De Thuiskok: Heldere paddenstoelensoep

Voor de laatste restanten van deze winter leek mij een warme, voedzame soep wel geschikt. Voor sommige Polen is deze soep vaste prik op Kerstavond als ideale vastensoep. Het lekkerst wordt de soep wanneer u daadwerkelijk boleten gebruikt, maar uiteraard kunt u ze vervangen door andere wilde paddenstoelen, of zelfs (kastanje)champignons.

Was de paddenstoelen en doe ze in een kom. Giet er wat kokend water over en giet ze af. Voeg dan 5 deciliter van de 2 liter kokend water toe en laat de paddenstoelen een paar uur weken. Voeg het bruine, smakelijke weekwater later toe aan de soep. Maak de groentebouillon. Doe de wortel, pastinaak, ui en bleekselderij in een grote pan met 1½ liter water. Voeg flink wat zout toe en breng het mengsel aan de kook. Laat 50 minuten sudderen. Haal met een schuimspaan de groenten uit de pan en gooi ze weg. Zeef het vocht van de paddenstoelen bij de bouillon en houd de paddenstoelen achter. Voeg wat zout en peper toe en breng de bouillon aan de kook. Hak de paddenstoelen, doe ze in de pan en laat de soep nog 30 minuten koken. Smelt intussen de boter op hoog vuur in een koekenpan. Voeg de gekookte en uitgelekte penne toe en bak deze 7-8 minuten, tot ze knapperig zijn. Roer af en toe. Serveer ze samen in een kom.