Trump en Rusland'

De voormalige campagnemanager van president Donald Trump Paul Manafort werkte in het geheim voor een Russische miljardair om de belangen van de Russische president Vladimir Poetin te behartigen, zo onthult persbureau AP woensdag.

Manafort zou in 2005 het brein zijn geweest achter een strategie om in voormalige Sovjet-republieken de anti-Russische oppositie te ondermijnen. Ook zou Manafort hebben gewerkt aan manieren om de politiek en het zakenleven in de Verenigde Staten en Europa te beïnvloedden ten gunste van de regering van Poetin. Volgens bronnen van AP zou Manafort tot zeker 2009 zakelijke banden hebben gehad met oliemagnaat Oleg Deripaska, een nauwe bondgenoot van Poetin.

Eerder meldden zowel de Trump-regering als Manafort zelf dat hij nooit Russische belangen had gediend. Tegen AP geeft Manafort toe voor Deripaska te hebben gewerkt, maar benadrukt hij dat dat werk ten onrechte als schadelijk wordt gepresenteerd. De onthullingen van AP volgen op het nieuws van afgelopen maandag dat de FBI al sinds juli vorig jaar onderzoek doet naar Russische banden met de campagne van Trump. De door AP verkregen documenten tonen dat de banden tussen Manafort, die tot juli een centrale rol speelde in de Trump-campagne, en Rusland nog inniger waren dan eerder aangenomen.

Lees ook: Interactief: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

Tillerson pleit voor snel NAVO-lidmaatschap Montenegro

Als het aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ligt, wordt Montenegro snel lid van de NAVO. In een brief aan de Senaat die persbureau Reuters in bezit kreeg, spoort Tillerson senatoren aan haast te maken met het goedkeuren van een lidmaatschap van het Balkanland. Tillerson schrijft dat een Montenegrijns lidmaatschap "sterk in het belang is van de VS".

De Amerikaanse Senaat blokkeerde eerder een snelle toetreding van Montenegro. Twee senatoren gingen vóór toetreding liggen, omdat de voordelen volgens hen niet opwegen tegen de nadelen. Uitbreiding van de alliantie met Montenegro zou Rusland kunnen provoceren, terwijl de Verenigde Staten juist toenadering willen zoeken.

Lees ook: Balkanlandje raakt bekneld tussen NAVO en Rusland

Woensdag publiceerde het Independent Journal Review overigens een interview waarin Tillerson bekent dat hij zelf niet op de functie van minister van Buitenlandse Zaken zat te wachten, maar dat zijn vrouw hem ertoe aanzette het ministerschap te accepteren. "Mijn vrouw zei me dat dit is wat van me verwacht wordt", aldus Tillerson.

Moeizaam

De brief waarin Tillerson voor NAVO-uitbreiding pleit duikt één dag op nadat hij de verhouding met het bondgenootschap compliceerde door zijn komst naar een NAVO-bijeenkomst in april af te zeggen. Sowieso verloopt de verhouding tussen de VS en de NAVO sinds het aantreden van de nieuwe president Donald Trump moeizaam. Trump noemde de alliantie eerder "overbodig". Ook benadrukt hij dat wanneer Europese lidstaten niet meer geld gaan uittrekken voor defensie, de VS hun deelname aan NAVO mogelijk heroverwegen.

In de nacht van dinsdag op woensdag bevestigde het Witte Huis niettemin dat Trump op 25 mei een bijeenkomst van de NAVO in Brussel zal bijwonen. Op 12 april zal secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg bovendien bij Trump op bezoek gaan in Washington.

Genomineerde Hooggerechtshof uit opnieuw kritiek op Trump

Neil Gorsuch, de door Donald Trump voorgedragen kandidaat om de vacante negende plaats in Hooggerechtshof op te vullen, heeft dinsdag impliciete kritiek geleverd op de Amerikaanse president. Tijdens de tweede dag van de hoorzittingen waarbij de Senaat Gorsuch kan ondervragen, liet hij weten niet gediend te zijn van een president die het gezag van rechters probeert te ondermijnen.

"Als iemand de eerlijkheid of integriteit en motieven van een federale rechter in twijfel trekt, dan vind ik dat ontmoedigend en demoraliserend", liet de kandidaat-opperrechter dinsdag weten. Gevraagd of hij daarmee ook doelde op Donald Trump, die eerder op Twitter kritiek had op het rechterlijk besluit om zijn inreisverbod te blokkeren, antwoordde Gorsuch: "Dat geldt voor iedereen."

De als conservatief bekendstaande rechter sprak zich al eerder in soortgelijke bewoordingen uit over Trumps gedrag ten aanzien van de rechter die zich boog over dat verbod.

Gorsuch: zou niet voldoen aan presidentieel verzoek

Gorsuch werd dinsdag in een meer dan elf uur durende sessie ondervraagd over onder meer zijn standpunt op het gebied van abortus. Zo ontkende hij dat Trump hem ooit gevraagd heeft om de nationale legalisatie van abortus, door het Hooggerechtshof in 1973, terug te draaien. "Ik zou zijn weggelopen", antwoordde Gorsuch op de vraag wat hij zou doen als de president met een dergelijk verzoek zou komen.

Trump beloofde eerder tijdens zijn campagne nog om een rechter aan te stellen die tegen abortus is, om zo de bestaande wetgeving op dat gebied aan te passen. De Republikein wilde hiermee de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij plezieren.

Gorsuch werd ook gevraagd naar zijn mening over Merrick B. Garland, de kandidaat-opperrechter die vorig jaar door toenmalig president Barack Obama naar voren werd geschoven. De Republikeinen blokkeerden deze benoeming. Gorsuch noemde Garland dinsdag een "uitstekende rechter, wiens stukken ik met belangstelling lees". Hij weigerde echter inhoudelijk op de blokkering in te gaan: "Ik wil me niet met politieke zaken bemoeien, dat kan ik als rechter niet doen."

Bekijk een deel van de hoorzitting met Gorsuch hier terug:

ING stopt financiering van Dakota-oliepijpleiding

ING stopt met de financiering van de Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. Dat bevestigt een woordvoerder van ING dinsdag. ING stopt de financiering naar eigen zeggen vanwege de rechten van de Sioux-indianen. De Dakota-oliepijpleiding is omstreden omdat het dwars door het leefgebied van de indianenstam loopt.

Twitter avatar INGnl_Nieuws ING Nieuws #ING heeft haar deel in Dakota Access-pijplijnlening verkocht #DAPL: Meer info: https://t.co/GopASUPHaY https://t.co/lt3i5iyGqu

ING had voor 120 miljoen euro geïnvesteerd in de oliepijpleiding. De aanleg stuitte op verzet van de Sioux-indianen en milieu-activisten. Begin dit jaar besloot president Trump per decreet dat de oliepijpleiding, ondanks de protesten, afgebouwd mag worden.

Lees hier het hele nieuwsbericht: ING stopt financiering van Dakota-oliepijpleiding

VS verbieden elektronica in handbagage op vluchten uit 8 landen

Elektronica in handbagage worden verboden op vluchten uit acht landen met een moslimmeerderheid naar de VS. Dat geldt voor vluchten naar Amerika vanaf Kairo (Egypte), Amman (Jordanië), Koeweit City (Koeweit), Doha (Qatar), Casablanca (Marokko), Riyad en Jeddah (Saudi-Arabië), Istanboel (Turkije), Abu Dhabi en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).

Amerikaanse media berichtten al eerder over het verbod, op basis van gelekte informatie van bronnen bij de overheid. Dinsdag heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de maatregel bevestigd. Volgens het ministerie is de maatregel nodig omdat terroristen “innovatieve methoden” zouden ontwikkelen om aanvallen voor te bereiden. Het ministerie verklaart:

“Terroristen probeerden al explosieven in schoenen te verstoppen in 2001, vloeibare explosieven te gebruiken in 2006, deden explosieven in printers in 2010 en in ondergoed in 2009 en 2012. In het afgelopen jaar hebben we ook aanvallen gehad op vliegvelden zoals Brussel en Istanboel.”

Door de maatregel worden elektronische apparaten groter dan een telefoon in de cabine verboden. Medische apparaten worden extra gecontroleerd, maar blijven toegestaan. Laptops, tablets, camera’s en draagbare DVD-spelers mogen voortaan alleen mee in het ruim vanuit de acht landen.

Negen vliegtuigmaatschappijen uit de landen vallen onder het Amerikaanse verbod: Royal Jordanian Airlines, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates, and Etihad Airways. Zij hebben 96 uur om het verbod in te stellen.

Twitter avatar evanchill Evan Hill The "Muslim laptop ban" will also separate journalists, activists and everyone else from their personal data and put it into unknown hands

Volgens het Witte Huis is het verbod geldig voor onbepaalde tijd. Maar vliegtuigmaatschappij Emirates, een van de vliegtuigmaatschappijen dat onder het verbod valt, zegt dat de maatregel tot 14 oktober geldt.

Senaatscommissie: geen bewijs voor afluisterclaim Trump

De commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, die bestaat uit Republikeinen en Democraten, heeft zondag bij monde van de twee voorzitters gezegd dat er geen bewijs is dat Trump is afgeluisterd in Trump Tower. Dat meldt persbureau AP. De twee deden hun uitspraken nadat ze dit weekend informatie hadden doorgenomen van de inlichtingendiensten. Trump heeft eerder geclaimd dat zijn voorganger, Barack Obama, hem in de aanloop naar de inauguratie heeft afgeluisterd in zijn hoofdkwartier in New York.

Met de opmerkingen van de commissie neemt de druk op Trump over zijn ongefundeerde claims toe. Obama zelf heeft de opmerkingen afgedaan als onzin, en ook de Republikeinse FBI-directeur James Comey heeft gezegd dat er geen reden is voor de opmerkingen. Een aantal andere Republikeinen hebben Trump vorige week ook al gevraagd om zijn excuses te maken aan Obama.

De opmerkingen van Trump, gedaan op Twitter op 4 maart, leidden tot veel controverse. De zaak werd nog groter toen Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer vorige week impliceerde dat de Britten voor Obama het afluisterwerk hadden gedaan. Het Witte Huis verzekerde daarna dat die claim niet meer gemaakt zou worden. Trump ging echter wel door met zijn afluisterclaim. Vrijdag zei hij bij een persconferentie met Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, dat ze "in ieder geval gemeen hadden" dat ze beiden door Obama waren afgeluisterd.

Aantal Mexicanen die gearresteerd zijn bij de Canadese grens loopt op

Het Canadese grensagentschap CBSA heeft dit jaar al evenveel Mexicaanse immigranten gearresteerd als in heel 2016. Dat meldt persbureau Reuters. Mexicanen mogen sinds december vorig jaar visumvrij naar Canada reizen. In 2016 werden er 410 mensen opgepakt aan de Canadese grens. In de eerste twee maanden van 2017 arresteerde CBSA er al 444.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de stijging verband heeft met het nieuwe Amerikaanse immigratiebeleid. Wel meldt Reuters dat er steeds meer interesse lijkt te zijn voor Canada onder Mexicaanse immigranten. Ook liep het aantal Mexicaanse vluchtelingen dat naar Canada vertrekt op. In januari 2017 alleen al vluchtten 70 Mexicanen naar Canada, terwijl er over heel 2015 slechts 111 naar het land vertrokken.

Man met verdachte auto opgepakt bij Witte Huis

De Secret Service heeft op zaterdag een man opgepakt nadat hij met een "verdachte auto" naar een checkpoint van het Witte Huis was gereden. Dat melden de Amerikaanse media, onder andere persbureau Reuters en CNN. De man zou hebben beweerd dat er een bom in de auto zat.

Of er daadwerkelijk explosieven aanwezig waren in de auto is nog niet duidelijk. De straten rond het Witte Huis zijn afgesloten. De Amerikaanse Secret Service, die onder andere de president beschermt, kwam recentelijk in verlegenheid nadat bleek dat een vreemde man zestien minuten lang vrij had kunnen rondlopen op het grasveld rond het Witte Huis.

Op zaterdag vond nog een ander incident plaats. Leden van de Secret Service tackelden toen een voetganger die te dicht bij het hek kwam.

Donald Trump is momenteel niet in Washington, D.C. maar vertrok op vrijdag naar zijn huis in Florida.

'Regering-Trump plant omstreden wapendeal met Taiwan'

De Trump-regering plant een grote wapenlevering aan Taiwan, waaronder een geavanceerd raketsysteem, zo melden overheidsbronnen aan persbureau Reuters. Een dergelijke levering zal bijna zeker tot woede bij China leiden, dat weigert Taiwan als afzonderlijke staat te erkennen en het als een afvallige provincie beschouwt.

Volgens de bronnen van Reuters wil de regering Trump de wapendeal graag snel sluiten, hoewel verwacht wordt dat het nog maanden kan duren voor Washington alle complicaties die een dergelijke levering met zich meebrengt kan overzien. Er bestaat een grote kans dat China als protest tegen de wapenleverantie de steun aan de VS in het beteugelen van Noord-Korea lagere prioriteit zal geven. Gesprekken tussen de Trump-regering en Taiwan zouden niettemin al zijn begonnen.

In december leidden uitspraken van president Donald Trump over Taiwan al tot spanningen met China. In een interview met Fox News vroeg Trump zich openlijk af waarom de VS de ‘Een China’-politiek, waarin de Chinese aanspraken op Taiwan worden onderschreven, nog zou moeten steunen. Een week eerder had Trump al een diplomatiek taboe gebroken door te bellen met president Tsai Ing-wen van Taiwan, het eerste contact op dit niveau sinds de jaren zestig.

De geruchten over de wapendeal komen op het moment dat de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson voor het eerst een bezoek brengt aan China. Tillerson hoopt in de gesprekken met China juist op meer steun in de strijd tegen Noord-Korea.

Lees ook: Trump wendt crisis met China af - voor nu

Trump vecht uitspraak over het nieuwe inreisverbod aan

Trump gaat in beroep tegen de uitspraak van een federale rechter in Maryland die het nieuwe inreisverbod blokkeerde. Dat liet het ministerie van Justitie vrijdag weten, volgens persbureau Reuters. De American Civil Liberties Union (ACLU) had de zaak in Maryland aangespannen omdat het inreisverbod moslims zou discrimineren.

Een paar uur voordat het nieuwe inreisverbod in zou gaan, blokkeerde eerst een rechter in Hawaï en daarna een rechter in Maryland het nieuwe inreisverbod.

Tijdens een persconferentie zei de woordvoerder van het Witte Huis dat de regering "het decreet krachtig zal verdedigen" en in beroep zal gaan tegen deze "gebrekkige uitspraak".

Het is geen verrassing dat Trump het besluit aanvecht. De president zei donderdag al dat de uitspraak politiek gemotiveerd zou zijn en dat hij de juridische strijd hierover desnoods tot aan het Hooggerechtshof zou voeren.

Lees ook: Houdt het inreisverbod dit keer stand?

Het nieuwe inreisverbod zou donderdag ingaan. Het verschilt op een aantal punten met het eerdere reisverbod. Zo wordt er een uitzondering gemaakt voor mensen die al in het bezit zijn van geldige visa of verblijfsvergunningen, of voor vluchtelingen die al toestemming hadden om zich in Amerika te vestigen. Het nieuwe inreisverbod geldt voor mensen uit zes landen: Iran, Syrië, Libië, Jemen, Somalië en Soedan. Reizigers uit die landen komen voor negentig dagen niet in aanmerking voor Amerikaanse visa. Irak is van de lijst gehaald.

Eerste ontmoeting Trump en Merkel

Duitsland gaat meer investeren in defensie om aan de NAVO-doelstellingen te voldoen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump. Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten.

Op de persconferentie kwam ook vrijhandel ter sprake. Merkel zei een voorstander te zijn van vrijhandel die “een win-win-situatie voor iedereen oplevert”. Trump sloot zich hierbij aan, maar benadrukte dat vrijhandel “wel eerlijk moet zijn”. Volgens de Republikein was er de afgelopen jaren sprake van veel oneerlijke internationale handel, met name voor Amerikaanse burgers.

De persconferentie eindigde met een pijnlijke opmerking van president Trump. Toen hem gevraagd werd naar zijn claims dat Trump Tower zou zijn afgeluisterd door de regering-Obama keek Trump naar Merkel en antwoordde: "Dan hebben we misschien wel iets gemeen." Merkels persoonlijke mobieltje werd tijdens de regeerperiode van Obama jarenlang afgeluisterd door de Amerikaanse NSA.

President Trump says "at least we have something in common" to Merkel regarding wiretapping https://t.co/7eshI3B0Ng https://t.co/i5M0gV24p6

— CNN (@CNN) 17 maart 2017

Lees hier het hele artikel: Duitsland belooft VS meer in defensie te investeren

Laptop met info over e-mailaffaire Clinton en plattegronden Trump Tower ontvreemd

Een laptop met daarop plattegronden van de Trump Tower en informatie rondom de e-mailaffaire van Hillary Clinton, is donderdag gestolen. De laptop werd gestolen uit de auto van een secret service agent in New York, aldus de Amerikaanse zender ABC News.

Van de dader ontbreekt nog ieder spoor, maar de veiligheidsdiensten denken de verdachte snel te traceren, omdat hij zichtbaar is op bewakingsbeelden. De laptop kraken is volgens ABC News vrijwel onmogelijk, omdat het apparaat goed beveiligd is. Daarnaast is het mogelijk om de harde schijf met de vertrouwelijke informatie van een afstand te verwijderen.

Britse regering: VS gaat beschuldigingen niet herhalen

De VS zullen de beschuldigingen over het afluisteren van Trump aan het adres van de Britse inlichtingendienst GCHQ niet meer herhalen. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier Theresa May vrijdag laten weten, meldt AP. Donderdagnacht citeerde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer een Fox News-analist die had gezegd dat GCHQ Trump had afgeluisterd in opdracht van Obama.

Dat statement is verkeerd gevallen bij de Britten, die de VS om opheldering vroegen. "We hebben een sterke band met het Witte Huis waardoor we zorgen snel aan de orde kunnen stellen", aldus de woordvoerder van May. De Amerikanen zouden welwillend hebben gereageerd en hebben aangegeven de beschuldiging - volgens de Britten "belachelijk" - niet te zullen herhalen.

De Britse krant Daily Telegraph meldt ook dat Trumps veiligheidsadviseur McMaster namens de VS zijn excuses heeft aangeboden, maar de woordvoerder van May kwam hier niet op terug.

De opmerkingen van Spicer leidden eerder al tot een zeer zeldzame officiële verklaring van GCHQ waarin de aantijgingen ontkracht werden. De dienst is samen met de MI5 en de MI6 een van de drie geheime diensten van Groot-Brittannië.

Opgestapte veiligheidsadviseur ontving grote bedragen van Russische bedrijven

Michael Flynn ontving grote sommen geld van Russische bedrijven vlak voordat hij veiligheidsadviseur werd voor Trump. Flynn had op dat moment toegang tot zeer geheime staatszaken. Dat blijkt uit onderzoek van het toezichtsorgaan van het congres dat donderdag werd gepubliceerd.

Flynn moest een maand geleden aftreden toen bekend werd dat hij had gelogen over zijn contacten met Rusland. Voor zijn aantreden had hij regelmatig contact met de Russische ambassadeur in Washington, waarbij hij vertelde dat de sancties tegen het land verlicht zouden worden. Het was niet eerder bekend dat Flynn geld kreeg van Russische bedrijven.

In 2015 werd Flynn betaald om op evenementen van Russische bedrijven te spreken. Hij had toen al toegang tot geheime staatszaken, omdat hij een jaar eerder als hoofd van de militaire inlichtingendienst had gewerkt. Zijn rechten voor toegang tot staatszaken werden nooit ingetrokken, dit gebeurde pas nadat hij vorige maand opstapte.

Flynn werd meer dan 45.000 dollar betaald om op een gala van staatszender Russia Today te spreken over Amerikaans buitenlandbeleid en inlichtingen. Ook dineerde hij daar met president Poetin. Verder kreeg hij geld van bedrijven die hechte banden met de Russische overheid hebben. Zo kreeg hij 11.250 dollar van een Russisch luchtvrachtbedrijf, dat na een corruptieschandaal niet meer aan de Verenigde Naties mocht leveren. Flynn ontving nog eens 11.250 van cyberveiligheidbedrijf Kaspersky, dat haar activiteiten naar de VS uit wilde breiden.

Eerder kwam al uit dat zijn adviesbureau meer dan 500.000 dollar kreeg van de Turkse overheid via een Turkse zakenman. Flynn werkte destijds als adviseur voor Trump, toen nog presidentskandidaat.

Trump blijft bij beschuldiging Obama, Britten ontkennen betrokkenheid

President Trump heeft bij monde van een woordvoerder donderdag nogmaals gezegd dat Obama hem heeft "gemonitord" in Trump Tower toen hij nog presidentskandidaat was. Begint maart stelde Trump dat al in fellere bewoordingen op Twitter, maar hij is nog niet met bewijs gekomen. Zijn woordvoerder Sean Spicer zei nu dat Trump nog altijd bij zijn uitlatingen blijft. Wel probeerde Spicer de claim, net zoals eerder, af te zwakken door te zeggen dat het eerdere woord "telefoontappen" niet letterlijk moet worden opgevat, maar als een brede vorm van "toezicht".

Spicer refereerde onder andere naar een item van Fox News over het veronderstelde monitoren van Trump. Daarin werd door een ex-rechter zonder bewijs gesteld dat Obama de Britten gevraagd zou hebben Trump af te luisteren. Dat leidde donderdagnacht tot een opvallende en zeer zeldzame verklaring van de Britse geheime dienst GCHQ. Die noemde Trumps uitlatingen "belachelijk".

Ook de Senaatscommissie voor Inlichtingen, waar beide partijen in de Senaat inzitten, en de FBI hebben laten weten geen bewijzen te zien voor Trumps beweringen. Spicer zei echter dat het duidelijk is dat er veel inlichtingen zijn verzameld tijdens de verkiezingen en dat de president achter zijn oorspronkelijke claim staat.

Rechters blokkeren inreisverbod Trump

Eerst was het een federale rechter in Hawaï, daarna eentje in Maryland. Beide oordeelden dat ook het nieuwe inreisverbod van Donald Trump geen doorgang mag vinden. Het inreisverbod had afgelopen nacht in moeten gaan.

De zaak in Maryland was onder meer aangespannen door de American Civil Liberties Union (ACLU). Zij vinden dat ook Trumps tweede poging voor een inreisverbod moslims discrimineert.

Ook volgens de rechter in Hawaï was dat het geval. Het inreisverbod maakt inbreuk op het verbod om op religieuze gronden te discrimineren, zo oordeelde hij.

Trump reageerde door te zeggen dat de uitspraak politiek gemotiveerd was. Hij zei opnieuw zijn eerste inreisverbod weer in te willen voeren en de juridische strijd daarover tot aan het Hooggerechtshof te willen voeren.

Lees ook dit stuk van onze correspondent Guus Valk: Trumps frustratie: de rechters wijken niet

Trump wil milieuregels auto-industrie terugdraaien

De regering van Donald Trump zal milieuregels voor de auto-industrie die stammen uit het tijdperk van Barack Obama "onder de loep nemen". Dat zei Trump tijdens een bezoek aan een autobedrijf op woensdag, aldus persbureau AP. Het gaat om regels over het brandstofverbruik van auto's en trucks. Trump vindt dat deze regels de economische groei in de weg zitten.

Vóór april 2018 moet milieudienst EPA hebben bepaald of de regelgeving "passend" is. Zo niet, dan moet EPA met een nieuw voorstel komen om de bestaande regels te vervangen. Volgens de regelgeving van Obama moeten auto's en trucks vanaf 2025 gemiddeld 7,8 liter benzine per honderd kilometer verbruiken.

De Amerikaanse auto-industrie heeft verheugd gereageerd op de aangekondigde stappen van Trump. Milieuorganisaties maken zich zorgen over de impact die het schrappen van de regels zou hebben op de luchtkwaliteit.

Trump: Binnenkort interessante onthullingen over Obamas wiretaps

De komende twee weken zullen er "interessante onthullingen" komen over Trumps bewering dat Obama hem bespioneerd heeft. Dat zegt Trump in een fragment uit een interview met de conservatieve zender Fox News dat op woensdagnacht zal worden uitgezonden. Enkele weken geleden raakte Trump opnieuw in opspraak omdat hij beweerde dat Obama zijn telefoon getapt had. "Met telefoontap bedoelde ik toen een hoop verschillende dingen", zegt Trump nu in het interview.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft volgens persbureau AP op woensdag kenbaar gemaakt dat hij Trump geen informatie verstrekt heeft over mogelijke telefoontaps door Obama. Ook het Republikeinse hoofd van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigde heeft gezegd niks af te weten van een telefoontap. De commissie zal vanaf maandag hoorzittingen houden over de kwestie.

Milieuorganisatie vraagt EPA om EPA-chef te onderzoeken

De milieugroep Sierra Club heeft aan de EPA, de Amerikaanse milieudienst, gevraagd om een onderzoek in te stellen naar Scott Pruitt, het hoofd van de EPA. De organisatie verdenkt Pruitt er van om de gedragsregels van zijn eigen agentschap te hebben geschonden. Dat schrijft Reuters op basis van een brief die het persbureau in handen kreeg.

Pruitt zei een week geleden tijdens een interview met de zender CNBC dat hij niet denkt dat CO2 een grote invloed heeft op klimaatverandering. Advocaten van Sierra Club hebben de inspecteur-generaal van de EPA gevraagd om te kijken of die uitspraak niet in strijd is met interne regels over wetenschappelijke integriteit. Pruitt zou met de opmerking politiek hebben bedreven en bestaand wetenschappelijk onderzoek over klimaatverandering hebben tegengesproken, schrijft Sierra Club.

De woordvoerder van de EPA, John Konkus, zei in een reactie tegen Reuters dat Pruitt zich volgens de regels gedraagt. "Er is een lopend debat over klimaatverandering. Dat debat moeten wij aanmoedigen, niet een halt toe roepen zoals Sierra Club dat wil."

Trump boos over muziekvideo Snoop Dogg

President Trump vindt dat rapartiest Snoop Dogg de gevangenis in zou moeten. Op Twitter laat de president zich boos uit over de nieuwe videoclip van Snoop Dogg waarin te zien is hoe de artiest een pistool richt op een clown die Trump imiteert. "Kun je je voorstellen wat een ophef het zou veroorzaken als Snoop Dogg, met zijn gefaalde carrière, een pistool had gericht en had geschoten op president Obama?"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Can you imagine what the outcry would be if @SnoopDogg, failing career and all, had aimed and fired the gun at President Obama? Jail time!

In de videoclip is een clown te zien met een oranje geverfd gezicht en blond haar, gekleed in een donkerblauw pak met een lange rode stropdas. De clown staat met zijn handen omhoog als Snoop Dogg een pistool op hem richt. Als hij de trekker overhaalt, komt er een vlaggetje uit de loper met het woord 'bang' erop. Op de achtergrond is een schot te horen.

Tegen de Amerikaanse muziekwebsite Billboard zei Snoop Dogg zondag dat hij Trump beschouwt als een clown.

"Ik heb het gevoel dat veel mensen coole muziek maken, plezier hebben en feesten maar dat niemand zich bezighoudt met het echte probleem, namelijk dat we een clown als president hebben."

Reacties

Ted Cruz heeft aan TMZ laten weten dat hij meeleeft met de president. Hij zegt de videoclip nog niet te hebben gezien maar vindt het een toonbeeld van "slechte smaak" om grappen te maken over het vermoorden van de president. "We hebben een tragische geschiedenis in dit land van (pogingen tot) moord op president. Het is onverantwoordelijk van een muzikant om het vermoorden van de president aan te moedigen."

De advocaat van Trump, Michael Cohen, heeft op Twitter laten weten dat Snoop Dogg zich zou moeten schamen. Snoop Dogg heeft nog niet gereageerd op de tweet van Trump.

Trump betaalde 38 miljoen belasting in 2005

Eerder wilde hij zijn belastingaangiftes nooit openbaar maken - het Amerikaanse volk zou het toch niet willen zei Trump - maar nu is toch een klein deel naar buiten gekomen. Het Witte Huis openbaarde dat Trump over 2005 38 miljoen dollar belasting betaalde, over een inkomen van ruim 150 miljoen. Dat deed het omdat MSNBC zei de gegevens in handen te hebben en te publiceren. Dat wilde het Witte Huis voor zijn.

Dat bedrag van 38 miljoen euro zou een stuk lager zijn uitgevallen als de Alternative Minimum Tax-wet er niet zou zijn. Dan had Trump maar 7 miljoen hoeven betalen. En Trump wil juist van die wet af. Op Twitter liet Trump van zich horen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Does anybody really believe that a reporter, who nobody ever heard of, "went to his mailbox" and found my tax returns? @NBCNews FAKE NEWS!
Lees hier het hele stuk: Belastingen Trump 2005 naar buiten gebracht

'Nieuw zorgvoorstel Republikeinen verzekert op den duur 24 miljoen minder mensen'

Tot 24 miljoen minder Amerikanen zullen in 2026 verzekerd zijn als het nieuwe Republikeinse zorgplan wordt aangenomen. In 2018 raken mogelijk al 14 miljoen mensen hun verzekering kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Congressionele Budgetbureau (CBO), het Amerikaanse CPB. De Amerikaanse overheid bespaart wel 337 miljard dollar met het nieuwe plan, berekende het CBO.

De doorrekening is een klap voor de Republikeinen in het Congres die al zeer verdeeld zijn over het plan, en een bevestiging van de bezwaren van partijen in de medische wereld en van de Democraten, die betoogden dat het ijlings terugtrekken van Obamacare tot een dergelijke uitkomst zou leiden.

Volgens het CBO komt de daling van het aantal verzekerden in eerste instantie door het opheffen van het "individuele mandaat", dat mensen een geldboete oplegt als ze niet verzekerd zijn. In de daaropvolgende jaren zet de daling door doordat er onder andere gesneden wordt in Medicaid, een assistentieprogramma voor mensen met een laag inkomen.

Dalende premies

Ook zullen de premies eerst met 15 tot 20 procent stijgen, waarna ze weer gaan dalen. Dat komt doordat er vanwege het opheffen van het mandaat minder gezonde mensen een persoonlijke, niet-werkgebonden zorgverzekering zullen afsluiten. De meeste Amerikanen worden verzekerd via het zorgverzekeringsplan van hun werkgever. Wel waarschuwt het CBO dat ouderen veel hogere premies zullen moeten betalen: het zorgplan van de Republikeinen geeft zorgverzekeraars het recht om ouderen tot vijf keer zoveel geld aan premies te laten betalen.

De Republikeinse fractieleider Paul Ryan, architect van het plan, noemde het rapport van het CBO evenwel bemoedigend. Hij maakt zich weinig zorgen over het afnemende aantal verzekerden, meldt persbureau AP. "Als we mensen niet dwingen om een zorgverzekering te nemen terwijl ze dat niet willen, dan nemen ze er natuurlijk geen", aldus Ryan. Trumps minister van Volksgezondheid Tom Price zei het "oneens" te zijn met het rapport. Volgens hem zijn in de doorrekening niet alle aspecten meegewogen.

'Trump bedoelde beschuldiging Obama niet letterlijk'

De controversiële tweet waarmee Trump Obama beschuldigde van het afluisteren van zijn telefoon is niet letterlijk bedoeld, zei Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis op maandagnacht, aldus persbureau Reuters. "De president schreef duidelijk dat het om 'wiretapping' ging", zei Spicer tijdens een persconferentie. "Daarmee doelde hij op een breed scala aan afluistermogelijkheden" en niet specifiek een telefoontap van Obama.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Is it legal for a sitting President to be "wire tapping" a race for president prior to an election? Turned down by court earlier. A NEW LOW!

Volgens Spicer wacht het Witte Huis op de conclusies van de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en de senaat. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft om meer tijd gevraagd om onderzoek te doen naar de beschuldiging van Trump.

Tot nu toe heeft Trump geen verder bewijs getoond om zijn uitspraken te ondersteunen. Obama ontkent persoonlijk een bevel te hebben uitgevaardigd om Trump af te luisteren. Daar bemoeide zijn overheid zich niet mee, aldus een verklaring die hij vorige week maakte.

Een vers nieuw Trumpblog

Goedemorgen! In dit nieuwe Trumpblog kunt u de nieuwste ontwikkelingen volgen rond de Amerikaanse president Donald Trump. Wil u weten wat er afgelopen week gebeurde? Hier vindt u onze vorige blog.