Reportage

Sterren spelen op besloten feestjes

South by Southwest (SXSW) in Texas is een groot festival voor media én muziek, met opkomende en grote bands. SXSW maakt van Austin ook even een muziekhoofdstad.

Foto REUTERS/Brian Snyder

Op de hoek van 6th Street en Trinity Street in het centrum van Austin speelt een weerwolf viool. Een man met een grijs en harig wolvenmasker speelt Ierse volksliedjes. ViolinMonster.com zegt een bordje naast de emmer voor het geld.

Een kruispunt verderop bespeelt een oudere heer een drumstel, en weer een blok later pakt een groepje zwervers met honden hun gitaren uit de hoezen.

Het is maandagavond, dit is South by Southwest (SXSW). Niet alleen een festival over film, media en technologie, maar zeker ook een muziekfestival. In dertig jaar is SXSW uitgegroeid tot een van de belangrijkste muziekevenementen van de VS.

Naast het festival met vorig jaar ruim 2.200 optredens van artiesten uit 67 landen vindt tegelijkertijd in Austin ook een congres voor de muziekindustrie plaats. Woensdag spreekt daar soul- en discolegende Nile Rodgers (Chic), vrijdag komt countryster Garth Brooks en Mick Fleetwood (Fleetwood Mac) houdt ook een praatje.

SXSW maakt Austin de livemuziekhoofdstad van de wereld, al zegt de stad het zelf. Hoe populair livemuziek is, zie je al op maandagavond, de eerste dag van het festival. Uit elk café aan de historische 6th Street klinkt andere muziek. Hardrock uit de Blind Pig Club, vrolijke Americana bij Buffalo Billiards, een oudere singer-songwriter met leesbril bij de Friends Club.

Nederlandse acts

Wie speelt op SXSW hoopt stiekem op meer werk in de VS. Dat geldt voor Nederlandse acts als Drive Like Maria, St. Tropez en MICH die deze week op verschillende podia in Austin spelen. Voor de dj’s van Dekmantel, Appelsap en Red Light Radio die onder de vlag van Amsterdam Dance Event (ADE) op SXSW zijn. En voor nog veel meer acts vanuit de hele wereld; de uitnodigingen stroomden de afgelopen dagen binnen.

NRC is welkom bij een funky elektroband uit Peru, de officiële presentatie van K-Pop uit Zuid-Korea en een groep surfrockers uit New York. „Een perfect fit voor de lezers van NRC Handelsblad”, mailt de PR-man.

Waar opkomende muzikanten de kleinere kroegen aan 6th Street bevolken, vind je de grote namen vooral op de feestjes van de bedrijven en belangenorganisaties. Zij huren tot paviljoens omgebouwde cafés, even verderop in het oude centrum van Austin.

Pandora beconcurreert Spotify

Zanger Ryan Adams is de belangrijke artiest tijdens een ‘showcase’ van de Amerikaanse rechtenorganisaties BMI en SAG-AFTRA. Maar het zijn vooral de grote digitale spelers als YouTube, Spotify en Pandora die tegen elkaar opbieden met de leukste party’s.

Zo speelt zangeres Solange deze week bij YouTube, Google’s videodienst, die graag meer professionele content wil aanbieden aan betalende abonnees, is in Austin met de grootste presentatie ooit. En Pandora, de in de VS populaire online-muziekdienst, begon maandagavond al met zijn feestje.

Bij Pandora traden onder meer de dance-punkband !!! (spreek uit: chk-chk-chk) uit Sacramento op, en eerder op de avond Pvris (spreek uit: Paris) uit Massachusetts. Een combinatie van punk, poprock en elektronica in het Texaanse zonnetje.

Er stonden al vroeg lange rijen voor café The Gatsby waar Pandora de optredens hield. Maar dat kan ook te maken hebben gehad met het feit dat Pandora gratis proefabonnementen uitdeelde op zijn nieuwe muziekdienst Pandora Premium. Die is deze week gestart - exclusief voor genodigden.

Pandora bood tot voor kort alleen internetradio in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, niet in Nederland. Gebruikers konden slechts kiezen voor online-radio van een muzieksoort of artiest. Pandora vulde daarna de ‘zender’ aan met vergelijkbare muziek op basis van zijn veelgeprezen Music Genome Project. Dat klassificatiesysteem voor muziek zou Pandora een sterke positie moeten kunnen geven in de concurrentiestrijd met Spotify, Apple Music of een betaalde muziekdienst van YouTube. Die strijd wordt deze week uitgevochten in de straten van Austin.